Bekendmaking besluit tot vaststelling Legger waterstaatswerken 2023 en de Onderhoudslegger 2023 en besluit tot intrekking van de Legger watersystemen 2012, de Legger waterkeringen en overige keringen 2012, de Legger voor waterkeringen-zeedijk 2010 en de Legger voor het gehele beheergebied van waterschap Noorderzijlvest 2008

 

Besluit

Het algemeen bestuur van Waterschap Noorderzijlvest heeft op 14 december 2022 een besluit tot vaststelling van de Legger waterstaatswerken 2023 en de Onderhoudslegger 2023 genomen. Het bestuur heeft tevens besloten de volgende Leggers in te trekken:

  • 1.

    De Legger watersystemen 2012;

  • 2.

    De Legger waterkeringen en overige keringen 2012;

  • 3.

    De Legger waterkeringen-zeedijk 2010;

  • 4.

    De Legger voor het gehele beheergebied van waterschap Noorderzijlvest 2008.

     

Wat zijn Leggers en waarom worden deze nu vastgesteld?

Waterschap Noorderzijlvest zorgt voor veilig leven met water, voldoende water en gezond water. Om dat te bereiken stelt het waterschap eisen aan de waterstaatswerken in zijn beheergebied. Waterstaatswerken zijn oppervlaktewaterlichamen, bergingsgebieden, waterkeringen en ondersteunende kunstwerken. De eisen aan deze waterstaatswerken zijn gericht op hun ligging, vorm, afmeting en constructie.

Onder de wetgeving die geldend is tot 1 januari 2024 heeft het waterschap een deel van de informatie voor het borgen hiervan vastgelegd in een drietal leggers (een legger is een digitale kaart waarop informatie is te vinden over waterstaatswerken). Het gaat om de Legger waterkeringen-Zeedijk (2010, deels herzien in 2019), de Legger waterkeringen en overige keringen (2012) en de Legger watersystemen (2012). Leggers geven derden inzage in de beheertaken van het waterschap. Het waterschap is verplicht deze op te stellen.

 

Met de komst van de Omgevingswet per 1 januari 2024 worden de drie huidige leggers vervangen door de Legger waterstaatswerken en de Onderhoudslegger. Daarbij geldt dat een deel van de informatie uit de huidige leggers, nl. de beschermingszones, wordt overgeheveld naar de Waterschapsverordening in de vorm van zogenaamde beperkingengebieden (gebieden waar regels en plichten gelden). De beschermingszones zijn derhalve niet meer opgenomen in de nu vastgestelde Leggers.

 

De Waterschapsverordening is per 1 januari 2024 via het Digitaal Stelsel Omgevingswet (https://omgevingswet.overheid.nl/home) en de website van waterschap Noorderzijlvest (https://www.noorderzijlvest.nl/) te raadplegen.

 

Wat staat er in de Legger waterstaatswerken?

In de Legger waterstaatswerken is voor de waterstaatswerken die in beheer zijn van het waterschap vastgelegd waaraan de waterstaatswerken qua ligging, vorm, afmeting en constructie moeten voldoen. De ligging van waterstaatswerken wordt geografisch weergegeven op de Legger. Bij het selecteren van een waterstaatswerk op de digitale kaart worden vervolgens de aanvullende gegevens over vorm, afmeting en constructie getoond (het digitale register). De weergegeven informatie is afhankelijk van de aard en functie van het waterstaatswerk.

Opgemerkt wordt dat nog niet alle informatie compleet is. Sommige gegevens zijn nog niet beschikbaar. Zolang gegevens niet beschikbaar zijn, worden de betreffende velden leeg gelaten. Bij het ontbreken van normatieve afmetingen is ervoor gekozen om tijdelijk, waar mogelijk, de werkelijke afmetingen op te nemen in de legger (mits bekend is dat deze voldoen voor de functie van het waterstaatswerk). In beide gevallen is in de legger een opmerking toegevoegd dat de ontbrekende gegevens nog vastgesteld worden en eventueel op verzoek te leveren zijn.

 

De Legger waterstaatswerken 2023 is digitaal te raadplegen via de volgende link:

Legger waterstaatswerken 2023

 

U kunt de Legger waterstaatswerken 2023 ook op afspraak tijdens kantooruren van 9.00-17.00 uur inzien in het waterschapshuis, Stedumermaar 1 te Groningen. Een afspraak kunt u maken via de Frontoffice van waterschap Noorderzijlvest. Te bereiken via telefoonnummer: 050 - 304 8911.

 

Wat staat er in de Onderhoudslegger?

In de Onderhoudslegger is voor de waterstaatswerken en andere werken, die het functioneren van waterstaatswerken kunnen beïnvloeden, vastgelegd wie onderhoudsplichtig is en wat de onderhoudsverplichting is (dat wil zeggen, het werk of een deel van een werk waarop een onderhoudsplicht rust). De ligging van deze werken wordt geografisch weergegeven op de legger. Bij het selecteren van een werk op de kaart worden aanvullende gegevens getoond (het digitale register).

Een onderhoudsplichtige is een rechtspersoon (bedrijven, organisaties, instellingen, overheden) of een natuurlijk persoon. De regels voor de aanwijzing van onderhoudsplichtigen staan in de Waterschapsverordening en in het bijzonder voor oeververdedigingswerken worden deze geconcretiseerd in de beleidsnota die gaat over de onderhoudsplicht voor oeververdedigingswerken. Het beleid oeververdedigingswerken 2022 is digitaal te raadplegen via de volgende link:

Beleid oeververdedigingswerken 2022

 

Opgemerkt wordt ook hier dat nog niet alle informatie compleet is. Sommige gegevens zijn nog niet beschikbaar. Zolang gegevens niet beschikbaar zijn, worden de betreffende velden leeg gelaten.

 

De Onderhoudslegger 2023 is digitaal te raadplegen via de volgende link:

Onderhoudslegger 2023

 

U kunt de Onderhoudslegger 2023 ook op afspraak tijdens kantooruren van 9.00-17.00 uur inzien in het waterschapshuis, Stedumermaar 1 te Groningen. Een afspraak kunt u maken via de Frontoffice van waterschap Noorderzijlvest. Te bereiken via telefoonnummer: 050-304 8911.

 

Inwerkingtreding

De Legger waterstaatswerken 2023 en de Onderhoudslegger 2023 treden in werking op 1 januari 2024. De Legger watersystemen 2012, de Legger waterkeringen en overige keringen 2012, de Legger voor waterkeringen-zeedijk 2010 en de Legger voor het gehele beheergebied van waterschap Noorderzijlvest 2008 zijn per 1 januari 2024 ingetrokken.

 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met waterschap Noorderzijlvest via telefoonnummer 050 - 304 8911.

 

Naar boven