Publicatie inzake aanpassing infrastructuur voor VDL Nedcar

Bekendmaking van voornemen tot verkoop van aan het waterschap toebehorende onroerende zaken

 

Objectinformatie

Locatie: gelegen nabij de Rijksweg N297 tussen Susteren en Nieuwstadt.

Percelen kadastraal bekend: gemeente Born, sectie I, nummers 1039, 1510, 1523, 1524, 1535, 1537, 1541, 1543, 1546, 1548, 1550, 1597, 1598, gemeente Born, sectie L, nummers 13, 155, 201, 205, gemeente Nieuwstadt, sectie F, nummers 102 en 973 en gemeente Susteren, sectie G, nummer 1608.

Totale percelen grootte: ca. 4.179 vierkante meter.

Een en ander zoals schetsmatig weergegeven in de bijlagen.

 

Voornemen tot aangaan verkoopovereenkomst

Waterschap Limburg (hierna verder te noemen: WL) is voornemens om de hierboven genoemde objecten, ter grootte van in totaal circa 4.179 vierkante meter, te leveren aan de Provincie Limburg, KvK-nummer 50052969 middels een ruiling. Provincie Limburg verzocht WL tot verkoop van de objecten ten behoeve van de provinciale aanpassingen aan de infrastructuur in relatie tot Gebiedsontwikkeling VDL Nedcar. Daarvoor is eigendom van WL benodigd dat thans als agrarisch, watergang of onderhoudspad in gebruik is.

 

P rovincie Limburg is de enige serieuze gegadigde

WL is van mening dat Provincie Limburg de enige serieuze gegadigde is die in aanmerking komt voor de aankoop van de objecten. Hiervoor zijn drie hoofdredenen:

 

  • 1.

    Conform Nota Grondbeleid 2022 van Waterschap Limburg worden gronden aangeboden aan (overheids)partners indien hiermee maatschappelijke beleidsdoelstellingen van (overheids)partners zo goed mogelijk worden behaald. Door de verkoop aan de Provincie Limburg ten behoeve van de provinciale aanpassingen aan de infrastructuur in relatie tot Gebiedsontwikkeling VDL Nedcar kan de Provincie voldoen aan haar maatschappelijke beleidsdoelstellingen.

  • 2.

    In het kader van de duurzame verankering van VDL Nedcar heeft de Provincie Limburg gronden nodig voor het aanpassen van de huidige Rijksweg N297. Voor de verbinding tussen de Rijksweg N297 en Mitsubishi Avenue wordt een nieuwe ongelijkvloerse kruising (OGK) aangelegd. De hiervoor benodigde aanpassing van de Rijksweg N297 raakt een gedeelte van bovengenoemde percelen. De grondverwerving vindt zoveel mogelijk plaats op basis van minnelijke aankoop ter voorkoming van onteigening.

  • 3.

    In ruil daarvoor zal de Provincie een drietal percelen verkopen aan WL die benodigd zijn voor de herinrichting Huilbeek, een project beekmondingen in de Maas ten behoeve van het verbeteren van het regionale watersysteem door het natuurlijk inrichten van de Huilbeek en te voldoen aan de KRW-richtlijnen waarbij water langer wordt vastgehouden in dit gebied.

Gelet op het voorgaande is WL van oordeel dat op grond van objectieve, redelijke en toetsbare criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor het aangaan van de ruilovereenkomst van de objecten, namelijk: Provincie Limburg. Ten overvloede wijzen wij u erop dat WL daarbij een ruime mate van beleidsvrijheid heeft.

 

Vervaltermijn

Door deze voorgenomen transactie te publiceren en derden de kans te bieden om mee te dingen, beoogd WL open en transparant te handelen. Indien u daarom van mening bent dat u, net als Provincie Limburg, ook een serieuze gegadigde bent voor de aankoop van de objecten, dan wordt u verzocht uw verzoek tot aankoop schriftelijk en voorzien van een motivering aan WL kenbaar te maken. Uw verzoek dient u uiterlijk binnen 20 kalenderdagen na publicatie per e-mailbericht kenbaar te maken aan vastgoed@waterschaplimburg.nl.

Bij gebreke van een tijdig en gemotiveerd bericht vervalt het recht tegen al het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt. WL en Provincie Limburg zouden immers onredelijk worden benadeeld indien pas na deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijn alsnog tegen het voornemen respectievelijk het aangaan van de overeenkomst zou worden opgekomen.

WL publiceert dit voornemen in het Waterschapsblad en op https://www.waterschaplimburg.nl/actueel/bekendmakingen/. Met deze publicatie geeft WL uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad d.d. 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).

Het feit dat een voornemen tot verkoop bekend wordt gemaakt, betekent niet dat WL al definitief tot overdracht besloten heeft. Ook betekent het niet dat met de beoogde koper al volledige overeenstemming is bereikt of dat zeker is dat die zal worden bereikt.

 

Roermond, 9 februari 2023

Waterschap Limburg,

Namens deze:

Erik Keulers, secretaris-directeur

Patrick van der Broeck, dijkgraaf

Naar boven