Waterschapsblad van Waterschap Limburg
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Waterschap Limburg | Waterschapsblad 2023, 16289 | participatie |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Waterschap Limburg | Waterschapsblad 2023, 16289 | participatie |
Kennisgeving Participatieplan Robuust Peelkanaal
Met deze kennisgeving informeert Waterschap Limburg u over de verkenning van de aanpak van assetknelpunt Robuust Peelkanaal voor het traject vanaf de Halte in Griendtsveen (gemeente Horst aan de Maas) tot aan stuw Vredepaal (gemeente Venray) en hoe wij de omwonenden hierbij willen betrekken. Deze kennisgeving is een samenvatting van het uitgebreidere Participatieplan Robuust Peelkanaal, dat u kunt vinden op de website van Waterschap Limburg.
Het doel van de verkenning is om de belanghebbenden en geïnteresseerden vanaf het begin te betrekken bij de voorbereiding en het onderzoek. Op die manier proberen we tot een plan te komen dat voorziet, indien mogelijk, in de lokale wensen van de omgeving.
In dit participatieplan beschrijven we waarover en wanneer het waterschap met de omgeving in gesprek gaat en wanneer en waar de omgeving inbreng kan leveren. We benoemen ook hoe we omgaan met de inbreng die belanghebbenden en belangstellenden leveren en hoe we die inbreng in de plannen verwerken.
Het project "Groot Onderhoud Peelkanalen" heeft al 15 waterregulerende kunstwerken vervangen, vernieuwd of aangepast en voorzien van automatische regelingen om de waterverdeling te optimaliseren. Hierdoor voldoet het profiel aan de hydraulische eisen en is afgestemd om de geplande, verhoogde wateraanvoer naar de verschillende inlaatpunten te garanderen. Dit project is uitgevoerd in 2022.
Echter zijn de huidige taluds van het Peelkanaal in de loop van de tijd zeer steil en instabiel geworden door verschillende factoren zoals beveractiviteiten, peilschommelingen en bewerking van akkers tot aan de insteek. Om hoge incidentele kosten te vermijden, bijvoorbeeld het frequent baggeren en dichten van oeverholen, is het noodzakelijk om de taluds te herprofileren. Hiermee wordt de stabiliteit van de oever verbeterd en daarmee de veiligheid vergroot.
Daarnaast heeft het waterschap als doel om de waterkwaliteit te verbeteren. Om dit te realiseren is de mate van stroming van belang, net als het beperken van de temperatuur (o.a. schaduw) en het optimaliseren van het zuurstofgehalte. Het beperken van algengroei speelt hierbij een belangrijke rol.
Het waterschap streeft ernaar om het Peelkanaal te transformeren naar een robuust en duurzaam profiel, met als doel het waarborgen van de gewenste waterdoorvoer en het handhaven van een veilige werksituatie. Naast de functionele aspecten van het Peelkanaal, zijn er ook belangrijke cultuurhistorische en ecologische waarden aanwezig in het gebied. Het waterschap waardeert en respecteert deze waardevolle kenmerken en streeft naar een evenwichtige benadering.
Het plangebied is onderdeel van de in 1939 gegraven Peelkanaal, als onderdeel van de Peel-Raamstelling. Het kanaal loopt vanaf Griendtsveen (Limburg) tot aan Mill (Noord-Brabant) en deed dienst als afwateringskanaal en antitankgracht, waardoor het Peelkanaal ook wel bekend is als het Defensiekanaal. Het Peelkanaal is in totaal ongeveer 80 km lang, waarvan 14,3 km onder Waterschap Limburg valt. Het hele tracé dat onder Waterschap Limburg valt, is opgedeeld in 3 deelgebieden:
De verschillende deelgebieden hebben elk hun eigen prioriteit voor de uitvoering, afhankelijk van de risico's die gepaard gaan met het niet op orde hebben van het traject en de koppeling met andere projecten en subsidies. Op dit moment ligt de focus op deelgebied 1 en deelgebied 2, waarbij de projectgrens van deelgebied 2 tot aan het Defensieterrein loopt. De uitvoering van deelgebied 3 staat momenteel nog niet op de planning.
