Besluit partiële herziening Beleidsregel Waterlopen op orde 2011; Beleidsregel voor het rangschikken van oppervlaktewaterlichamen en het aanwijzen van onderhoudsplichtigen en onderhoudsstroken

 

Het dagelijks bestuur van waterschap Brabantse Delta;

 

gelezen het ambtelijk advies ‘Aanpassen beleidsregels aan Omgevingswet’, nummer 301845;

 

gelet op afdeling 3:4 van de Algemene wet bestuursrecht, de Waterwet, de Interim omgevingsverordening Noord-Brabant en de Keur waterschap Brabantse Delta 2015;

 

gelet op de verwachte inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2022;

 

overwegende dat door inwerkingtreding van de Omgevingswet de voor deze beleidsregel relevante onderdelen van de Waterwet integreren in de Omgevingswet;

 

overwegende dat door inwerkingtreding van de Omgevingswet de keur van rechtswege verandert in de waterschapsverordening van rechtswege en dat de beperkingengebieden (beschermingszones onder de Waterwet) voortaan aangewezen moeten worden in de waterschapsverordening;

 

overwegende dat onder de Omgevingswet en onder de Waterschapswet een verplichting bestaat tot het opstellen van een legger;

 

overwegende dat de terminologie en verwijzingen in de beleidsregel naar regelgeving de beleidsregel daardoor niet meer actueel is;

 

overwegende dat vanwege bovenstaande ontwikkelingen herziening van de beleidsregel “Waterlopen op orde 2011; Beleidsregel voor het rangschikken van oppervlaktewaterlichamen en het aanwijzen van onderhoudsplichtigen en onderhoudsstroken” wenselijk is;

 

overwegende dat het ontwerpbesluit vanaf 3 april 2020 gedurende 6 weken ter inzage heeft gelegen en er geen zienswijzen zijn ontvangen;

 

 

B E S L U I T :

 

  • 1.

    De ‘Beleidsregel Waterlopen op orde 2011; Beleidsregel voor het rangschikken van oppervlaktewaterlichamen en het aanwijzen van onderhoudsplichtigen en onderhoudsstroken’ te wijzigen zoals omschreven in bijlage 1 bij dit besluit;

  • 2.

    Dit besluit treedt in werking op het tijdstip waarop de Omgevingswet in werking treedt.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van het dagelijks bestuur van 23 juni 2020,

De dijkgraaf

drs. C.J.G.M. de Vet

De secretaris-directeur

dr. A.F.M. Meuleman

Bijlage 1  

 

Algemene wijzigingen

 

1 Titel

Bij het partieel herzien van een beleidsregel is het gebruikelijk om de titel aan te passen. Aangezien deze beleidsregel voorzien is gelijktijdig met de Omgevingswet in 2022 in werking te treden, wordt het jaartal in de titel veranderd van 2011 naar 2022.

Tevens verandert met de Omgevingswet de term ‘onderhoudsstroken’ naar ‘beperkingengebieden’, dus wordt de ondertitel van de beleidsregel daar op aangepast.

De nieuwe titel wordt: “Waterlopen op orde 2022; Beleidsregel voor het rangschikken van oppervlaktewaterlichamen en het aanwijzen van onderhoudsplichtigen en beperkingengebieden”.

 

2 Begrippen

Door de hele beleidsregel heen worden begrippen conform onderstaande tabel vervangen vanwege het nieuwe begrippenkader van de Omgevingswet. Specifiek voor de wijziging van Categorie oppervlaktewaterlichaam A/B/C, naar A/B/C-wateren en ‘kunstwerk’ naar ‘werk’ geldt dat dit een wijzigingen betreft die al doorgevoerd waren bij een eerdere herziening van de keur, maar waarop de beleidsregel nog niet was aangepast. Dit wordt nu meegenomen.

 

Het begrip oppervlaktewaterlichaam op zichzelf als basisbegrip blijft onder de Omgevingswet overigens wel ongewijzigd bestaan. Daar waar dat bedoeld wordt, zoals in de ondertitel wordt dat niet aangepast in de beleidsregel.

