Projectplan Waterwet Gemaal Terwolde is vastgesteld

 

Waterschap Vallei en Veluwe heeft het Projectplan Waterwet Gemaal Terwolde vastgesteld.

Het projectplan gaat over de uitbreiding van Gemaal Terwolde. De capaciteit van het gemaal wordt vergroot om beter wateroverlast tegen te gaan. Ook kan er straks beter water worden ingelaten bij droogte met lage waterstanden in de IJssel.

Een projectplan is een besluit van het waterschapsbestuur over het aanpassen van wateren, dijken of gemalen.

Eerder publiceerde het waterschap al het ontwerp van dit projectplan. Nu is het definitieve projectplan vastgesteld. Dit is inhoudelijk hetzelfde als het ontwerp, er zijn geen wijzigingen aangebracht.

Het projectplan en de bijlagen vindt u hiernaast bij Externe bijlagen. Het gaat om de volgende documenten:

  • Projectplan Waterwet Gemaal Terwolde (definitief besluit);

  • Bijlage 1 Bijlage 1 Bovenaanzicht gemaal Terwolde;

  • Bijlage 2 Landschappelijke situatietekening.

     

Ter inzage

U kunt van 12 december 2023 tot en met 22 januari 2024 de papieren versie van het projectplan en de bijlage(n) komen bekijken.

Dat kan tijdens openingstijden op het Waterschapshuis, Steenbokstraat 10 te Apeldoorn: elke werkdag na telefonische afspraak (055) 5 272 911.

Indien gewenst kunnen wij het projectplan ook naar u toesturen via e-mail. In dat geval kunt u een e-mail sturen naar gemaalterwolde@vallei-veluwe.nl.

 

Beroep bij de rechtbank

Bent u belanghebbende en bent u het niet eens met het projectplan, dan kunt u beroep instellen bij de rechtbank. Beroep instellen doet u door een beroepschrift in te dienen (zie ook hierna).

U kunt belanghebbende zijn als u bijvoorbeeld dicht bij het gemaal woont.

 

Beroepstermijn

De termijn voor het indienen van het beroepschrift bedraagt 6 weken. Deze termijn begint met ingang van de dag na de dag van bekendmaking. Dit betekent dat het beroepschrift uiterlijk op 22 januari 2024 ingediend moet zijn.

U moet voor het instellen van beroep een bedrag aan de rechtbank betalen.

 

Inhoud beroepschrift

Neemt u in uw beroepschrift in ieder geval op:

  • uw naam en adres;

  • de dagtekening (= datum van ondertekening);

  • een omschrijving van het besluit waartegen het beroepschrift is gericht;

  • de gronden van beroep (de reden waarom u beroep instelt);

  • uw handtekening.

 

Afwijkende procedureregels voor beroep (Crisis- en herstelwet)

Voor dit besluit gelden de procedureregels uit de Crisis- en herstelwet (afdeling 2 van hoofdstuk 1, bijlage 1) en artikel 11 van het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet. Deze regels zijn er voor bedoeld om procedures tegen ruimtelijke en infrastructurele projecten te versnellen. Bij het indienen van beroep gelden er daarom afwijkende voorwaarden.

Houdt u rekening met het volgende. Vermeld direct in uw beroepschrift waarom u beroep instelt. Doet u dit niet (of te laat), dan is het beroep niet-ontvankelijk. Dat betekent dat het beroep niet aan de formele eisen voldoet en niet inhoudelijk wordt behandeld.

 

Hoe dient u een beroepschrift in?

U richt het beroepschrift aan de Rechtbank Gelderland, locatie Arnhem, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem, met een kopie van het projectplan. U kunt ook digitaal beroep instellen bij de rechtbank via https://mijn.rechtspraak.nl/start/burger#:Beroep-bij-de-rechtbank. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de website voor de precieze voorwaarden.

 

Wilt u de start van de activiteiten tegenhouden?

Als u een beroepschrift indient, betekent dat niet dat het waterschap de maatregelen uit het projectplan moet stilleggen.

Wilt u dat de maatregelen worden stilgelegd, dan kunt u de rechtbank Gelderland vragen de start van de activiteiten tegen te houden. Dit heet het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening. Dit kan schriftelijk of online via de website van de rechtbank via https://mijn.rechtspraak.nl/start/burger#:Beroep-bij-de-rechtbank. Voor meer informatie kunt u de rechtbank bellen. Dit kan via het telefoonnummer 088 361 6161. U moet voor het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening een bedrag aan de rechtbank betalen.

 

Schadevergoeding

Voor vergoeding van financieel nadeel dat onverhoopt ontstaat als gevolg van het projectplan kan een benadeelde een beroep doen op artikel 7.14 van de Waterwet. Het verzoek tot vergoeding van de schade moet een motivering bevatten en een onderbouwing van de hoogte van de gevraagde schadevergoeding. U kunt het verzoek richten aan het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe, ter attentie van Team juridische zaken. Het college van dijkgraaf en heemraden zal vervolgens bepalen in hoeverre de schade op grond van artikel 7.14 van de Waterwet wordt vergoed.

Op het verzoek om schadevergoeding is naast artikel 7.14 van de Waterwet ook de Schadevergoedingsregeling Waterschap Vallei en Veluwe 2014 van toepassing.

 

Vragen

Voor vragen over het project kunt u contact opnemen met mevrouw Van Scheppingen, telefoonnummer (055) 5 272 911. Voor juridische vragen kunt u contact opnemen met de heer Doude van Troostwijk, telefoonnummer (055) 5 272 911.

 

 

Apeldoorn,

 

Namens dijkgraaf en heemraden Waterschap Vallei en Veluwe,

drs. ing. K.A. Blokland,

algemeen directeur

Naar boven