Bekendmaking definitief projectplan vispassages stuw Reuverlaan en stuw Spoorbaan - Dalumdreef te Tilburg

Het algemeen bestuur heeft op 20 december 2023 het projectplan vispassages stuw Reuverlaan en stuw Spoorbaan - Dalumdreef te Tilburg vastgesteld.

 

Achtergrond

Vissen trekken van gebied naar gebied om zich voort te planten, om op te groeien, te overwinteren en om voedsel te vinden. Vissen komen op trekroutes soms obstakels tegen zoals een stuw, gemaal of terugslagklep. Waterschap Brabantse Delta heeft een opgave om voor eind 2024 zeven locaties vispasseerbaar te maken, zodat vissen door kunnen zwemmen en niet meer gehinderd worden. Twee van deze locaties liggen in de Donge die loopt door de Donge Vallei in de wijk Reeshof in de gemeente Tilburg. Het betreft de stuw Reuverlaan en stuw Dalumdreef - Spoorbaan.

 

Na een periode van onderzoek in het veld en het uitwerken van mogelijkheden, is een oplossing bedacht voor het vispasseerbaar maken van de twee stuwen. Bij de stuw Reuverlaan komt een bekkenvispassage die als een bypass om de stuw wordt gelegd. De bekkenpassage krijgt 12 wanden met een opening waardoor de vissen kunnen zwemmen om zo het peilverschil te overbruggen. Bij de stuw Dalumdreef-Spoorbaan komt er een vissluis waarbij vissen onder vrij-verval rondom de stuw kunnen zwemmen.

 

Plan inzien en instellen van beroep

Het projectplan en alle stukken die daarbij horen liggen vanaf nu voor een periode van zes weken ter inzage op het kantoor van waterschap Brabantse Delta, Bouvignelaan 5 in Breda. De stukken zijn in te zien op werkdagen van 09.00 tot 16.00 uur. De stukken die ter inzage liggen zijn ook als bijlage aan deze bekendmaking toegevoegd.

 

Belanghebbenden kunnen beroep instellen. Op dit projectplan is de Crisis- en herstelwet van toepassing waardoor het instellen van pro-forma beroep niet mogelijk is.

 

Inloopbijeenkomst

Op donderdag 25 januari 2024 tussen 15:30 uur tot 17:30 uur bent u van harte welkom om onze plannen over de aanleg van twee vispassages te komen bekijken. We lichten graag de gekozen oplossing, de procedure, de planning en werkzaamheden toe. De inloopbijeenkomst vindt plaats in wijkcentrum Heyhoef, Kerkenbosplaats 1 in Tilburg. U hoeft zich voor deze bijeenkomst niet aan te melden. 

 

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw E. Boele via telefoonnummer 076 564 10 00.

 

 

 

 

 

Naar boven