 

 

 

 

Daar waar een begrip heel specifiek gebruikt is en wijziging conform de tabel niet op zijn plaats is, is dat hieronder specifiek als wijziging vermeld.

 

 

 

Specifieke wijzigingen

 

Paragraaf 1.1.1

 

3 Wijziging:

In de eerste alinea wordt “op 17 mei 2011” verwijderd.

 

Reden:

Deze datum is niet meer actueel en is met de moderne versie van publiceren ook niet meer in de tekst nodig.

 

4 Wijziging:

In de tweede alinea, laatste zin wordt “de onderhoudsplichten, keurregels en de aanwezigheid van onderhoudsstroken” gewijzigd in “onderhoudslegger, verordeningsregels en beperkingengebieden”.

 

Reden:

Met de komst van de Omgevingswet wordt de Keur van rechtswege de Waterschapsverordening.

 

5 Wijziging:

In de vierde alinea wordt het woord “Keurregels” gewijzigd in “verordeningsregels” en “onderhoudsstroken” wordt “beperkingengebieden”.

 

Reden:

Met de komst van de Omgevingswet wordt de Keur van rechtswege de Waterschapsverordening.

 

6 Wijziging:

In de vijfde alinea wordt het woord ‘gebruik’ geschrapt.

 

Reden:

Tekstuele correctie.

 

 

Paragraaf 1.1.2

 

7 Wijziging:

In de eerste alinea wordt achter de woorden “afvoer, berging” toegevoegd “en conservering”.

 

Reden:

Verduidelijking van het beleidsuitgangspunt dat het conserveren van water, bijvoorbeeld om grondwater aan te vullen, basisprincipe in het beleid is. Het woord ‘berging’ blijkt dat in de praktijk onvoldoende aan te geven.

 

 

8 Wijziging:

In de opsomming, laatste bolletje wordt de verwijzing naar “inrichtingsplannen, uitbreidingsplannen, bestemmingsplannen, inpassingsplannen, tracébesluiten en dergelijke (onder andere via de watertoets)” gewijzigd in “projectbesluiten, omgevingsplannen en dergelijke”.

 

Reden:

Met de komst van de Omgevingswet vervallen de inrichtingsplannen, uitbreidingsplannen, bestemmingsplannen, tracébesluiten en de watertoets.

 

Paragraaf 1.1.3

 

9 Wijziging:

In de vierde zin wordt het achter de woorden “obstakelvrije onderhoudsstrook” ingevoegd de woorden “als onderdeel van het beperkingengebied”

 

Reden:

Aanpassing aan de nieuwe terminologie van de Omgevingswet.

 

 

Paragraaf 1.1.4

 

10 Wijziging:

In de laatste zin wordt het woord “keur” vervangen door “waterschapsverordening als onderdeel van het beperkingengebied”

 

Reden:

Aanpassing aan de nieuwe terminologie van de Omgevingswet.

 

 

Paragraaf 1.1.5

 

11 Wijziging:

Deze paragraaf wordt in zijn geheel vervangen door onderstaande tekst:

“Deze beleidsregel treedt in de plaats van de beleidsregel Waterlopen op orde 2011 die per 1 juni 2011 in werking is getreden. In de basis blijft de kern van het beleid hetzelfde en volgt een vertrouwde lijn die al teruggaat naar eerdere versies van deze beleidsregel uit 2005.

 

Er hebben twee soorten wijzigingen plaatsgevonden. Ten eerste zijn termen aangepast aan de Omgevingswet. De Omgevingswet zorgt er ook voor dat de wijze waarop de leggers zijn opgebouwd veranderd is. Waar voorheen ligging, vorm, afmeting en constructie in de legger conform de Waterwet stond, is het aspect ‘ligging’, oftewel dat wat op de overzichtskaarten bij de legger stond, naar de waterschapsverordening verhuist. Onderhoudsbepalingen vallen onder een aparte legger op grond van de Waterschapswet. Kortom: qua inhoud is er niet veel verandert, maar qua vindplaats in de leggers en de waterschapsverordening wel.

