Objectinformatie
Locatie:
|
Nabij Lauwersoog
|
Perceel kadastraal bekend:
|
gemeente Ulrum, sectie I, nummer 382
|
Perceelgrootte:
|
3,5ha
|
Een beeld van de objectinformatie vindt u via https://kadastralekaart.nl
Voornemen tot
verkoop
Waterschap Noorderzijlvest is van plan om het bovengenoemde object te verkopen. Het gaat om de verkoop van het voormalige helofytenfilterveld te Lauwersoog, hierna te noemen: ‘het perceel’.
Op grond van het zogenaamde Didam-arrest (Hoge Raad 26 november 2021, ECLI:NL:HR:2021:1778) dienen overheden bij de uitgifte van onroerende goed een selectieprocedure te doorlopen om gelijke kansen te bieden aan (potentiële) gegadigden. Een selectieprocedure kan achterwege worden gelaten wanneer bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijs mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria één serieuze gegadigde in aanmerking komt. Hierbij komt een ruime mate van beleidsvrijheid toe aan een overheidsorgaan.
Geen andere gegadigden
Wij zijn van mening dat er op grond van objectieve, redelijke en toetsbare criteria slecht één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de koop van het perceel. Potentiële koper komt als enige serieuze gegadigde in aanmerking omdat:
- •
Het waterschap wenst – in kader van de te halen duurzaamheidsdoelen – dat op het perceel een zonnepark wordt gerealiseerd. Potentiële koper heeft daartoe de kennis, kunde en mogelijkheden;
- •
Het waterschap hierbij rekening wenst te houden met de ligging van het perceel en de aldaar aanwezige flora en fauna, waardoor er sprake dient te zijn van een ecologisch zonnepark en potentiële koper hieraan kan voldoen;
- •
Het waterschap wenst dat het door de potentiële koper te realiseren zonnepark zoveel mogelijk wordt gedragen door de omgeving én ook bijdraagt, danwel zal bijdragen aan de omgeving. Potentiële koper kan hier aan voldoen;
- •
Het waterschap wenst dat op korte termijn kan worden gestart met het realiseren van het zonnepark. Potentiële koper kan hier aan voldoen, zij is onder andere reeds in het bezit van een omgevingsvergunning en een afname garantie van een netwebeheerder;
- •
Het waterschap reeds sinds lange tijd met potentiële koper in gesprek is over het realiseren van een ecologisch zonnepark op het perceel.
Niet eens met de voorgenomen verkoop?
Indien u zich niet kunt verenigen met de voorgenomen verkoop dan dient u dit uiterlijk binnen 20 kalenderdagen na datum van publicatie van deze bekendmaking, kenbaar te maken door een kort geding tegen dit voornemen aanhangig te maken bij de Rechtbank Noord-Nederland. De termijn van 20 kalenderdagen is een vervaltermijn. Indien niet binnen deze termijn een kort geding aanhangig is gemaakt, staat het het waterschap vrij om tot voorgenomen verkoop over te gaan.
Het staat u in dat geval niet meer vrij om tegen al het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt. Het waterschap en potentiële koper zouden immers onredelijk worden benadeeld indien pas na deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijn alsnog tegen het voornemen tot verkoop zou worden opgekomen.
Wanneer u een kort geding aanspant, verzoeken wij u ons hiervan op de hoogte te brengen, bij voorkeur door ons de conceptdagvaarding toe te sturen. Dit kan per e-mail aan info@noorderzijlvest.nl ter attentie van ‘grondzaken en vastgoed’ onder vermelding van de titel van deze publicatie.
Vragen over de publicatie?
U kunt dan contact opnemen met ons via voornoemd mailadres.
Namens het dagelijks bestuur van
het waterschap Noorderzijlvest:
Roeland van der Schaaf, dijkgraaf
Bas Tammes, secretaris-directeur