Bekendmaking ter inzage legging ontwerpprojectplan uitbreiding regenwaterbuffer Mamelis te Lemiers met bijbehorend ontwerpbesluit tot wijziging van de legger.

 

Van 14 december 2023 tot en met 24 januari 2024 ligt het ontwerpprojectplan uitbreiding regenwaterbuffer Mamelis tijdens kantooruren ter inzage in het waterschapsgebouw aan de Maria Theresialaan 99 te Roermond. Uitvoering van het projectplan leidt tot een dienovereenkomstige wijziging van de Legger Waterschap Limburg 2019. Het ontwerpbesluit tot wijziging van de legger ligt eveneens tijdens voornoemde termijn ter inzage. Voor het inzien van de stukken dient vooraf een afspraak te worden gemaakt via onderstaand informatienummer.

Toelichting

Uitbreiding regenwaterbuffer Mamelis te Lemiers is een deelproject van de grote verkenning Lemiers en Oud Lemiers. De verkenning Lemiers en Oud Lemiers is in 2023 gestart om het regionale watersysteem klimaatbestendig in te richten en te laten voldoen aan de provinciale normering. Vanwege de grote opgave en de langere doorlooptijd van de verkenning wordt dit deelproject vooruitlopend op het integrale plan uitgewerkt.

Buffer Mamelis is een bestaande waterschapsbuffer, gelegen bij Mamelis tussen de Mamelisserweg, N278 en de Oude Akerweg. De hoeveelheid afstromend water vanaf de helling bij een T25 (norm van de provincie) kan niet in totaliteit worden geborgen binnen de bestaande buffer Mamelis. Ook is er sprake van wateroverlast vanuit de nabij gelegen Selzerbeek. Hierdoor ontstaat benedenstrooms aan de buffer een risico op wateroverlast bij de monumentale bebouwing van buurtschap Mamelis. De doelstelling van voorrangsmaatregel Mamelis betreft minimaal het uitbreiden van de bestaande buffer(capaciteit) naar de provinciale normering van T=25, met een verdere ambitie voor het realiseren van T=100. Hierbij wordt hoge waarde gehecht aan de landschappelijke inpassing van de buffercompartimenten en draagvlak onder de bewoners.

De voorgenomen maatregelen zullen een positief effect hebben op de aanpak van het WIB wateroverlastknelpunt Lemiers en Oud-Lemiers, doordat in de buffer Mamelis 3.500 m3 water meer wordt opgevangen. Dit zorgt lokaal voor verbetering van het knelpunt bij Mamelis en het draagt bij aan vermindering van overlast vanuit de Selzerbeek en de Geul.

Voorlichtingsbijeenkomst

Om het ontwerpprojectplan nader toe te lichten heeft een inloopbijeenkomst plaatsgevonden op 22 november 2023.

Zienswijzen

Belanghebbenden kunnen gedurende bovenvermelde termijn schriftelijk of mondeling zienswijzen indienen over het ontwerpprojectplan en het ontwerpbesluit tot wijziging van de legger. Een schriftelijke zienswijze dient u te richten aan het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg, Postbus 2207, 6040 CC Roermond, onder vermelding van het zaaknummer 2023-Z13706. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u een afspraak maken met de omgevingsmanager, Anouk Dewitte via telefoonnummer 06-11201595. Na afloop van de inspraakfase zullen de ontwerpbesluiten, samen met de ontvangen zienswijzen, ter besluitvorming aan het bestuur worden voorgelegd.

Informatie

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de omgevingsmanager, Anouk Dewitte via telefoonnummer 06-11201595 of per e-mail: a.dewitte@waterschaplimburg.nl. U kunt u het ontwerp-projectplan, het ontwerpbesluit tot wijziging van de legger en de bijbehorende documenten van 14 december 2023 tot en met 24 januari 2024 tijdens kantooruren inzien in het waterschapsgebouw aan de Maria Theresialaan 99 te Roermond. Dat kan uitsluitend op afspraak met de omgevingsmanager, Anouk Dewitte via telefoonnummer 06-11201595 of per e-mail: a.dewitte@waterschaplimburg.nl. Ook kunt u de ontwerpbesluiten en de bijbehorende documenten bekijken onder “documenten” in de linkerkolom bij deze kennisgeving.

Het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg

Erik Keulers MMO, secretaris-directeur

Lambert Verheijen, dijkgraaf

Naar boven