 

De tweede soort wijzigingen betreft nog het aanpassen van termen naar aanleiding van de herziening van de keur in 2015 die nog steeds doorwerken in de waterschapsverordening. Deze aanpassingen waren nog niet eerder verwerkt.”

 

Reden:

Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet moet de beleidsregel herzien worden conform de terminologie van de Omgevingswet.

 

 

Paragraaf 1.2

 

12 Wijziging:

De woorden “onderhoudsstroken en onderhoudsplichten in de legger” wordt gewijzigd in “beperkingengebieden in de waterschapsverordening en onderhoudsplichtigen en onderhoudsverplichtingen in de onderhoudslegger”.

 

Reden:

Tekstuele correctie.

 

 

Paragraaf 2.1

 

13 Wijziging:

In de paragraaf wordt de onderstaande tekst verwijderd:

“Voor de invoering van de Waterwet werden oppervlaktewaterlichamen in het beleid van het waterschap verdeeld in twee hoofdgroepen: de leggerwaterlopen en de niet-leggerwaterlopen. De belangrijkste waterlopen waren de leggerwaterlopen, die in de legger specifiek werden opgenomen, voorzien van een specifieke onderhoudsplicht. De overige, minder relevante waterlopen werden niet uitgebreid in de legger opgenomen. De niet-leggerwaterlopen waren vervolgens verder onderverdeeld naar schouwsloten (die via de jaarlijkse schouw worden gecontroleerd) en overige waterlopen die van minimaal belang werden geacht. Van alleen de schouwsloten was in de legger de ligging middels een lijn op de leggerkaarten opgenomen.

 

In deze beleidsregel keert deze wijze van benadering in beginsel weer terug.

 

Verder worden verwijderd de drie passages tussen haken in de laatste alinea en de woorden “categorie” in figuur 1.

 

 

Reden:

Deze tekstpassages zijn niet meer relevant voor de huidige beleidsregel.

 

Paragraaf 2.2.1

 

14 Wijziging:

De tekst “Net als in de beleidsregel uit 2005 wordt er” wordt gewijzigd in “Er wordt”.

 

Reden:

De verwijzing naar de oude beleidsregel is niet meer relevant voor de huidige beleidsregel.

 

Paragraaf 3.1

 

15 Wijziging:

Onder punt 1 wordt aan de tekst tussen haakjes toegevoegd “, daarom heet het ook wel de ‘maatgevende afvoer’”.

 

Reden:

In de huidige provinciale verordening wordt verwezen naar ‘maatgevende afvoer’.

 

16 Wijziging:

De verwijzing onder punt 1 naar “de Verordening water Noord-Brabant” wordt gewijzigd in “de provinciale omgevingsverordening”.

 

Reden:

Aanpassing aan de Omgevingswet.

 

17 Wijziging:

De verwijzing onder punt 4 naar “het vigerende Provinciale Waterplan of het Waterbeheerplan van het waterschap” wordt gewijzigd in “de provinciale omgevingsverordening, een provinciaal programma of ander provinciaal omgevingsbeleid, of het waterbeheerprogramma van het waterschap”. Tevens wordt het woord “onderhoudsplicht” gewijzigd in “onderhoudsverplichtingen”.

 

Reden:

Met de komst van de Omgevingswet worden bijzondere waterhuishoudkundige functies in andere instrumenten vervat dan voorheen.

 

18 Wijziging:

De verwijzing naar de “Waterwet” onder punt 5 wordt gewijzigd in “Omgevingswet”.

 

Reden:

Aanpassen aan Omgevingswet.

 

 

Paragraaf 3.2

 

19 Wijziging:

Bij het zesde aspect wordt de verwijzing naar “de EHS” gewijzigd in “het Natuurnetwerk”.

 

Reden:

Op grond van landelijk beleid is de term EHS al veranderd naar Natuurnetwerk, maar hierop was de tekst nog niet aangepast.

 

 

Paragraaf 3.3

 

20 Wijziging:

Bij het tweede aspect wordt de verwijzing naar “beleidsregel uit 2005” gewijzigd in “beleidsregels uit 2005 en 2011”. Verder wordt in de derde zin het woordje “de” bij “legger” gewijzigd in “een”.

