Vaststelling herstelbesluit Eckeltsebeek

 

Bij besluit van 19 december 2023 heeft het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg het herstelbesluit Eckeltsebeek vastgesteld.

Toelichting

Bij besluit van 16 februari 2021 heeft het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg het projectplan Eckeltsebeek vastgesteld. Het projectplan is opgesteld om het beeksysteem van de Eckeltsebeek toekomstbestendig in te richten. Het dagelijks bestuur heeft daarvoor een maatregelenpakket samengesteld. Het projectplan voorziet in de uitvoering van dit maatregelenpakket.

Tegen dit besluit is één beroep ingediend. Bij uitspraak van 1 april 2022 heeft de rechtbank het tegen dit besluit ingestelde beroep ongegrond verklaard. Tegen deze uitspraak heeft appellant hoger beroep ingesteld. De Afdeling Raad van State heeft een STAB onderzoek ingesteld en de zaak op een zitting behandeld op 9 mei 2023.

Op 30 augustus 2023 is het hoger beroep gegrond verklaard door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De uitspraak is bekend onder kenmerk ECLI:NL:RVS:2023:3295. De Raad van State heeft het besluit tot vaststelling van het projectplan vernietigd en bepaald dat tegen het te nemen nieuwe besluit alleen bij de Afdeling beroep kan worden ingesteld.

Het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg maakt uit de uitspraak op dat zij onvoldoende onderbouwd heeft – en niet heeft kunnen vaststellen – in hoeverre het waterschap tegemoet komt aan de extra wens van appellant om terug te keren naar de situatie van vóór de herinrichting van 2005. Dit heeft zij hersteld middels dit herstelbesluit.

Aanpassingen projectplan

Gelet op de uitspraak van de Raad van State is het projectplan op de volgende onderdelen aangepast alvorens het opnieuw is vastgesteld:

  • 1.

    Duidelijkere omschrijving van het doel van het projectplan en het omgevingsproces dat doorlopen is.

  • 2.

    Duidelijkere omschrijving van de belangenafweging die heeft plaatsgevonden.

  • 3.

    De extra toets in hoeverre voldaan is aan het belang om terug te keren naar de situatie van vóór de herinrichting van 2005 is naar een bijlage verplaatst, aangezien dit geen doel is van het projectplan, maar een extra verzoek vanuit de omgeving. Alle verwijzingen naar deze situatie zijn getoetst en zo nodig verduidelijkt.

  • 4.

    De wijzigingen in de realisatie t.o.v. het vernietigde projectplan zijn toegevoegd.

Ter inzage

Het vastgestelde herstelbesluit Eckeltsebeek ligt van 28 december 2023 tot en met 7 februari 2024 ter inzage bij Waterschap Limburg, Maria Theresialaan 99 te Roermond. Voor het inzien van de stukken dient vooraf een afspraak te worden gemaakt via onderstaand informatienummer.

Beroep

Een ieder die eerder beroep heeft ingesteld tegen het besluit tot vaststelling van het projectplan (d.d. 16 februari 2021) is in de gelegenheid om ook tegen het voorliggend herstelbesluit beroep in te stellen. Het beroep richt u aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Een overige belanghebbende die meent dat hij door het herstelbesluit in een nadeliger positie is komen te verkeren of door gewijzigde feiten of omstandigheden niet kan worden verweten dat hij geen beroep heeft ingesteld, kan eveneens beroep instellen tegen dit herstelbesluit. De termijn voor het indienen van een beroepschrift bedraagt 6 weken. Deze termijn vangt aan met ingang van de dag na de dag waarop het besluit is bekend gemaakt.

Bij het instellen van beroep wordt griffierecht geheven. Meer informatie over de hoogte van het griffierecht en de wijze van betalen wordt door de griffie van de Afdeling bestuursrechtspraak verstrekt. Het beroepschrift moet zijn ondertekend en moet minstens bevatten:

  • 1.

    de naam en het adres van de indiener;

  • 2.

    de dagtekening;

  • 3.

    een aanduiding van het besluit waartegen het beroep zich richt; en

  • 4.

    de gronden van het beroep (motivering).

Ook moet u bij het beroepschrift een afschrift overleggen van het besluit waartegen het zich richt.

Crisis- en herstelwet

Op het besluit tot het vaststellen van het projectplan is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis-en herstelwet van toepassing (artikel 1.1 aanhef en onder a, in samenhang bezien met categorie 7, onder 7.3 van bijlage 1 van de Crisis- en herstelwet). Deze afdeling beperkt het beroepsrecht en stelt striktere eisen aan het beroepschrift. Dit brengt onder meer met zich mee dat alle beroepsgronden in het beroepschrift dienen te worden opgenomen. Tevens kunnen de beroepsgronden na afloop van de beroepstermijn niet meer worden aangevuld.

Informatie

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de omgevingsmanager, Anouk Dewitte, via telefoonnummer 06-11201595 of per e-mail: a.dewitte@waterschaplimburg.nl. Voornoemde besluiten zijn tevens in te zien in de linkerkolom bij deze bekendmaking.

Het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg,

Erik Keulers, secretaris-directeur

Lambert Verheijen, dijkgraaf

Naar boven