Besluit tot wijziging van regelingen in verband met de inwerkingtreding van de Omgevingswet

[Deze bekendmaking is slechts een tekstplaatsing. De oorspronkelijke publicatie is op 22 december 2023 bekendgemaakt, beschikbaar via Waterschapsblad 2023, [nummer + hyperlink].]

 

Het college van dijkgraaf en heemraden van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden,

 

gelezen het voorstel van 5 december 2023 met nr. DM ;

 

gelet op:

- het Besluit activiteiten leefomgeving;

- de Omgevingswet;

- de Waterschapsverordening Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden;

 

 

BESLUIT :

 

Artikel I (Beleidsregels verontreinigingsheffing grondwaterlozingen)

[wijzigt Beleidsregels verontreinigingsheffing grondwaterlozingen]

 

Artikel II (Regeling Baggeren van tertiaire watergangen – regeling 2014 – niet verspreidbare onderhoudsbagger)

[wijzigt Regeling Baggeren van tertiaire watergangen – regeling 2014 – niet verspreidbare onderhoudsbagger]

 

Artikel III (Mandaat- en Volmachtbesluit Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 2021)

[wijzigt Mandaat- en Volmachtbesluit Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 2021]

 

Artikel IV (Nadeelcompensatieregeling Kabels en Leidingen voor projecten onder het Hoogwaterbeschermingsprogramma)

De Nadeelcompensatieregeling Kabels en Leidingen voor projecten onder het Hoogwaterbeschermingsprogramma wordt als volgt gewijzigd:

Na artikel 1 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 1a Nieuwe grondslag

Dit besluit berust ook op artikel 3 van de Verordening nadeelcompensatie Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 2023.

 

Artikel V (Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen voor regionale en overige waterkeringen en oppervlaktewateren Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 2020)

[wijzigt Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen voor regionale en overige waterkeringen en oppervlaktewateren Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 2020]

 

Artikel VI Slotbepaling

Dit besluit treedt in werking op de dag dat de Omgevingswet in werking treedt.

 

 

 

 

Vastgesteld in de vergadering van het college van dijkgraaf en hoogheemraden op 5 december 2023

J.C.H. Haan, dijkgraaf

F.H.M. Apeldoorn, secretaris-directeur

Toelichting

 

Artikel I (Beleidsregels verontreinigingsheffing grondwaterlozingen)

A. Bij inwerkingtreding van de Omgevingswet bevat de waterschapsverordening (in plaats van de rijksregels) de regels voor lozingen op regionaal water, inclusief lozing van grondwater vanuit een bodemsanering of proefbronnering. De definitie van een bodemsaneringslozing is hierop aangepast.

B. en C. De juiste en meest actuele verordening verontreinigingsheffing wordt nu vermeld.

 

Artikel II (Regeling Baggeren van tertiaire watergangen – regeling 2014 – niet verspreidbare onderhoudsbagger)

De regels voor het toepassen van bouwstoffen en voor het toepassen van grond of baggerspecie komen te staan in het Besluit activiteiten leefomgeving (onder andere paragraaf 3.2.26 en artikel 4.124 Bal). Ondersteunende activiteiten zullen te vinden zijn in het gewijzigde Besluit bodemkwaliteit en de onderliggende Regeling bodemkwaliteit. Die regels richten zich tot de producent, importeur, transporteur en handelaar van bouwstoffen. Het gaat om de regels voor het afgeven van een milieuverklaring bodemkwaliteit, de normen en toetsingsregels en de erkenningsregeling kwalibo.

 

Artikel III (Mandaat- en Volmachtbesluit Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 2021)

De Lijst behorende bij het Mandaat- en Volmachtbesluit Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 2021 wordt op zes aspecten aangepast. Die wijzigingen worden doorgevoerd in de tabel ‘Bijzonder - enkele of meerdere afdelingen’ en de toelichting hierop is als volgt:

Onder 1 en 2: Het actief beheer van waterstaatswerken en beheer watersysteem staat omschreven in artikel 2.17 Omgevingswet. De begripsbepaling beheer watersysteem is te vinden in bijlage begrippen van de Omgevingswet.

Onder 3, 4 en 5: Onder de Omgevingswet veranderen de regels inzake samenloop. De Omgevingswet schrijft voor dat het bevoegd gezag in bepaalde gevallen advies moet vragen voor het een vergunning of een maatwerkvoorschrift verleent. Soms is er ook instemming van dat adviesorgaan nodig voor het nemen van een besluit. Dit geldt ook voor het waterschap. Er is bevoegdheidstoedeling voor wateractiviteiten en andere activiteiten dan wateractiviteiten. Initiatiefnemer moet aparte aanvragen indienen voor een wateractiviteit en een andere activiteit. Het adviesrecht dat al onder de Waterwet bestaat voor de samenloop van vergunningen, wordt verzwaard tot een advies met instemming. Het bindende advies bij indirecte lozingen wordt daarentegen omgezet naar een regulier adviesrecht (dus zonder instemmingsrecht).

Onder 6: Een bestuursorgaan kan de beslissingsbevoegdheid voor omgevingsvergunningen delegeren aan een ander bestuursorgaan. Het bevoegd gezag moet per aanvraag of omgevingsvergunning een delegatiebesluit nemen.

Onder 7, 8 en 9: Alle vergunningen onder de Omgevingswet zijn omgevingsvergunningen. Dit geldt ook voor de vergunning voor een wateractiviteit waar het waterschap bevoegd gezag voor is.

Onder 10: Onder de Omgevingswet komen de twee soorten m.e.r.-beoordeling niet meer terug. De vormvrije vervalt. Er is straks maar één m.e.r-beoordeling.

 

Artikel IV (Nadeelcompensatieregeling Kabels en Leidingen voor projecten onder het Hoogwaterbeschermingsprogramma)

De verordening nadeelcompensatie van HDSR wordt geheel herzien. De Nadeelcompensatieregeling Kabels en Leidingen voor projecten onder het HWBP is ook gebaseerd op die nieuwe verordening van het waterschap.

 

Artikel V (Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen voor regionale en overige waterkeringen en oppervlaktewateren Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 2020)

De verordening nadeelcompensatie van HDSR wordt geheel herzien. De Nadeelcompensatieregeling kabels en leidingen voor regionale en overige waterkeringen en oppervlaktewateren Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 2020 is ook gebaseerd op die nieuwe verordening van het waterschap. Enkele begrippen zijn geactualiseerd en zijn in lijn met die onder de Omgevingswet.

Naar boven