 

Reden:

Bijwerken van deze verwijzing aan deze herziening.

 

 

Hoofdstuk 4

 

21 Wijziging:

De titel van het hoofdstuk wordt gewijzigd naar “Onderhoudsverplichtingen, onderhoudsplichtigen en beperkingengebieden”

 

Reden:

Aanpassen aan de nieuwe terminologie van de Ow.

 

22 Wijziging:

Onder de titel van hoofdstuk 4 wordt de volgende tekst ingevoegd:

 

Toelichting op leggers en waterschapsverordening

Het aanwijzen van onderhoudsplichten en onderhoudsplichtigen raakt twee soorten leggers, de waterschapsverordening en betreft ook twee aparte wetten. Dit vraagt om een korte toelichting vooraf. Het aanwijzen van onderhoudsplichten en onderhoudsplichtigen werkt als volgt:

Op grond van artikel 78, lid 2 van de Waterschapswet wordt in een legger op grond van die wet aangewezen wie de onderhoudsplichtige is van een waterstaatswerk (dus wie verplicht is het onderhoud aan een gegeven waterstaatswerk uit te voeren) en wat de onderhoudsplicht is (wat behelst dat onderhoud dan precies). Deze legger wordt de onderhoudslegger genoemd.

De eisen ten aanzien van de vorm, afmetingen en constructie waaraan het waterstaatswerk moet (blijven) voldoen middels het onderhoud, valt echter onder de werking van de Omgevingswet. Dat wordt artikel 2.39 van de Omgevingswet vastgelegd in de legger op grond van de Omgevingswet. Deze legger wordt ‘de legger’ genoemd.

Ten slotte is het ook van belang waar het waterstaatswerk zich bevindt en of er in de aanwijzing van het beperkingengebied rekening gehouden is met ruimte voor het uitvoeren van het onderhoud, oftewel een onderhoudsstrook. De aanwijzing van beperkingengebieden en ligging van waterstaatswerken (eigenlijk de overzichtskaart van de voorgaande leggers onder de Waterwet), is op grond van de Omgevingswet onderdeel van de waterschapsverordening.

 

In het dagelijks taalgebruik wordt vaak over ‘de legger’ gesproken waarbij deze betrekking heeft op zowel de onderhoudslegger als de legger op grond van de Omgevingswet. In feite worden er dan twee verschillende leggers bedoeld, met een verschillende grondslag en met verschillende vaststellingsprocedures.

 

In de oude praktijk van voor de Omgevingswet was de vaststellingsprocedure voor beide leggers gelijk en omvatte de legger op grond van de Waterwet ook de aspecten die nu deel uitmaken van de waterschapsverordening. Daarom was het bij de waterschappen gebruikelijk om beide leggers in één document te combineren. Onder de Omgevingswet gaat dat niet meer, en zijn er drie aparte documenten die onderling met elkaar samenhangen. Echter, bij de digitale raadpleging via het digitale stelsel voor de omgevingswet zal een gebruiker daar niet meteen veel van merken.

 

Toelichting op ondersteunende kunstwerken en werken

In en rond het water zijn tal van objecten te vinden, maar slechts een gedeelte is relevant voor de leggers. Voor de leggers zijn van belang die objecten die relevant zijn voor de taakuitoefening van het waterschap, voor de waterkering of voor het functioneren van de waterhuishouding. Dit zijn de ondersteunende kunstwerken. De rest van de objecten zijn ‘werken’, oftewel alle door menselijk toedoen ontstane of te maken constructies met toebehoren en die niet van belang zijn voor de taakuitoefening van het waterschap, voor de waterkering of voor het functioneren van de waterhuishouding.

 

Aangezien de leggers en waterschapsverordening gaan over de taakuitoefening van het waterschap, komen in beginsel alleen ondersteunende kunstwerken voor opname in de legger in aanmerking. De verplichtingen om objecten in de legger op te nemen op grond van de Omgevingswet en provinciale omgevingsverordening gelden ook alleen voor ondersteunende kunstwerken. Het opnemen van werken is facultatief en zal alleen daar waar dat een praktische toegevoegde waarde heeft gebeuren en zeker niet uitputtend plaatsvinden. De legger is immers niet bedoeld als register voor werken. Indien van toepassing is uit de legger te herleiden wanneer het opgenomen object slechts een werk is en geen ondersteunend kunstwerk.”

