Legesverordening Rijnland

 

Bekendmaking

De verenigde vergadering van het hoogheemraadschap van Rijnland heeft op 29 november 2023 de Legesverordening Rijnland vastgesteld.

 

Rijnland heft leges voor diensten die het verricht ten behoeve van een aanvrager. Deze leges zijn een tegemoetkoming in de gemaakte kosten voor een verrichtte dienst. Of en waarover de beheerder leges heft, is een bestuurlijke keuze en wordt vastgelegd in een verordening.

 

Besluit

De verenigde vergadering van het hoogheemraadschap van Rijnland,

gelezen het voorstel van dijkgraaf en hoogheemraden d.d. 17 oktober 2023, 23.103253;

gelet op artikel 115 van de Waterschapswet;

besluit:

vast te stellen de navolgende Legesverordening Rijnland.

 

Artikel 1 Belastbaar feit

  • 1.

    Onder de naam leges worden rechten worden geheven voor:

    • a.

      het in behandeling nemen van een aanvraag als bedoeld in afdeling 4.1.1. van de Algemene wet bestuursrecht;

    • b.

      het op verzoek vervaardigen van kopieën van documenten;

    • c.

      het verstrekken van advies door Rijnland aan een ander bestuursorgaan;

    • d.

      het instemmen met besluiten van andere bestuursorganen.

  • 2.

    Initiatiefnemers worden voorafgaand aan het in behandeling nemen van een aanvraag of een verzoek op de hoogte gesteld van het in rekening brengen leges.

 

 

Toelichting

Voor door Rijnland verstrekte diensten of het behandelen van aanvragen om besluiten te nemen, kunnen rechten worden geheven. Bij besluiten kan onder andere gedacht worden aan vergunningen, een toestemming voor een te treffen ‘gelijkwaardige maatregel’ en maatwerkbesluiten. De bevoegdheid om leges te heffen, wordt ontleend aan artikel 115 van de Waterschapswet en artikel 13.1a van de Omgevingswet. Bij het heffen van leges geldt de voorwaarde dat het bedrag dat aan leges wordt geheven niet hoger mag zijn dan de gemaakte kosten voor het in behandeling nemen van de aanvraag of het verzoek. Er hoeft niet in ieder individueel geval een rechtstreeks verband te zijn tussen de hoogte van de leges en de omvang van de kosten voor het in behandeling nemen van de aanvraag of het verzoek. Wel moet er in het algemeen enig verband bestaan tussen de hoogte van de leges en de kosten van het in behandeling nemen van de aanvragen of de verzoeken. De tarieven die in deze verordening worden gehanteerd, zijn zodanig dat zij alleen een deel van de kosten die door Rijnland gemaakt worden, dekken.

 

Verzoeken om afschriften van documenten kunnen zijn gebaseerd op de Wet open overheid. Het is echter ook mogelijk dat zonder een beroep op deze wet wordt verzocht om kopieën van besluiten, kaarten of andere stukken.

 

Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet kunnen medeoverheden gehouden zijn Rijnland om advies te vragen over te nemen besluiten (artikel 6.15 van de Omgevingswet). De Omgevingswet beschrijft wanneer een ander bestuursorgaan moet instemmen met een voorgenomen besluit (artikel 6.16). Voor de kosten die gepaard gaan met het verstrekken van een advies of het instemmen met een voorgenomen besluit van een medeoverheid kunnen rechten worden geheven bij die medeoverheid.

 

Onder initiatiefnemer kan worden verstaan de aanvrager van een beschikking of degene voor wie de aanvraag is gedaan, degene die verzoekt om afschriften van stukken en ook medeoverheden die zich melden voor advies of instemming.

 

Artikel 2 Vrijstellingen

Leges worden niet geheven voor:

  • a.

    aanvragen en verzoeken die ingevolge een wettelijk voorschrift kosteloos moeten worden afgehandeld;

  • b.

    het behandelen van een aanvraag zoals bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder a voor zover die aanvraag voortvloeit uit de uitvoering van werkzaamheden die door of in opdracht van Rijnland worden uitgevoerd.

 

 

Toelichting

In een aantal gevallen is de heffing van leges voor verstrekking van documenten op grond van wettelijke voorschriften niet toegestaan. In die gevallen prevaleren die voorschriften. Voor aanvragen om vergunningen voor de uitvoering van activiteiten die door of vanwege Rijnland worden gedaan, worden geen leges geheven.

 

Artikel 3 Tarieven aanvragen

De leges voor het in behandeling nemen van aanvragen worden geheven op basis van het tarief zoals dat is opgenomen in de tarieventabel bij deze verordening. Deze tarieven worden tweejaarlijks geïndexeerd.

