Terinzagelegging ontwerp nota ‘Handhavingsbeleid onder de Omgevingswet’.

Het Dagelijks Bestuur van Waterschap Noorderzijlvest maakt bekend dat vanaf 29 november 2023 tot en met 10 januari 2024 de ontwerp nota ‘Handhavingsbeleid onder de Omgevingswet’ ter inzage ligt.

 

Wat is de aanleiding van de nota ‘Handhavingsbeleid onder de Omgevingswet’ ? 

Met de komst van de Omgevingswet (voorzien op 1 januari 2024) verandert de toezicht- en handhavingsaanpak van het waterschap. In de Omgevingswet staan deregulering en het initiatief centraal. Dit betekent een andere manier van denken. We gaan van “nee, tenzij” naar “ja, mits” en voor activiteiten is minder vaak een vergunning nodig. In veel gevallen kan worden volstaan met een melding. Maatwerk en zorgplicht worden belangrijker. Deze wijzigingen zijn ook opgenomen in de Waterschapsverordening.

Daarnaast zijn andere ontwikkelingen, zoals de geactualiseerde Landelijke Handhavingsstrategie Omgevingswet (LHSO) en de verdere professionalisering van handhaving, aanleiding om het handhavingsbeleid aan te passen.

 

Wat staat er in de nota ‘Handhavingsbeleid onder de Omgevingswet’ ? 

In deze nota is vastgelegd wat de inwerkingtreding van de Omgevingswet betekent voor toezicht en handhaving. Wanneer we bij het toezicht zaken constateren die in strijd zijn met regelgeving treden we handhavend op en maken we gebruiken van de LHSO. In de nota ‘Handhavingsbeleid onder de Omgevingswet’ is vastgelegd hoe het waterschap in het proces van handhaving hier uitvoering aan geeft.

 

Inzien van de ontwerp nota ‘Handhavingsbeleid onder de Omgevingswet’

De periode van de terinzagelegging van het handhavingsbeleid loopt van 29 november 2023 tot en met 10 januari 2024. De ontwerp nota ‘Handhavingsbeleid onder de Omgevingswet’ is online in te zien maar u kunt natuurlijk ook langskomen bij ons op het Waterschapskantoor. Het adres is Stedumermaar 1 te Groningen. De stukken zijn tevens als bijlage bij deze bekendmaking gevoegd.

 

Zienswijze indienen

Belanghebbenden kunnen gedurende de hiervoor genoemde periode van de terinzagelegging een zienswijze indienen bij het Dagelijks bestuur van Waterschap Noorderzijlvest op de ontwerp nota ‘Handhavingsbeleid onder de Omgevingswet’.

Dit kan schriftelijk door een brief te sturen aan het Dagelijks Bestuur van Waterschap Noorderzijlvest, Postbus 18, 9700 AA Groningen of per e-mail naar info@noorderzijlvest.nl.

Bellen kan ook (tel. 050 – 304 8911) om een afspraak te maken of om mondeling uw zienswijze te delen. Onze contactpersoon is: Marc Bethlehem (Beleidsmedewerker Vergunningverlening en Handhaving).

 

Naar boven