Kennisgeving inspraak ontwerp-projectplan Waterwet, MER fase 2, ontwerp-bestemmingsplan, ontwerp-omgevingsvergunning en ontwerp-besluit wijziging werkingsgebieden voor het project Dijkversterking, dijkverlegging en beekherstel Arcen

 

 

Onderwerp

Gedeputeerde Staten van Limburg maken bekend dat:

  • 1.

    het Dagelijks Bestuur van Waterschap Limburg op 1 november 2023 het ontwerp-projectplan Waterwet Arcen, samen met het daarbij horende milieueffectrapport fase 2 (hierna MER-2), heeft vastgesteld. Dit projectplan beschrijft de te nemen dijkversterkings- en dijkverleggingsmaatregelen bij Arcen en beekherstelmaatregelen in de Lingsforterbeek. De dijkversterkings-maatregelen worden uitgevoerd omdat de huidige dijk op deze locatie niet voldoet aan de wettelijke norm voor dijkveiligheid. De dijkverlegging wordt uitgevoerd om meer ruimte voor de rivier te maken als compensatie voor het verlies van rivierbedding door dijkversterkingen in het gebied. De maatregelen maken deel uit van het Hoogwaterbeschermingsprogramma Noordelijke Maasvallei. De beekherstelmaatregelen betreffen het aanleggen van een vispassage, het ontstenen van de beekmonding en het plaatsen van een waterverdeelwerk in de Lingsforterbeek bij de Wijmarsche watermolen;

  • 2.

    Burgemeester en Wethouders van de gemeente Venlo de ontwerp-omgevingsvergunning voor de activiteit kappen hebben vastgesteld;

  • 3.

    Burgemeester en wethouders van de gemeente Venlo het ontwerp-bestemmingsplan ‘Dijkversterking, -verlegging en beekherstel Arcen’ hebben vastgesteld.

  •  

Daarnaast maakt het Dagelijks Bestuur van Waterschap Limburg bekend dat zij op 1 november 2023 het ontwerp-besluit wijziging werkingsgebieden Waterschapsverordening Limburg naar aanleiding van de in het projectplan beschreven maatregelen in Arcen heeft vastgesteld. De maatregelen in het projectplan leiden tot wijziging van de grens van de waterkering en daardoor tot een verschuiving van de grenzen van de bijbehorende kernzone en beschermingszones zoals vastgelegd in de Waterschapsverordening Limburg.

 

Procedure

Het projectplan en het bijbehorende MER-2, het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning doorlopen de projectprocedure voor waterstaatswerken, conform paragraaf 2 van hoofdstuk 5 van de Waterwet. Op de voorbereiding van deze besluiten is afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Op grond van artikel 5.8 en 5.12 van de Waterwet coördineren Gedeputeerde Staten van Limburg de bekendmaking van de besluiten die voor de uitvoering van het projectplan nodig zijn. De procedure voor de wijziging van de werkingsgebieden Waterschapsverordening Limburg wordt eveneens uitgevoerd overeenkomstig afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht.

 

Milieueffectrapport Fase 2

Voor dit project is een milieueffectrapport opgesteld (hierna: MER). Het milieueffectrapport (MER) is in twee fasen opgesteld (MER-1 en MER-2).

Het MER-1 is in 2020 samen met de ontwerpnota voorkeursalternatief ter inzage gelegd. Het MER-1 bevat milieu-informatie op basis waarvan op 30 juni 2020 het voorkeursalternatief is vastgesteld door het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg. Het MER-2 wordt gelijktijdig met het ontwerp-projectplan Waterwet ter inzage gelegd. In het MER-2 worden de milieueffecten van het definitieve ontwerp en eerdere mogelijke inpassingsvarianten op basis van het vastgestelde voorkeursalternatief beschreven en beoordeeld. De commissie voor de milieueffectrapportage wordt gevraagd advies uit te brengen over het MER-2.