Om te komen tot een definitief ontwerp moet er veel informatie worden opgehaald en verwerkt. We gaan inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties, grondeigenaren, terreinbeheerders, diverse bestuursorganen en andere betrokkenen uitnodigen om op meerdere manieren met ons mee te denken. Het verminderen van wateroverlast, het verbeteren van de waterdoorvoer en het voorkomen van onveilige situaties is namelijk een complexe taak die enkel samen succesvol volbracht kan worden. De aangedragen ideeën worden beoordeeld en meegenomen in het keuzentraject. Dit is een complex proces dat zorgvuldigheid vereist. Het is daarom belangrijk om vooraf het proces te beschrijven zodat iedereen op het juiste moment informatie kan brengen en halen.
De verkenning van Robuust Peelkanaal willen we verrijken met lokale kennis en creativiteit van de bewoners, bedrijven en organisaties uit het gebied. Inbreng van bewoners en andere betrokkenen zorgt voor betere plannen.
Het doel van de participatie is:
- het informeren van belanghebbenden en belangstellenden over de verkenning;
- het in staat stellen van belanghebbenden om tijdig en op zinvolle wijze inbreng te leveren, door oplossingen aan te dragen of ideeën in te brengen;
- het terugkoppelen naar de omgeving over de wijze waarop de aangedragen ideeën en oplossingen zijn verwerkt en het waarom daarvan; en
- het bijdragen aan begrip en draagvlak voor de ingrepen in de leefomgeving die uiteindelijk tot uitvoering gaan komen; zowel bij bewoners en ondernemers als bij bestuurders en overheden.
De aanpak van de participatie kent globaal vijf stappen. Een uitgebreide beschrijving van elke stap treft u in de bijlage. Hieronder volgt een verkorte weergave.
Hoe verloopt het participatieproces?
Door middel van bijvoorbeeld een bewonersbrief worden de bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in het plangebied geïnformeerd over het project. Hierin staat hoe zij kunnen meedenken en participeren tijdens de planvormingsfase. Op de projectenpagina van de website van Waterschap Limburg is meer informatie te vinden over het project en daar staan tevens de contactgegevens van de omgevingsmanager mochten er nog aanvullende vragen zijn.
Tijdens de communicatiemomenten wordt het verloop van het project toegelicht. Bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in het plangebied, maar ook geïnteresseerden uit de omgeving, kunnen hieraan deelnemen. Wanneer er behoefte is voor aanwonenden om één op één gesprekken te voeren, dan wordt een keukentafelgesprek ingepland.
Het trechteren van ideeën en mogelijkheden tot een Definitief Ontwerp doen we door middel van de volgende stappen:
Communicatiemoment 1: Informeren omgeving
Tijdens deze stap informeren we de omgeving over de doelstelling van dit project en zullen we uitleg geven hoe dit project de omgeving mogelijk raakt. We zullen dit doen via de projectenpagina van het Waterschap Limburg en via nieuwsbrieven. Ook beoordelen we vanuit de behoefte in de omgeving of er een inloopmoment of dergelijke georganiseerd moet worden.
Communicatiemoment 2: Ophalen informatie
Tijdens deze stap brengen we de wensen en ervaringen in het gebied in kaart en verkennen we mogelijke oplossingen. Deze inventarisatie gebeurt door middel van één-op-één gesprekken met de belanghebbenden.
