Molenpeilbesluit Opwettense Watermolen 2023

Het algemeen bestuur van Waterschap De Dommel heeft op 29 november 2023 het Molenpeilbesluit Opwettense Watermolen 2023 vastgesteld. De Opwettense Watermolen is gelegen op de grens tussen de gemeente Eindhoven en gemeente Nuenen. Het nieuwe molenpeilbesluit houdt onder meer het volgende in:

 

  • -

    Een zomer maalpeil van 14.75 m +NAP

  • -

    Een winter maalpeil van 14.95 m +NAP

  • -

    Een minimaal maalpeil van 14.50 m +NAP (jaarrond)

  • -

    Een vast streefpeil van 14.55 m +NAP

Inzage

Het molenpeilbesluit met toelichting kunt u met ingang van vandaag gedurende zes weken inzien.Tevens kunt u op afspraak de documenten tijdens kantooruren van 09.00-17.00 uur inzien in het waterschapshuis, Bosscheweg 56 te Boxtel.

 

Inwerkingtreding

Het molenpeilbesluit treedt in werking de dag na deze bekendmaking.

 

Beroep

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de dag van bekendmaking van dit besluit beroep instellen tegen dit besluit bij de Rechtbank Oost-Brabant. Geen beroep kan worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs kan worden verweten dat hij geen zienswijzen over het ontwerp van dit molenpeilbesluit naar voren heeft gebracht.

 

Het beroep dient verzonden te worden naar de Rechtbank Oost-Brabant, postbus 90125, 5200 MA 's-Hertogenbosch. Het beroepschrift moet tenminste bevatten: de naam en adres van de indiener, de dagtekening, de omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht, zo mogelijk een afschrift van dit besluit, de gronden van beroep en een handtekening.

 

Voorlopige voorziening

Het indienen van een beroepschrift schorst de werking van het genomen besluit niet op. Naast het indienen van een beroepschrift kunt u daarom ingeval van onverwijlde spoed een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Oost-Brabant, postbus 90125, 5200 MA 's-Hertogenbosch, op het hiervoor genoemde adres. Het verzoek moet de volgende inhoud hebben: de naam en adres van de indiener, de dagtekening, de omschrijving van het besluitwaartegen het beroep is gericht, de gronden van het verzoek, de reden van spoedeisendheid, handtekening en een afschrift van het beroepschrift.

 

U kunt het beroep en een verzoek tot een voorlopige voorziening ook digitaal indienen bij genoemde rechtbank via https://loket.rechtspraak.nl/. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk voor meer informatie hierover op de genoemde website. Voor het indienen van een beroepschrift en een voorlopige voorziening zijn griffierechten verschuldigd.

 

Contact

Voor vragen over deze bekendmaking kunt u contact opnemen met projectleider Hans Koekkoek, telefoonnummer: (0411) 618 618.

 

Molenpeilbesluit Opwettense Watermolen 2023

 

Het Algemeen Bestuur van het Waterschap de Dommel te Boxtel,

 

Gezien het voorstel van het Dagelijks Bestuur van datum 31 oktober 2023

 

Gezien de vaststellingsovereenkomst Opwettense Watermolen d.d. 19 mei 2023 en bijlage 1 bij deze overeenkomst ‘Uitgangspunten aanpassen molenpeilbesluit’;

 

Gelet op artikel 5.2 van de Waterwet in samenhang met paragraaf 4.3.4 Peilbesluit Interim omgevingsverordening Noord-Brabant,

 

heeft besloten:

 

met betrekking tot de in de Kleine Dommel op of nabij de grensscheiding van de gemeenten Eindhoven en Nuenen gelegen Opwettense Watermolen en de daarbij behorende molensluis en de daarbij behorende op zichzelf staande ontlaststuw, het volgende te bepalen:

 

  • 1.

    Het peil van de waterstand in de Kleine Dommel tot waar het water voor de uitoefening van het molenrecht ten behoeve van het functioneren van het traditionele molenbedrijf (koren- en houtzaagmolen) mag worden gestuwd bedraagt – onverminderd het bepaalde in artikel 3 en 4:

  •  

    Maximaal:

    Zomer maalpeil 14,75 m +NAP (van 15 april tot en met 14 oktober)

    Winter maalpeil 14,95 m +NAP (van 15 oktober tot en met 14 april

  •  

    Minimaal:

    Zomer en winter maalpeil 14,50 +NAP (jaarrond)

  • 2.

    Het peil van de waterstand in de Kleine Dommel wordt door het waterschap op 50 meter bovenstrooms van de watermolen geplaatste peilschaal afgelezen.

  • 3.

    In het geval er geen sprake is van uitoefening van het molenrecht ten behoeve van het molenbedrijf hanteert de molenrechthebbende een streefpeil van de waterstand van 14,55 m +NAP.

  • 4.

    De molenrechthebbende dient te allen tijde zorg te dragen dat:

     

    minimaal 25 liter per seconde door de Opwettense Watermolen (i.e. de molensluis en/of de ontlaststuw en/of de (toekomstige) vispassage) wordt doorgelaten. Bij minimale wateraanvoer wordt prioriteit gegeven aan de (toekomstige) vispassage.

  • 5.

