Op 12 december 2023 is het ontwerp projectplan Waterwet Programma Veenweiden Krimpenerwaard: deelgebied Middelblok vastgesteld.
Toelichting
Om het Natuurnetwerk Nederland te vergroten wordt in Middelblok circa 345 ha natuur ontwikkeld. In Middelblok zijn twee deelgebieden te onderscheiden: het gebied ten noorden van de Tiendweg en het gebied ten zuiden van de Tiendweg. Het noordelijke richten we voornamelijk in als kruiden- en faunarijk grasland en als vochtig weidevogelgrasland. Het zuidelijk deel is het botanische deel, hier verhogen we het waterpeil en we leggen grote blokken vochtig hooiland, nat schraalland en moeras aan. De cranberryteler blijft in het natuurgebied aanwezig. Deze ontwikkeling is een onderdeel van het Programma Veenweiden Krimpenerwaard, waarbij totaal 2250 hectare natuur wordt ontwikkeld. De provincie Zuid-Holland, de gemeente Krimpenerwaard en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard werken samen met agrarische ondernemers en particuliere grondeigenaren aan deze natuurontwikkeling.
Het watersysteem van Middelblok bestaat uit twee gebieden: peilvak Middelblok Binnen aan de noordzijde van de Tiendweg en peilvlak Middelblok Buiten aan de zuidzijde van de Tiendweg. De aanvoerroute van het water komt vanuit Veerstalblok, hier stroomt het water eerst in Middelblok Buiten, wat een hoger waterpeil heeft. Vervolgens stroomt het water naar het lagergelegen Middelblok Binnen waarna het, via gemaal Verdoold, de IJssel wordt ingepompt. In Middelblok buiten is voor de verbetering van de waterkwaliteit een zogeheten radiatorsysteem aangebracht.
De grond is grotendeels in eigendom van de provincie Zuid-Holland, Zuid-Hollands Landschap en gemeente Krimpenerwaard, ongeveer vijf procent van de grond is van particuliere grondeigenaren die meedoen aan de natuurontwikkeling. Ook hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft een klein deel van de grond in eigendom.
In het hele gebied komen natuurvriendelijke oevers, met als doel de waterkwaliteit verder te verbeteren.
Waar en wanneer kunt u de stukken bekijken?
Van 22 december 2023 tot en met 2 februari 2024 kunt u de stukken bekijken op ons kantoor, Maasboulevard 123 in Rotterdam. De stukken vindt u gedurende deze periode ook als bijlagen bij deze publicatie.
Hoe kunt u reageren?
Van 22 december 2023 tot en met 2 februari 2024 kunnen inwoners en belanghebbenden schriftelijk of mondeling een zienswijze indienen.
Een schriftelijke reactie moet worden gezonden aan het college van Schieland en de Krimpenerwaard, t.a.v. J. Athmer, postbus 4059, 3006 AB Rotterdam o.v.v. ‘zienswijze’.
Als u mondeling wilt reageren, kunt u een afspraak maken via telefoonnummer 010 45 37 200. Van uw mondelinge reactie wordt een verslag gemaakt.
Na 2 februari 2024 wordt een verslag van alle reacties gemaakt en onze reactie hierop. Wilt u uw persoonsgegevens niet in het verslag gemeld hebben, dan kunt u dit in uw reactie aangeven. Uw gegevens worden dan in het eindverslag weggelaten.
Heeft u vragen?
Voor vragen en/of meer informatie kunt u bellen met J. Athmer, 06-31111015.