 

Reden:

Opnemen extra toelichting ter verduidelijking van het nieuwe stelsel en enkele nieuwe kernbegrippen als gevolg van de Ow.

 

Paragraaf 4.1

 

 

23 Wijziging:

De titel van de paragraaf wordt gewijzigd naar “Onderhoudsverplichtingen en onderhoudsplichtigen”

 

Reden:

Aanpassen aan de nieuwe terminologie van de Ow.

 

 

24 Wijziging:

In de eerste zin van paragraaf 4.1 wordt aan het begin van de zin na het woord “Het” toegevoegd “gewoon onderhoud”.

 

Reden:

Concretisering van de bestaande tekst.

 

25 Wijziging:

In de laatste zin van paragraaf 4.1 worden de woorden “Voor ondersteunende kunstwerken” vervangen door “Er”, het woord “een” voor “onderscheid” wordt geschrapt, en de woorden “de ‘normale’, waterstaatskundige” worden vervangen door “het gewoon”.

 

Reden:

Aanpassen aan de nieuwe terminologie van de Ow.

 

Paragraaf 4.1.1

 

26 Wijziging:

De titel van de paragraaf wordt gewijzigd naar “Onderhoudsverplichtingen en onderhoudsplichtigen ondersteunende kunstwerken en werken”

 

Reden:

Aanpassen aan de nieuwe terminologie van de Ow.

 

27 Wijziging:

De eerste en tweede opsomming worden vervangen door de volgende samengevoegde opsomming:

 

“Buitengewoon onderhoud A-, B- en C-wateren

De basisregel is dat de verplichting tot het uitvoeren van het buitengewoon onderhoud van ondersteunende kunstwerken in wateren het beste op zijn plek is bij de onderhoudsplichtige voor het gewoon onderhoud aan het betreffende water.

Duikers die dienen als perceelsontsluiting of die zijn aangelegd ten behoeve van perceelvergroting, zijn een werk en worden geacht in eigendom te zijn van de perceeleigenaar van het perceel dat ontsloten wordt en daardoor berust de onderhoudsverplichting voor het buitengewoon onderhoud bij de eigenaar van het ontsloten of vergrootte perceel.

De onderhoudsverplichting voor het buitengewoon onderhoud van duikers (werken) onder openbare wegen en spoorwegen berust bij de beheerder van de weg of spoorweg.

Het buitengewoon onderhoud van overige soorten werken rust bij de vergunninghouder of, bij het ontbreken van een vergunninghouder bij degene die belang heeft bij (een onderdeel van) de constructie, en bij ontbreken van een vergunninghouder of belanghebbende, bij de aangrenzende eigenaar.”

 

Reden:

De nieuwe formulering past niet alleen beter bij de Ow, maar sluit ook aan bij veranderingen die al met de vaststelling van het ‘Leggerboek oppervlaktewaterlichamen’ in 2018 zijn doorgevoerd, maar nog niet aangepast in deze beleidsregel.

 

28 Wijziging:

In de tekst over beschoeiing worden de volgende wijzigingen doorgevoerd:

Aan de vierde volzin wordt achteraan toegevoegd “, maar vaak slechts een werk”.

Aan de negende volzin wordt achteraan toegevoegd “,een werk”.

In de tiende volzin wordt het woord “voorziening” gewijzigd in “werk”.

In de veertiende volzin worden de woorden “onderhoudsplicht” vervangen door “onderhoudsverplichting”, achter het woord “beschoeiing” wordt toegevoegd “(werk).

De laatste volzin wordt geschrapt.

 

Reden:

Aanpassen aan de nieuwe terminologie van de Ow en verdere verduidelijking aanbrengen.

