Waterschapsblad van Waterschap Drents Overijsselse Delta
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Waterschap Drents Overijsselse Delta | Waterschapsblad 2023, 1713 | beleidsregel |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Waterschap Drents Overijsselse Delta | Waterschapsblad 2023, 1713 | beleidsregel |
Subsidieregeling Klimaat Actief! Fluvius
Het dagelijks bestuur van het Waterschap Drents Overijsselse Delta, gelet op artikel 1.4, lid 2 van de Algemene subsidieverordening Drents Overijsselse Delta 2016, overwegende dat het gewenst is om klimaatadaptieve maatregelen te nemen en daartoe subsidie te verstrekken aan het samenwerkingsverband Fluvius, ten gunste van deelnemende gemeenten.
Deze beleidsregel is van toepassing op het verstrekken van subsidies aan de inwoners van de gemeenten Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe, Steenwijkerland, Westerveld en De Wolden om klimaatadaptieve maatregelen uit te voeren die naar het oordeel van het dagelijks bestuur een waterbergend of water-infiltrerend effect hebben.
Artikel 5 Subsidieverlening en subsidievaststelling
Voorafgaande aan een subsidievaststelling wordt een beschikking over subsidieverlening gegeven.
Artikel 7 Subsidieplafond en subsidieondergrens
Per kalenderjaar geldt voor de te subsidiëren maatregelen een subsidieplafond van € 54.817,-.
Het dagelijks bestuur kan aanvullende voorwaarden verbinden aan de subsidie om de zichtbaarheid van het waterschap te vergroten.
Het waterschap kan onaangekondigd de werkzaamheden waarvoor subsidie is verleend controleren tijdens de uitvoering van deze werkzaamheden.
Artikel 10 inwerkingtreding en titel
De beleidsregel Subsidieregeling Klimaat Actief! Waterschap Drents Overijsselse Delta zoals vastgesteld door het dagelijks bestuur op 9 maart 2021, wordt ingetrokken met ingang van de in lid 2 bedoelde datum, met dien verstande dat zij van toepassing blijft op aanvragen die zijn ingediend voor de datum van intrekking;
Aldus vastgesteld in de vergadering van het dagelijks bestuur op 13 december 2022
De secretaris
de dijkgraaf
De Algemene subsidieverordening Waterschap Drents Overijsselse Delta 2016 biedt de grondslag voor deze beleidsregel. Het dagelijks bestuur maakt namelijk gebruik van de bevoegdheid uit artikel 1.4, lid 2 van de verordening. Dit artikel bepaalt dat het dagelijks bestuur bevoegd is beleidsregels op te stellen voor subsidieverlening voor specifieke objecten.
Deze beleidsregel vormt het kader waarmee subsidies verleend kunnen worden aan maatregelen die bijdragen aan het klimaatbestendig maken van stedelijk- en landelijk gebied.
Subsidie wordt verleend onder de voorwaarden zoals bepaald in de Subsidieregeling Klimaat Adaptatie Maatregelen Gemeente, welke nog vastgesteld dient te worden door de colleges van B&W van de betreffende gemeente.
Het plafond per gemeente is vastgesteld volgens onderstaande verdeling:
In de beleidsregel staan eerst de algemene, procedurele bepalingen die gelden voor het subsidiëren van klimaatadaptieve maatregelen. De bepalingen in artikel 8 vormen het toetsingskader met de criteria voor de toekenning van subsidie. We denken aan maatregelen die wateroverlast en droogte op particulier terrein voorkomen, zoals het aanleggen van groene daken, het afkoppelen en bergen van regenwater, het onttegelen van tuinen om water te infiltreren, etc. Bomen of beplanting om hittestress te voorkomen, subsidiëren we niet, omdat deze maatregel niet bijdraagt aan de kerntaken van het waterschap.
Het waterschap speelt wendbaar in op het veranderende klimaat, heeft een duidelijk handelingsperspectief over omgang met extreem weer en weet dit naar haar omgeving te vertalen op basis van de nieuwste inzichten en kennis. Wij maken onze omgeving bewust van de gevolgen van extreem weer en helpen dit te vertalen naar kansen. Met omgeving bedoelen wij onze inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Wij gaan daarbij verder dan alleen communiceren over de gevolgen van klimaatverandering. Wij willen onze omgeving ook perspectief bieden in de kansen en mogelijkheden die er zijn om zelf een steentje bij te dragen aan een klimaatbestendige woon- en werkomgeving.
Klimaatverandering vormt een potentieel risico voor de leefbaarheid van stedelijke gebieden. Water en klimaat zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom willen wij als waterschap een wezenlijke bijdrage leveren aan een leefbare stad waar het prettig wonen, werken en recreëren is. Vanuit onze rol op het gebied van de klimaatbestendige stad willen we samen met gemeenten en inwoners werken aan een leefbare stad.
We richten ons met deze regeling op het voorkomen van wateroverlast en droogte op particulier terrein in de bebouwde omgeving. Aanpassen aan klimaatverandering heeft in deze regeling betrekking op maatregelen om water vast te houden, te infiltreren of te bergen particulier terrein.
Onze wens is dat bewoners en bedrijven zich bewust zijn van klimaatverandering en de gevolgen die dit heeft op het dagelijkse leven. Dat betekent dat wij bij al onze activiteiten die wij in stedelijk gebied ontplooien goed moeten nadenken hoe wij de omgeving kunnen betrekken. Het waterschap wil graag in verbinding staan met de bebouwde omgeving. Om dit te bereiken willen wij bewoners actief betrekken bij onze opgave. We willen bewoners en maatschappelijke organisaties in stedelijk gebied stimuleren om zelf aan de slag te gaan met het klimaatbestendig maken van stedelijk gebied. Eén van de manieren om te stimuleren is door het verstrekken van subsidies.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/wsb-2023-1713.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.