Besluit tot wijziging van de Beleidsregel hoogtecriteria waterkeringen 2018

gelezen het ambtelijk advies ‘Aanpassen beleidsregels aan Omgevingswet’, nummer 301845;

gelet op afdeling 3:4 van de Algemene wet bestuursrecht, de Waterwet (waaronder in het bijzonder artikelen 2.2 en 2.3), de Interim omgevingsverordening Noord-Brabant, de Regeling maatgevende hoogwaterstanden regionale keringen Noord-Brabant 2010 en de Keur waterschap Brabantse Delta 2015;

gelet op de verwachte inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2022;

overwegende dat door inwerkingtreding van de Omgevingswet het voor de beleidsregel relevante onderdeel van de Waterwet integreert in de Omgevingswet;

overwegende dat de grondslag van de beleidsregel en verwijzingen naar regelgeving in de beleidsregel daardoor niet meer actueel is als de Omgevingswet in werking treedt;

overwegende dat het wenselijk is om beleidsregels te actualiseren om zo een goede werking onder de Omgevingswet te verkrijgen;

overwegende dat vanwege bovenstaande ontwikkelingen herziening van de “Beleidsregel hoogtecriteria waterkeringen 2018” gewenst is;

overwegende dat het ontwerpbesluit vanaf 3 april 2020 gedurende 6 weken ter inzage heeft gelegen en er geen zienswijzen zijn ontvangen;

 

 

B E S L U I T :

1.    De beleidsregel “Beleidsregel hoogtecriteria waterkeringen 2018” te wijzigen zoals omschreven in bijlage 1 bij dit besluit;

2.    Dit besluit treedt in werking op het tijdstip waarop de Omgevingswet in werking treedt.

Aldus vastgesteld in de vergadering van het dagelijks bestuur van 23 juni 2020,

De dijkgraaf

drs. C.J.G.M. de Vet

De secretaris-directeur

dr. A.F.M. Meuleman

Bijlage 1  

 

Algemene wijzigingen

 

1 Titel

Bij het partieel herzien van een beleidsregel is het gebruikelijk om de titel aan te passen. Aangezien deze beleidsregel voorzien is gelijktijdig met de Omgevingswet in 2022 in werking te treden, wordt het jaartal in de titel veranderd van 2018 naar 2022.

 

De nieuwe titel wordt: “Beleidsregel hoogtecriteria waterkeringen 2022”.

 

2 Begrippen

Door de hele beleidsregel heen worden begrippen conform onderstaande tabel vervangen vanwege het nieuwe begrippenkader van de Omgevingswet.

 

Algemene wijzigingen in schematische weergave

Voorheen:

wordt vervangen door:

keur

waterschapsverordening

Watervergunning

Omgevingsvergunning

Watertoets

weging van het waterbelang

 

Specifieke wijzigingen

 

Paragraaf 1. 2

 

3 Wijziging:

In de tweede alinea wordt de tekst “watertoets (…).” vervangen door “weging van het waterbelang bij omgevingsplannen, projectprocedures en projectbesluiten”.

 

Reden:

Aanpassing aan nieuwe terminologie Omgevingswet.

 

Paragraaf 1. 3

 

4 Wijziging:

Deze paragraaf wordt vervangen door de tekst: “Deze beleidsregel treedt in de plaats van de beleidsregel ‘Hoogtecriteria Waterkeringen waterschap Brabantse Delta 2018’ (vastgesteld door het dagelijks bestuur op 1 mei 2018).”

 

Reden:

Actualisatie met betrekking tot deze herziening.

 

Paragraaf 2.2

 

5 Wijziging:

De eerste alinea van deze paragraaf wordt geschrapt.

 

Reden:

Actualisatie van de tekst aan de inwerkingtreding Omgevingswet.

 

6 Wijziging:

Achter de eerste zin van de paragraaf “Normering primaire keringen” wordt toegevoegd: “geworden via de Waterwet”.

 

Reden:

Actualisatie van de tekst aan de inwerkingtreding Omgevingswet.

 

7 Wijziging:

De tweede alinea van de paragraaf “Normering primaire keringen” wordt vervangen door de volgende tekst: “De Waterwet kende per dijktraject twee normen in plaats van één norm: de signaleringswaarde en de ondergrens. Deze wijze van werken is onder de Omgevingswet voortgezet en wel op grond van artikel 2.15 lid 4 via het Besluit Kwaliteit Leefomgeving paragrafen 2.1.1 en 10.1.2.”

 

Reden:

Actualisatie van de tekst aan de inwerkingtreding Omgevingswet.

 

8 Wijziging:

In de derde alinea van de paragraaf “Normering primaire keringen” wordt in de eerste zin achter de woorden “De ondergrens” toegevoegd “(omgevingswaarde waterveiligheid op grond van paragraaf 2.1.1 Bkl)”

 

Reden:

Aanpassing aan nieuwe grondslagen op grond van de Omgevingswet.