 

 

Paragraaf 4.1.2

 

29 Wijziging:

Aan de titel van de paragraaf wordt toegevoegd “van wateren”.

 

Reden:

Verduidelijking.

 

30 Wijziging:

In de eerste alinea worden in de eerste zin de woorden “Voor de inwerkingtreding van de Waterwet” vervangen door “Van oudsher”. In de tweede volzin wordt het woord “leggerwaterlopen” vervangen door “A-wateren” en in de derde volzin worden de woorden “in de keur” geschrapt.

 

Reden:

Actualiseren van de bestaande tekst.

 

31 Wijziging:

In de tweede opsomming onder punt 1 wordt de zin “In de legger wordt dit met een algemene regel aangegeven en worden alleen uitzonderingen op deze algemene regel nader aangegeven.” geschrapt

 

Reden:

Deze zin is niet meer relevant.

 

Paragraaf 4.2

 

32 Wijziging:

Aan de titel van de paragraaf wordt toegevoegd “in de beperkingengebieden”.

 

Reden:

Aanpassen aan de nieuwe terminologie van de Ow.

 

Paragraaf 4.2.1

 

33 Wijziging:

Aan de eerste alinea wordt toegevoegd “Onderhoudsstroken maken onderdeel uit van de beperkingengebieden die in de waterschapsverordening worden aangewezen en bepalen dus mede de omvang van de beperkingengebieden die gelden.”

 

Reden:

Opnemen extra toelichting ter verduidelijking.

 

34 Wijziging:

In de tweede alinea in de eerste zin worden de woorden “Op basis van de regelgeving die voor de inwerkingtreding van de Waterwet gold, werden” vervangen door “Van oudsher werden” en in de laatste zin worden de woorden “in de keur” geschrapt.

 

Reden:

Actualiseren van de bestaande tekst.

 

35 Wijziging:

De derde alinea wordt geheel geschrapt. In de vierde alinea wordt de eerste zin geschrapt en in de tweede zin de woorden “was en”. De Nota bene onder de vierde alinea wordt eveneens geheel geschrapt.

 

Reden:

Deze teksten zijn niet meer relevant.

 

36 Wijziging:

In de opsomming onder punt 1 wordt in de derde volzin tussen de woorden “alsnog” en “onderhoudsstroken” het woord “generiek” toegevoegd.

 

Reden:

Verduidelijking van de bestaande tekst.

 

37 Wijziging:

In de opsomming onder punt 3 wordt in de tweede volzin tussen de woorden “in de legger” en “geworden” geschrapt. De zin “De eisen en afwegingen die daarbij van belang zijn, zijn reeds uitgewerkt in de beleidsregel ‘Toepassing Waterwet en keur’.” wordt eveneens geschrapt.

 

Reden:

Actualiseren van de bestaande tekst en verwijderen van een achterhaalde verwijzing.

 

38 Wijziging:

In de opsomming onder punt 4 wordt de verwijzing naar “de beleidsregel ‘Toepassing Waterwet en keur’” gewijzigd in “, de algemene regels en in beleidsregels bij de waterschapsverordening’”.

 

Reden:

Actualiseren van de verwijzing.

 

 

Paragraaf 4.2.2

 

39 Wijziging:

Aan de titel van de paragraaf wordt toegevoegd “water”.

 

Reden:

Verduidelijking.

 

40 Wijziging:

In de opsomming onder 2 wordt de verwijzing naar de ‘beleidsregel Toepassing Waterwet en Keur’ wordt gewijzigd naar “Beleidsregel ontvangstplicht van maaisel en specie”. Eveneens wordt in punt 2 de verwijzing naar de “Waterwet” gewijzigd in “Omgevingswet”.

 

Reden:

Actualiseren van de verwijzingen.

 

 

Paragraaf 5.1

 

41 Wijziging:

Daar waar “onderhoudsplicht” staat wordt dit gewijzigd in “onderhoudsverplichtingen”. Verder wordt de laatste zin van de eerste alinea geschrapt.

 

Reden:

Termen aanpassen aan de Omgevingswet en de te schrappen zin is niet overbodig geworden.