 

 

Toelichting

In de tarieventabel wordt per activiteit waarvoor een beschikking i s aangevraagd een tarief gehanteerd. De leges worden niet geheven voor de verlening van een aangevraagde beschikking. Ongeacht of de aanvraag wordt ingewilligd , worden er leges geheven. De reden hiervoor is dat ook bij het niet inwilligen van de aanvraag aanmerkelijke kosten kunnen zijn gemaakt voor de behandeling van e e n aanvraag.

 

Artikel 4 Tarieven kopieën van documenten

Vergoedingen die in rekening worden gebracht voor kopieën van documenten bedragen ten hoogste de in de bijlage bij het ‘Besluit maximumtarieven open overheid’ genoemde tarieven.

 

 

Toelichting

De Wet open overheid vermeldt in artikel 8.6, tweede lid, dat voor de vervaardiging van documenten een redelijke vergoeding gevraagd kan worden die de kostprijs van de verstrekte informatiedragers niet overstijgt. Op basis van artikel 8.6, derde lid, is het ‘Besluit maximumtarieven open overheid’ vastgesteld waar per A4 en A3 tarieven zijn opgenomen. In deze verordening worden d i e tarieven niet alleen voor kopieën op grond van de Wet open overheid gehanteerd, maar voor alle kopieën van documenten die op verzoek door Rijnland worden verstrekt.

 

Artikel 5 Tarieven advies en instemming medeoverheden

  • 1.

    Wanneer een daartoe aangewezen bestuursorgaan van Rijnland een advies als bedoeld in artikel 16.15 van de Omgevingswet moet uitbrengen over een besluit van een ander bestuursorgaan dan bedragen de leges voor het advies de door de behandelend ambtenaar begrote kosten.

  • 2.

    Wanneer een aanvraag om een omgevingsvergunning of een ander besluit op grond van artikel 16.16 van de Omgevingswet ook de instemming van een bestuursorgaan van Rijnland behoeft, bedraagt het tarief eveneens de door de behandelend ambtenaar begrote kosten.

 

 

Toelichting

In artikel 4.24 van het Omgevingsbesluit is vermeld wanneer het dagelijks bestuur van een waterschap adviseur is voor een aanvraag om een omgevingsvergunning en wanneer een aanvraag ook de instemming behoeft van het dagelijks bestuur. Welke kosten hiervoor gemaakt moeten worden, is afhankelijk van de omvang en complexiteit van hetgeen is aangevraagd bij het bestuursorgaan. Daarom stelt de behandeld ambtenaar van het hoogheemraadschap van Rijnland per geval vast welke leges de heffingsambtenaar kan opleggen aan de medeoverheid. Artikel 1, tweede lid, van deze verordening moet daarbij in acht worden genomen.

 

Artikel 6 Wijze van heffing

De leges worden geheven door middel van een aanslag.

 

 

Toelichting

Op het heffen van belastingen en rechten zoals leges, is Hoofdstuk XVIII van de Waterschapswet van toepassing. Met tussenkomst van de regionale belastingsamenwerking worden de leges door middel van een aanslag geïnd. In sommige gevallen kan het zo zijn dat het totaalbedrag bij aanvang van de behandeling van de aanvraag of het verzoek nog niet (definitief) vaststaat. In het geval dat achteraf blijkt dat het bedrag van de legesheffing te laag was, kan de aanslag worden herzien.

 

Artikel 7 Betalingstermijn

In afwijking van hetgeen in artikel 9 van de Invorderingswet 1990 is bepaald, moeten de leges worden betaald binnen een maand na dagtekening van het aanslagbiljet.

 

 

Toelichting

De hoofdregel voor de betalingstermijnen van belastingaanslagen is opgenomen in artikel 9 van de Invorderingswet 1990. Deze regeling is op basis van de artikelen 123, tweede lid, en 138, eerste lid, van de Waterschapswet ook van toepassing op de invordering van waterschapsbelastingen. In artikel 139, eerste lid, Waterschapswet is opgenomen dat in een belastingverordening hiervan afgeweken kan worden. Van die mogelijkheid is in deze verordening gebruik gemaakt.

 

Artikel 8 Teruggaaf

  • 1.

    Indien een aanvraag buiten behandeling wordt gesteld, worden geen leges geheven.

  • 2.

    Indien een aangevraagde vergunning, maatwerkvoorschrift of een verzoek om een gelijkwaardige maatregel goed te keuren in beroep wordt vernietigd, wordt het gehele bedrag van de geheven leges gerestitueerd.

 

 

Toelichting

Omdat de tijd en kosten die worden besteed aan een aanvraag die uiteindelijk buiten behandeling wordt gesteld (bijvoorbeeld vanwege het niet aanleveren van voldoende gegevens) beperkt is, worden daarvoor geen leges in rekening gebracht. Wanneer een besluit door de bestuursrechter wordt vernietigd, is er aanvrager uiteindelijk niet krijgt wat is aangevraagd, worden ook geen leges geheven.

 

Artikel 9 Nadere regels

Dijkgraaf en hoogheemraden kunnen nadere regels stellen over het in rekening brengen en het invorderen van de leges.