Communicatiemoment 3: Terugkoppelen opgehaalde informatie
De opgehaalde informatie is onderzocht door verschillende technische en/of inhoudelijke experts en gebruikt als input voor het opstellen van een voorlopig ontwerp. Verder zijn er in de omgeving gesprekken gevoerd voor het verwerven van de benodigde gronden. Tijdens deze stap koppelen we naar de omgeving terug over de wijze waarop aangedragen ideeën, wensen en suggesties zijn verwerkt en hoe de ingebrachte voorstellen zijn besproken. Afhankelijk van de behoefte uit de omgeving wordt deze terugkoppeling persoonlijk in keukentafelgesprekken danwel plenair tijdens een bewonersmiddag/-avond gegeven. Tijdens dit moment wordt het voorlopig ontwerp voorgelegd en bestaat er gelegenheid tot reageren/hebben van inspraak. Mogelijk dat er nog (laatste) zaken zijn die tijdens dit moment worden opgehaald en worden meegenomen in de uitwerking van het definitieve ontwerp.
Communicatiemoment 4: Terinzagelegging Definitief Ontwerp en Projectbesluit
Als het Definitief Ontwerp gereed is, wordt er een ontwerp-Projectbesluit of een ontwerp-Projectbesluit ‘light’ opgesteld (vanaf 1 januari 2024 de vervanger voor het Projectplan Waterwet). Het ontwerp-Projectbesluit (of ontwerp-Projectbesluit ‘light’) wordt daarna gepubliceerd en ter inzage gelegd. Belanghebbenden worden per brief en in een nieuwsbericht en publicatie in het Waterschapsblad via www.officielebekendmakingen.nl hierover geïnformeerd. Tijdens de inzage termijn hebben de belanghebbenden nog de mogelijkheid om, indien gewenst, een formele reactie (zienswijze) te geven.
Communicatiemoment 5: Start uitvoering
Tijdens dit communicatiemoment staan we aan de vooravond van de uitvoering. Bewoners ontvangen van Waterschap Limburg, door middel van een brief, een gedetailleerde toelichting per fase op de werkzaamheden, de planning en eventuele contactgegevens. Wensen, zorgen en randvoorwaarden (bereikbaarheid woningen, hinderduur, etc.) met betrekking tot de uitvoering van het definitief ontwerp kunnen bij de omgevingsmanager van het waterschap gemeld worden.
Gedurende het traject wordt ondersteunende communicatie ingezet. Dit gebeurt door middel van pers- en nieuwsberichten, bewonersbrieven en sociale media berichten vanuit Waterschap Limburg. Hieronder staat in meer detail hoe het waterschap de omgeving bereikt.
Inbreng van bewoners en andere betrokkenen zorgt voor betere plannen. De verkenning willen we verrijken met lokale creativiteit, lokale kennis en meerwaarde van bewoners en bedrijven. Wij nodigen u expliciet uit om ons te helpen bij het realiseren van de gestelde doelen.
Belangrijk doel in de participatie is transparant en begrijpelijk communiceren. De communicatie-activiteiten ondersteunen het participatieproces en zorgen voor duidelijkheid over het proces. Transparante communicatie draagt bij aan vertrouwen bij de omgeving in de werkwijze.
Voor dit proces van informeren en ophalen is aanvullende informatie terug te vinden op de projectenpagina van de website van Waterschap Limburg. Dit is een projectenpagina met:
· Informatie over de problematiek en de doelstellingen, randvoorwaarden en uitgangspunten
· Raadplegen terugkoppeling van de opgehaalde input uit het participatietraject Per bijeenkomst wordt een verslag gemaakt, waarin de participatie in beeld is gebracht.
De website zal gedurende het project open staan, zodat we de geïnteresseerden kunnen informeren, activeren, betrekken, ophalen, vertalen en terugkoppelen.
U kunt zich op de projectenpagina ook aanmelden voor de nieuwsbrief, dan hoeft u niets te missen. Liever persoonlijk contact? Dat kan via onze omgevingsmanager Marco Siecker. Marco is bereikbaar op 088-8890100 of via m.siecker@waterschaplimburg.nl.
Robuust Peelkanaal is een project van Waterschap Limburg, gesubsidieerd door de provincie Limburg en met steun uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: “Europa investeert in zijn platteland”.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/wsb-2023-16289.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.