 

9 Wijziging:

In de “vierde alinea van de paragraaf “Normering primaire keringen” wordt in de eerste zin achter de woorden “De signaleringswaarde” toegevoegd (monitoring waterveiligheid op grond van paragraaf 10.1.2 Bkl)”

 

Reden:

Aanpassing aan nieuwe grondslagen op grond van de Omgevingswet.

 

10 Wijziging:

In de paragraaf “Normering regionale keringen” worden in de eerste alinea, de tweede volzin de woorden “Bijvoorbeeld een norm van T=100” vervangen door de tekst “Alle regionale keringen, zijnde regionale keringen langs regionale rivieren en boezemkades, in het beheergebied van waterschap Brabantse Delta hebben een norm van T=100 (T100). Dit”.

 

Reden:

Actualisatie van de tekst aan de huidige stand van zaken.

 

11 Wijziging:

In de paragraaf “Toetsen en ontwerpen van regionale keringen” wordt in de tweede alinea de tweede zin aangepast door de woorden “primaire en” en “conform de Waterwet” te schrappen.

 

Reden:

Aanpassing aan nieuwe grondslagen op grond van de Omgevingswet.

 

12 Wijziging:

In de paragraaf “Waterberging Volkerak-Zoommeer” wordt in de eerste alinea de tekst “Waterberging op het Volkerak-Zoommeer (…) (oplopend tot eenmaal in de 500 jaar in 2050).” geschrapt.

 

Reden:

Deze tekst is niet meer relevant voor de hoogtecriteria.

 

Paragraaf 3.1

 

13 Wijziging:

In de paragraaf “Toetspeilen en lokale toeslagen” worden in de eerste alinea de woorden “van Verkeer en Waterstaat” verwijderd en de verwijzing naar artikel 2.3 Waterwet vervangen door artikel 10.8aa Besluit kwaliteit leefomgeving.

 

Reden:

Actualisatie aan Omgevingswet en huidige stand van zaken.

 

14 Wijziging:

In de paragraaf “Toetspeilen en lokale toeslagen” wordt de tekst “Bij het opstellen van nieuwe hydraulische randvoorwaarden worden de toetspeilen indien nodig bijgesteld, bijvoorbeeld vanwege een gewijzigd beschermingsniveau, een hogere zeespiegelstijging, verhoogde rivierafvoeren of uitgevoerde werkzaamheden in het winterbed van de rivier.” verwijderd.

 

Reden:

Deze tekst is niet meer nodig.

 

15 Wijziging:

In de paragraaf “Ontwerppeilen” wordt de tekst “Voor primaire waterkeringen categorie a geldt dat door de minister van Verkeer en Waterstaat de ‘Leidraad Rivieren’ is vastgesteld. Deze leidraad bevat uitgangspunten voor het bepalen van ontwerppeilen en voor robuust ontwerpen, waaronder het hanteren van een extra robuustheidtoeslag van 0,30 meter boven het ontwerppeil.” verwijderd.

 

Reden:

Deze tekst is niet meer actueel.

 

16 Wijziging:

In de paragraaf “Profiel van vrije ruimte” wordt de het woord “gehanteerd” vervangen door “in principe” en wordt achteraan deze volzin ingevoegd “gehanteerd”.

 

Reden:

Deze formulering past beter bij het bedoelde beleidsuitgangspunt.

 

1 7 Wijziging:

In de paragraaf “Profiel van vrije ruimte” wordt in de opsomming, het derde punt, achter de woorden “het ontwerpprofiel” ingevoegd “en het maaiveld van het beperkingengebied”.

 

Reden:

Deze formulering past beter bij het bedoelde beleidsuitgangspunt.

 

Paragraaf 3.2.1

 

18 Wijziging:

In de paragraaf “ontwerppeilen” wordt de tekst “Daar waar een kering vanuit het verleden nog (…) het ontwerppeil specifiek berekend” verwijderd.

 

Reden:

Actualisatie aan de huidige stand van zaken.

 

1 9 Wijziging:

In de paragraaf “Profiel van vrije ruimte” wordt in de opsomming, het tweede punt, achter de woorden “het ontwerpprofiel” de tekst aangepast naar “en het maaiveld van het beperkingengebied, tenzij in de legger anders is aangegeven”.

 

Reden:

Deze formulering past beter bij het bedoelde beleidsuitgangspunt en tevens wordt de omissie dat niet naar de legger verwezen wordt (zoals ook bij primaire keringen) hersteld.

 

Paragraaf 3.2.2

 

20 Wijziging:

In deze paragraaf wordt in de eerste zin het woord “hoogtenorm” gewijzigd naar “norm”.

 

Reden:

Deze formulering past beter bij het bedoelde beleidsuitgangspunt.

 

Definitiebepalingen

 

21 Wijziging:

In de definitie voor Hydraulische randvoorwaarden primaire waterkeringen, wordt de verwijzing naar artikel 2.3 van de Waterwet vervangen door “artikel 10.8aa Besluit kwaliteit leefomgeving”.

 

Reden:

Aanpassing aan nieuwe grondslagen op grond van de Omgevingswet.

Naar boven