 

 

Toelichting

Deze bepaling is in de verordening opgenomen om kenbaar te maken dat er in de praktijk, naast de in de verordening geregelde onderwerpen, nog andere onderwerpen voor de heffing en invordering van belang kunnen zijn. Op grond van artikel 123, vierde lid, Waterschapswet kunnen deze onderwerpen geregeld worden door een besluit van dijkgraaf en hoogheemraden.

 

Artikel 10 Hardheidsclausule

Indien toepassing van deze verordening leidt tot een onredelijk bezwarende situatie voor een aanvrager of verzoeker of er anderszins redenen zijn om deels of geheel van het heffen van leges af te zien dan kan van het bepaalde in deze verordening worden afgeweken.

 

 

Toelichting

Deze bepaling geeft de heffingsambtenaar de ruimte om namens dijkgraaf en hoogheemraden af te wijken van deze verordening en de daarin opgenomen tarieven indien onverkorte toepassing ervan leidt tot een in de ogen van de heffingsambtenaar onredelijk bezwarende situatie of het heffen van leges (voor bijvoorbeeld een paar A4) niet in verhouding staat tot het te dienen doel van de legesverordening .

 

Artikel 11 Inwerkingtreding, overgangsrecht en citeertitel

  • 1.

    Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag van inwerkingtreding van de Omgevingswet.

  • 2.

    De legesverordening Rijnland 2019 wordt ingetrokken met ingang van de in lid 1 genoemd tijdstip. Voor belastbare feiten die zich voor die datum hebben voorgedaan, blijft zij wel van toepassing.

  • 3.

    Deze verordening wordt aangehaald als: Legesverordening Rijnland.

 

 

Toelichting

De inwerkingtreding van deze verordening is gekoppeld aan die van de Omgevingswet. Het tweede lid voorziet in overgangsrecht voor het geval aanvragen of verzoeken dateren van voor het tijdstip van inwerkingtreding; dan geldt nog de legesverordening Rijnland 2019.

 

Leiden, 29 november 2023

De verenigde vergadering

R.A.M. van der Sande, dijkgraaf

M. Middendorp, secretaris

Tarieventabel, behorend bij de Legesverordening Rijnland

Nr

Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor een wateractiviteit waarbij sprake is van

Bedrag

1

het onttrekken van grondwater wanneer de hoeveelheid te onttrekken water ten behoeve van bouwputten, sleufbemalingen en industriële doeleinden meer bedraagt dan 12.000 m³ per jaar.

Van 12.000 m³ tot en met 50.000 m³ per jaar: € 1.500

 

Van 50.001 m³ tot en met 150.000 m³ per jaar: € 3.000

 

vanaf 150.001 m³ per jaar: € 6.000

2

de realisatie of aanpassing van bouwwerken en infrastructuur (wegen, spoorlijnen, nutsvoorzieningen, kabels en leidingen, tunnels, e.d.) als gevolg waarvan de waterhuishouding moet worden aangepast in een gebied groter dan 2 hectare.

2 tot 10 hectare € 1150

10 tot 20 hectare € 3.600

20 tot 30 hectare € 6.475

30 tot 40 hectare € 9.350

40 tot 50 hectare € 10.800

50 tot 55 hectare € 12.950

55 en meer hectare € 14.375

3

een wijziging van het leggerprofiel of de as van een waterkering.

 

€ 1.445

 

4

de realisatie of aanpassing van bouwwerken en infrastructuur geheel of gedeeltelijk binnen de kern- en beschermingszone van waterkeringen.

Op basis van de oppervlakte van het werk of de bebouwing voor zover gelegen binnen de kern- en/of beschermingszone

Vanaf 500 m² € 1.150 plus voor elke 100 m² extra een bedrag van € 575, tot een maximum van € 34.500

5

het aanbrengen, hebben, geheel of gedeeltelijk vernieuwen en verwijderen van kabels, (mantel)buizen, draden en leidingen die door de kern- en/of beschermingszones van waterkeringen lopen. Voor de afmeting wordt gerekend binnen het gebied waarvoor het gebod geldt.

Met een diameter groter dan 0,25 meter en korter dan of gelijk aan 100 m € 475

Met een diameter groter dan 0,25 meter en langer dan 100 m: € 925

6

een lozingsactiviteit waarbij Zeer Zorgwekkende Stoffen of potentieel Zeer Zorgwekkende Stoffen op een oppervlaktewaterlichaam worden geloosd.

€ 2.000

7

alle overige omgevingsvergunningen voor een wateractiviteit.

 

€ 100

 

Tarieven voor andere aanvragen dan vergunningaanvragen

 

Bedrag

8

Een verzoek om een gelijkwaardige maatregel te mogen toepassen of een aanvraag voor het vaststellen van een maatwerkbesluit.

€ 100

 

Naar boven