 

Inzage

Het ontwerp-projectplan, het ontwerp-bestemmingsplan, de ontwerp-omgevingsvergunning, het ontwerp-besluit wijziging werkingsgebieden, het MER-2 en de bijbehorende stukken kunt u digitaal inzien met ingang van 7 december 2023 tot en met 17 januari 2024:

  • 1.

    bij de receptie van het Gouvernement, Limburglaan 10, 6229 GA te Maastricht, na telefonische afspraak via (043) 389 7452;

  • 2.

    in het Stadskantoor van de gemeente Venlo, Hanzeplaats 1, 5912 AT te Venlo, na telefonische afspraak via 14 077;

  • 3.

    in het kantoor van het Waterschap Limburg, Maria Theresialaan 99, 6043 CX te Roermond, na telefonische afspraak via (088) 889 0100;

  • 4.

    analoog zijn de stukken in te zien bij het Stadskantoor van de gemeente Venlo, na telefonische afspraak 14077 of bij de projectlocatie van Waterschap Limburg aan het Raadhuisplein 1 in Arcen, na telefonische afspraak (088)-8890100 of via mail naar dijkversterking@waterschaplimburg.nl.

Deze ontwerpbesluiten en bijbehorende stukken worden gedurende de inzagetermijn gepubliceerd op de website www.overheid.nl (bekendmakingen, Provinciaal Blad) en op www.waterschaplimburg.nl/actueel/bekendmakingen. Het ontwerp-bestemmingsplan, met inbegrip van bijbehorende stukken, is in te zien via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl met het volgende identificatienummer NL.IMRO.0983.BP202311DIJKARCEN-ON01

 

Hoe kunt u reageren?

Ontwerp-projectplan met bijbehorend MER-2, ontwerp-bestemmingsplan en ontwerp-omgevingsvergunning kap

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht, Wet ruimtelijke ordening en de Waterwet kan een ieder van 7 december 2023 tot en met 17 januari 2024, schriftelijk of mondeling een zienswijze over deze ontwerpbesluiten naar voren brengen.

Ontwerp-besluit wijziging werkingsgebieden Waterschapsverordening 

Van 7 december 2023 tot en met 17 januari 2024 kunnen door belanghebbenden en ingezetenen schriftelijke of mondelinge zienswijzen over het ontwerpbesluit tot wijziging van de werkingsgebieden naar voren worden gebracht.

 

Indienen zienswijzen

Zienswijzen over het ontwerp-projectplan met bijbehorend MER-2, het ontwerp-bestemmingsplan, de ontwerp-omgevingsvergunning kap en/of het ontwerpbesluit wijziging werkingsgebieden Waterschapsverordening Limburg moeten worden gericht aan Gedeputeerde Staten van Limburg, ter attentie van dhr. J. Goudriaan, Postbus 5700, 6202 MA Maastricht. Daarbij wordt u verzocht expliciet aan te geven op welk ontwerpbesluit uw zienswijze betrekking heeft. Gedeputeerde Staten van Limburg zorgen er, als coördinerend orgaan, voor dat de zienswijzen worden behandeld door de betreffende bevoegde gezagen.

Voor het naar voren brengen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met de heer J. Goudriaan, tel. (043) 389 7452 of mevrouw J. Thoolen-Simonis, tel. (043) 389 7498.

 

Wat gebeurt er daarna?

De zienswijzen worden betrokken bij de vaststelling en/of goedkeuring van de besluiten. In een nota van beantwoording wordt toegelicht in hoeverre de zienswijzen aanleiding hebben gegeven tot wijziging ten opzichte van de ontwerpbesluiten. Degenen die een zienswijze naar voren hebben gebracht, worden hierover schriftelijk geïnformeerd.

Tegen de definitieve besluiten (goedkeuringsbesluit projectplan Waterwet, bestemmingsplan, omgevingsvergunning kap) kan beroep worden ingesteld door belanghebbenden. Ook niet-belanghebbenden kunnen beroep instellen, mits zij een zienswijze hebben ingediend tegen het betreffende ontwerp-besluit.

Tegen het definitieve besluit wijziging werkingsgebieden Waterschapsverordening kan geen beroep worden ingesteld.

Er bestaat geen eigenstandige beroepmogelijkheid tegen het MER. Eventuele beroepsgronden tegen het MER moeten daarom worden gericht tegen het definitieve projectplan Waterwet.

 

Vragen?

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot: de heer J. Goudriaan, tel. (043) 389 7452, jl.goudriaan@prvlimburg.nl of mevrouw J. Thoolen-Simonis, tel. (043) 389 7498, j.simonis@prvlimburg.nl

 

Naar boven