    De molenrechthebbende dient te allen tijde zorg te dragen dat:

     

    • A.

      de maten, waarop de molensluis met 3 openingen inclusief 3 schuiven en bijbehorende aansluitende werken door hem in goede staat moet worden onderhouden, zijn als volgt:

      Gezien in de stroomrichting: dagwijdte drempeldiepte

      Linker opening 0,83 m 13,38 m +NAP

      Midden opening 1,01 m 13.37 m +NAP

      Rechter opening 0,91 m 13,38 m +NAP

    • B.

      de maten, waarop de ontlastsluis met 2 openingen inclusief 2 schuiven en bijbehorende aansluitende werken door hem in goede staat moet worden onderhouden, zijn als volgt:

      Gezien in de stroomrichting: dagwijdte drempeldiepte

      Linker opening 1,27 m 13,24 m +NAP

      Rechter opening 1,26 m 13,26 m +NAP

    • C.

      de schuiven van de molensluis en de ontlastsluis steeds goed bedienbaar zijn;

    • D.

      de beide sluizen steeds geheel kunnen worden geopend en gesloten,

    • E.

      door aangedreven of anderszins aanwezige voorwerpen en stoffen noch de doorlaatvermogens van de sluizen worden verminderd noch de toegestane waterstand bij de onder artikel 2 genoemde peilschaal wordt overschreden.

  • 6.

    Dit besluit kan worden aangehaald onder titel "Molenpeilbesluit Opwettense Watermolen 2023'.

  • 7.

    Het Molenpeilbesluit Opwettense Watermolen dat is vastgesteld door het Algemeen Bestuur van het Waterschap De Dommel bij besluit van 21 juni 2013, kenmerk I18849 wordt ingetrokken na bekendmaking van dit besluit.

  • 8.

    Dit besluit treedt in werking de dag nadat het besluit bekend is gemaakt.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 29 november 2023.

Het algemeen bestuur,

E. de Ridder

watergraaf

H.J. Kielenstijn

secretaris

Toelichting behorende bij het molenpeilbesluit Opwettense Watermolen 2023

Waterschap De Dommel heeft gelet op artikel 5.2 van de Waterwet in samenhang met paragraaf 4.3.4 Peilbesluit Interim omgevingsverordening Noord-Brabant de bevoegdheid om te komen tot het vaststellen van het peil op de Kleine Dommel. Hoewel het gebied van de Opwettense Watermolen geen verplichting kent om een peilbesluit vast te stellen, kan het waterschap daartoe overgaan.

 

Bij het nieuwe molenpeil is een balans gezocht tussen de verschillende doelstellingen in de invloedsfeer van de Opwettense watermolen. Dit heeft geresulteerd in een vaststellingsovereenkomst d.d. 19 mei 2023 waarin uitgangspunten zijn vastgelegd voor een nieuw molenpeilbesluit.

 

Het streefpeil van 14.55 m +NAP.

Het basispeil van 14.55 m +NAP is een vast streefpeil wat voor de omgeving en de ontwikkeling van de beek een gebalanceerd peil is. Het is niet wenselijk voor de ecologische ontwikkeling van de beek om diverse basispeilen te hanteren. Het peil van 14.55 m zorgt er daarnaast ook voor dat de Collse watermolen nog goed kan functioneren. Hogere peilen beperken de werking van de Collse watermolen, zeker bij lage debieten op de Kleine Dommel. Daarnaast zorgt het basispeil er ook voor dat de diverse teelten in het Kleine Dommeldal bovenstrooms de Opwettense watermolen nog goed verbouwd kunnen worden.

 

Het winter maalpeil 14.95 m +NAP

Ten behoeve van het malen van de Opwettense watermolen mag het winterpeil hoger worden opgestuwd naar 14,95 m +NAP. Een tijdelijk hoger winterpeil zal vanwege een voldoende debiet naar de molen niet voor stagnatie van water in de beek zorgen. Daarnaast kan het hogere winterpeil juist eerder gunstig zijn voor de natuurdoelen langs de beek. Zeker voor het natuurgebied tussen de Molendijk te Eindhoven en de Kleine Dommel, waar o.a. bossen liggen met de natuurdoelstelling N14.02, hoog- en laagveenbos.

 

Het zomer maalpeil 14.75 m +NAP

We hanteren een lager zomermaalpeil van 14.75 m +NAP om juist langdurige stagnatie van water in de zomer te voorkomen, zeker in droge perioden met een zeer beperkte wateraanvoer. Een te hoog opstuwend peil in de zomer leidt tot stagnant water en dalende zuurstofconcentraties wat onwenselijk is voor het behalen van de KRW doelstellingen.

 

Het minimale peil 14.50 m +NAP

Aan het molenpeilbesluit is tevens een minimaal peil van 14.50 m +NAP toegevoegd. Tijdens het malen mag de waterstand hier niet onder wegzakken. Dit is toegevoegd om te voorkomen dat de Kleine dommel bovenstrooms de molen als het ware leeg loopt. Als het peil te diep wegzakt door het malen dan zorgt dit voor verdroging, zowel in de omliggende landbouwgebieden, maar zeker ook voor het eerder genoemde natuurgebied en de nog te ontwikkelen natuur in het dal van de Kleine Dommel tussen de Collse- en Opwettense watermolen.

 

Constante doorvoer van 25 liter/seconde.

Aan het molenpeilbesluit is de regel toegevoegd dat er ten allertijden tenminste 25 liter per seconde door de Opwettense watermolen (i.e. de molen, de ontlaststuw (en de toekomstige vispassage) doorgelaten moet worden. De gehele waterstroom mag dus nooit tegenhouden worden. Zeker in droge perioden kan het lang duren voordat er van een basispeil naar de gewenste maalpeil van 14.75 m +NAP gestuwd is. Als in die periode helemaal geen water doorgelaten wordt dan betekent dat dat er stroomafwaarts van de molen ook geen verversing van water meer is. Dat is ook vanwege de eerder genoemde KRW doelstellingen en zuurstofconcentraties stroomafwaarts van de molen niet wenselijk. We behouden daarom een continue lekstroom van 25 liter per seconde. Bij minimale wateraanvoer wordt prioriteit gegeven aan de (toekomstige) vispassage.

Naar boven