Wijziging Peilbesluit De Tol voor Portengen Laag

Het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, gelezen het voorstel van het college d.d. 8 november 2022 met nummer DM 1916940;

 

Gelet op:

Artikel 5.2 van de Waterwet, artikel 2.16 tot en met 2.18b van de Interim Omgevingsverordening provincie Utrecht en Artikel 77 van de Waterschapswet;

 

Overwegende dat:

Het waterschap naar aanleiding van het uitvoeren van maatregelen in deelgebied Portengen uit het Raamwaterplan De Tol (2019) de aanpassing van de peilen in Portengen Laag dient vast te leggen in een wijziging van het peilbesluit;

 

Besluit:

Artikel I

Het Peilbesluit De Tol 2019 als volgt te wijzigingen:

  • A.

    De naam van het peilbesluit wordt gewijzigd in ‘Peilbesluit De Tol’.

  • B.

    In artikel 1 ‘Gebied’ wordt de bij het besluit behorende kaart ‘Peilbesluitkaart De Tol’ d.d. 07-12-2020 vervangen door ‘Peilbesluitkaart De Tol’ d.d. 20-06-2022.

  • C.

    Artikel 3 ‘Peilen’, lid 2 ‘In de peilgebieden … de na te streven waterstanden’ wordt als volgt gewijzigd:

    • In tabel 2 wordt voor peilgebied TOL_001 (Portengen Laag) met een zomerpeil van NAP -1,95 m en een winterpeil van NAP -2,05 m, het peil aangepast naar een zomerpeil van NAP -2,06 m en een winterpeil van NAP -2,16 m én

    • In tabel 2 wordt het peilgebied TOL_023 (Joostendam) toegevoegd met een zomerpeil van NAP -1,95 m en een winterpeil van NAP -2,05 m.

  • D.

    Artikel 4 ‘Peilbeheer’, lid 8 ‘Om te reageren en anticiperen op weersomstandigheden …’ wordt als volgt gewijzigd:

    • De peilgebieden TOL_001 en TOL_023 worden toegevoegd als peilgebieden waar de tijdelijke afwijking is toegestaan.

  • E.

    Artikel 6 ‘Titel’ wordt als volgt gewijzigd:

  • Dit peilbesluit kan worden aangehaald als “Peilbesluit De Tol”.

Artikel II

Deze wijziging treedt in werking met ingang van de achtste dag na bekendmaking van de vaststelling van dit besluit door het algemeen bestuur van het waterschap.

 

Vastgesteld in de openbare vergadering van het algemeen bestuur van 21 december 2022.

J.C.H. Haan, Voorzitter

F.H.M. Apeldoorn, Secretaris

 

 

Vaststelling wijziging op het Peilbesluit De Tol 2019 voor peilgebied Portengen Laag

Het college van dijkgraaf en hoogheemraden van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden maakt bekend dat op 21 december 2022 door het Algemeen Bestuur van het waterschap, de wijziging op het Peilbesluit De Tol 2019 voor peilgebied Portengen Laag, alsmede het bijbehorende inspraakrapport is vastgesteld.

 

Korte omschrijving peilbesluit

In de wijziging van het peilbesluit staat welke waterstanden het waterschap voor de polder Portengen Laag gaat hanteren. In de wijziging van het Peilbesluit De Tol voor peilgebied Portengen Laag gaat het over het gebied tussen Breukelen en Kockengen, grotendeels ten westen van het buurtschap Portengen. Het plangebied ligt in de gemeente Stichtse Vecht in de provincie Utrecht. Het ontwerp peilbesluit is onderdeel van het raamwaterplan De Tol (2019). De belangrijkste opgaven in dit gebied zijn een passend peil, omgaan met wateroverlast en verminderen van de bodemdaling. Voor de integrale aanpak van de problematiek is peilaanpassing nodig. Het voorgestelde peil is toegesneden op de aanwezige belangen en functies in het gebied, vermindert het risico op wateroverlast en wordt gecombineerd met maatregelen om de grondwaterstand te verhogen (met als doel de bodemdaling en CO2 uitstoot te remmen).

Het noordwestelijke deel van het gebied wordt afgesplitst en wordt een apart peilgebied. In dit gebied, ten noorden van de provinciale weg en ten westen van de weg Portengen, is een natuur- en waterbergingsgebied gepland en in afwachting van de nieuwe inrichting wordt het peil hier nu niet gewijzigd. In de wijziging op het Peilbesluit De Tol 2019 leggen we de nieuwe waterpeilen vast voor peilgebied Portengen Laag.

Tijdens de inspraakperiode zijn vijf zienswijzen binnengekomen. Deze zienswijzen zijn samen met de reactie van het waterschap opgenomen in het inspraakrapport (zie bijlage). Deze zienswijzen hebben geen aanleiding gegeven om de wijziging op het peilbesluit aan te passen. Het ontwerp peilbesluit is dus ongewijzigd.

 

Stukken inzien

U kunt het peilbesluit inclusief bijlagen van 25 februari 2023 tot en met 7 april 2023 inzien op de website van het waterschap: www.destichtserijnlanden.nl/actueel/bekendmakingen en www.hdsr.nl/portengenlaag.

 

Beroep na vaststelling

Belanghebbenden kunnen van 25 februari 2023 tot en met 7 april 2023, beroep instellen bij de rechtbank Midden Nederland, locatie Utrecht, postbus 16005, 3500 DA te Utrecht. Voor het indienen van beroep wordt griffierecht geheven. Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste bevatten: naam en adres van de indiener, datum, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep. U kunt ook digitaal beroep instellen bij de rechtbank via www.rechtspraak.nl. Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Het instellen van beroep heeft geen schorsende werking op het besluit. Door het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening kan worden verzocht het besluit te schorsen. Het verzoek kan worden ingediend bij de Voorzieningenrechter bij voornoemde rechtbank. Ook hiervoor is griffierecht verschuldigd.

 

Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de achtste dag na deze bekendmaking (4 maart 2023). De peilaanpassing wordt stapsgewijs doorgevoerd (maximaal 3 cm per jaar). De eerste stap van de peilaanpassing wordt doorgevoerd bij het instellen van het zomerpeil in 2023.

 

Informatie

Meer informatie over het peilbesluit staat op de site van het waterschap, klik hiervoor op de link www.hdsr.nl/portengenlaag. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marije van Bergen, projectleider van peilbesluit De Tol, via 030 – 209 5700 of e-mail marije.van.bergen@hdsr.nl.

 

Houten, 24 februari 2023

Naar boven