Kennisgeving inspraak ontwerpprojectplan Waterwet “poldergemaal Laag-Blokland” van Waterschap Rivierenland

Besluit van het college van dijkgraaf en heemraden

Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rivierenland heeft op 12 december 2023 het ontwerpprojectplan “poldergemaal Laag-Blokland” vastgesteld. Daarbij is gelet op:

  • Artikel 5.4 van de Waterwet;

  • De Participatie- en inspraakverordening Waterschap Rivierenland 2020;

  • Afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb).

Op grond van de Participatie- en inspraakverordening van het waterschap dient het projectplan te worden voorbereid via de openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Awb.

Inhoud ontwerpprojectplan “ poldergemaal Laag-Blokland

Waterschap Rivierenland gaat de komende jaren binnen het Gebiedsprogramma A5H diverse grote aanpassingen doorvoeren in het hoofdwatersysteem van de Alblasserwaard. Dit is o.a. nodig door klimaatverandering, bodemdaling in dit gebied en kades die niet meer hoog en stevig genoeg zijn. Binnen dit programma zijn vier watersysteemmaatregelen in en nabij de Graafstroom opgenomen (project Maatregelen Graafstroom). Het doel van de maatregelen is het voorkomen van wateroverlast aan het einde van de lage boezem van de Nederwaard. Hiermee wordt de kadeopgave langs de Graafstroom kleiner en richt het waterschap een robuust, klimaat- en toekomstbestendig watersysteem in. De maatregel ‘poldergemaal Laag-Blokland’ heeft als doel het overtollige water uit de polder Laag-Blokland af te voeren richting de Ottolandsche Vliet.

 

In het ontwerpprojectplan Waterwet “poldergemaal Laag-Blokland” staat de aanleg van een nieuw poldergemaal en het graven van de toevoerende watergang centraal. Het project is gesitueerd ter hoogte van de Boezemkade–Burgemeester Visserwerf te Ottoland. Voor de inhoud van het ontwerpprojectplan met bijbehorende documenten verwijzen wij u naar de stukken die ter inzage liggen (zie hieronder).

 

Ontwerpprojectplan met bijlagen ter inzage

Voordat het college van dijkgraaf en heemraden overgaat tot vaststelling van het projectplan ligt het ontwerp van het projectplan met bijbehorende documenten van vrijdag 22 december 2023 tot en met donderdag 1 februari 2024 voor iedereen ter inzage:

  • 1.

    online via de knop “Bekijk documenten” op deze webpagina;

  • 2.

    tijdens kantooruren in het kantoor van het waterschap, De Blomboogerd 1 in Tiel

 

Reageren

Tijdens de inzagetermijn kunnen ingezetenen, bedrijven en belanghebbenden mondeling, schriftelijk of digitaal reageren op het ontwerpprojectplan door het indienen van een zienswijze (reactie).

 

Voor een mondelinge inspraakreactie kunt u terecht bij Onno van Gilst (bereikbaar op telefoonnummer 06-39266146). Bij afwezigheid van Onno van Gilst, kunt u contact opnemen met de projectleider, Maurice Wannée (bereikbaar op telefoonnummer 06-48594231).

 

Voor een schriftelijke inspraakreactie kunt u een brief sturen aan het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rivierenland, t.a.v. project Graafstroom/A5H, Postbus 599, 4000 AN Tiel.

 

Voor het indienen van een digitale inspraakreactie kunt u het daartoe bestemde formulier vinden op: https://www.waterschaprivierenland.nl/zienswijze-indienen. Daarvoor moet u beschikken over een elektronische handtekening (DigiD voor particulieren en eHerkenning voor ondernemers). Reacties per e-mail worden niet in behandeling genomen.

 

Degenen die een zienswijze hebben ingediend, brengen wij op de hoogte van het genomen besluit en van de manier waarop de resultaten van de inspraak zijn verwerkt.

 

Meer informatie

Wilt u meer weten over het ontwerpprojectplan? Dan kunt u contact opnemen met de heer Onno van Gilst, omgevingsmanager, bereikbaar onder telefoonnummer 06-39266146. U kunt ook een e-mail sturen naar: Graafstroom@wsrl.nl.

Naar boven