 

 

Paragraaf 5.2

 

42 Wijziging:

In de eerste zin wordt “onderhoudsplicht” gewijzigd in “onderhoudsverplichtingen”.

 

Reden:

Termen aanpassen aan de Omgevingswet.

 

43 Wijziging:

In paragraaf 5.2 wordt aan het einde van voetnoot 1 toegevoegd: “Een watervergunning op zijn beurt is van rechtswege gelijkgesteld aan een Omgevingsvergunning.”

 

Reden:

Aanpassing aan de Omgevingswet.

 

44 Wijziging:

In de opsomming onder 3 wordt de verwijzing naar de beleidsregel ‘Toepassing Waterwet en Keur’ geschrapt en de verwijzing naar de “in de watertoets” wordt gewijzigd in “bij de weging van het waterbelang”.

 

Reden:

Deze beleidsregel is komen te vervallen in 2015 en de watertoets wijzigt onder de Omgevingswet.

 

45 Wijziging:

In de opsomming onder 5 wordt de eerste verwijzing naar de “beleidsregel Toepassen Waterwet en Keur” gewijzigd in “waterschapsverordening” en de tweede verwijzing naar de “beleidsregel Toepassen Waterwet en Keur” geschrapt. Verder wordt achter de woorden “obstakelvrije onderhoudsstrook” toegevoegd “als onderdeel van het beperkingengebied”.

 

Reden:

Dit beleid is in 2015 al overgeheveld naar een andere beleidsregel in het kader van de toename actualisatie van de keur en van daaruit naar de waterschapsverordening overgegaan. Verder wordt de terminologie hiermee aangepast aan de Omgevingswet.

 

46 Wijziging:

In paragraaf 5.2 onder 7 wordt het woord ‘verzorgt’ vervangen door ‘verzorgd’.

 

Reden:

Tekstuele correctie.

 

 

Paragraaf 5.3

 

47 Wijziging:

Daar waar in deze paragraaf het woord “onderhoudsplicht” staat wordt dit gewijzigd in “onderhoudsverplichting”.

 

Reden:

Terminologie aanpassen aan de Ow.

 

48 Wijziging:

In de inleiding van deze paragraaf wordt de spelling van het woord “principes” gecorrigeerd, eveneens de spelling van het woord “onderhoudt” in het onderstreepte deel van aspect 1.

 

Reden:

Spelfouten herstellen.

 

49 Wijziging:

In de tekst van aspect 1, wordt “de insteek” voor de passage tussen haakjes gewijzigd in “het maaiveld”.

 

Reden:

De term “insteek” heeft niet meer de juridische betekenis die daar bedoeld werd.

 

50 Wijziging:

In de tekst van aspect 2, worden in de derde volzin de woorden “de ondersteunende kunstwerken” vervangen door “aanwezige werken”. Aan de zesde volzin wordt achteraan toegevoegd “, maar een werk”. In de laatste volzin worden de woorden “wel een voorziening” vervangen door “maar een werk”.

 

Reden:

Terminologie aanpassen aan de Ow.

 

 

 

Paragraaf 5.4

 

51 Wijziging:

In de inleiding van deze paragraaf wordt de tekst “de vastgestelde hydraulische randvoorwaarden en de beleidsregel ‘Toepassing Waterwet en keur’” vervangen door “de waterschapsverordening of uit andere beleidsregels”.

 

Reden:

Deze twee beleidsregels zijn vervangen deels door de waterschapsverordening, en deels door andere beleidsregels.

 

52 Wijziging:

In het vierde aspect wordt in het onderstreepte deel “De onderhoudsstrook” gewijzigd in “Het gedeelte van het beperkingengebied dat dient als onderhoudsstrook”.

 

Reden:

Terminologie aanpassen aan de Ow.

 

Paragraaf 5.5

 

53 Wijziging:

In de eerste alinea wordt het woord “onderhoudsplicht” gewijzigd in “onderhoudsplichtigen en onderhoudsverplichtingen” en tevens wordt taalkundig het woord “is” gewijzigd in “zijn”.

 

Reden:

Terminologie aanpassen aan de Ow.

Naar boven