Kennisgeving voornemen & kennisgeving participatie Noordrand Midden - Kering Weimeren dijkvak B098c

 

Waterschap Brabantse Delta, Staatsbosbeheer en de provincie Noord-Brabant werken samen aan de realisatie van een Natte Natuurparel (NNP) binnen het Natuurnetwerk Brabant (NNB). Noordrand Midden kent vier projecten die reeds gestart zijn in de realisatiefase: Weimeren, Zwartenbergse Polder, Kelsdonk/ Zwermlaken en Kering Weimeren. Deelgebied Strijpen/De Berk start naar verwachting medio 2024 (zie bijgaande afbeelding van het projectgebied).

 

Onderdeel van Noordrand Midden is het deelproject ‘Kering Weimeren’. De kering om Weimeren is een regionale kering en tevens onderdeel van de programma-aanpak van de verbetering van regionale keringen door het waterschap Brabantse Delta (WBD) in het gehele beheersgebied. De regionale keringen vallen onder het beheer van WBD. Deze heeft de afgekeurde dijkvakken ingedeeld in verschillende dijkversterkingstrajecten. Eén van deze trajecten is het dijkversterkingstraject Weimeren. Dit betreft het dijktraject rondom Weimeren en loopt van Gemaal Halle (westkant) tot aan de A16 (oostkant). Het traject is in bijgaande afbeelding weergegeven en omvat de dijkvakken:

• B098c, sectie XI west.

• B098d west, sectie XI west.

• B098d oost, sectie XI oost.

 

Het waterschap wil in samenwerking met Staatsbosbeheer en provincie Noord-Brabant de dijkversterking van het traject Weimeren afstemmen op het natuurontwikkelingsproject Noordrand Midden (NRM). De vrijkomende grond uit natuurontwikkeling Weimeren wordt namelijk gebruikt voor versteviging van de kering. Dit natuurontwikkelingsproject ligt onder andere in het buitendijks gebied ten noorden van de kering.

 

Het project dijkverbetering Weimeren heeft als doel de waterveiligheid van de betreffende dijkvakken op orde te brengen. In een eerdere fase zijn een aantal varianten afgewogen en is een voorkeursvariant vastgesteld. Dit is vastgelegd in een projectplan waterwet. In een bezwaarprocedure is door de rechter beslist dat de onderbouwing van de keuze van het voorkeursalternatief voor een dijkvak (B098c) onvoldoende is. Er dient voor dit dijkvak een nieuw projectbesluit opgesteld te worden.

 

Wij gaan verkennen hoe we invulling gaan geven aan de planvorming voor dit dijkvak (B098c) van Kering Weimeren. Met deze kennisgeving informeren wij u daarover. Ook geven wij aan hoe wij belanghebbenden betrekken en hoe belanghebbenden inbreng kunnen meegeven.

 

Het doel is om middels een transparant afwegingskader te komen tot een voorkeursalternatief van een uitvoeringsvariant voor dijkvak B098c en deze uit te werken in een integraal ontwerp en projectbesluit waarbij alle belangen zorgvuldig en transparant zijn afgewogen.

 

Werkwijze en participatie

Het waterschap, gaat als initiatiefnemer en bevoegd gezag (dagelijks bestuur van het waterschap) samen met een projectteam het project voorbereiden en uitvoeren. Dit doen we op de volgende manier:

 

  • 1.

    Samen met de directe omgeving en belanghebbenden kijken we naar de opgaven, oplossingen, initiatieven, ideeën en wensen. Dit doen we met name met de direct betrokken grondeigenaren;

  • 2.

    We houden gesprekken met grondeigenaren. Samen bespreken we de mogelijke uitvoeringsvarianten en op welke wijze hun belangen worden meegenomen in het verschillende varianten en het afwegingskader.

  • 3.

    Op basis van alle uitkomsten en afwegingen van opgaven, belangen en kosten maken we vervolgens een keuze voor een voorkeursalternatief.

  • 4.

    Het proces om het afwegingskader op te stellen en tot een voorkeursalternatief en definitief ontwerp te komen loopt tot eind 2023.

     

Wanneer er een definitief ontwerp is opgesteld, volgen deze stappen:

  • 1.

    Het projectteam stelt (Ontwerp) Projectbesluit op;

  • 2.

    We informeren de omgeving over de inhoud van het (Ontwerp) Projectbesluit;

  • 3.

    We bespreken met betrokken grondeigenaren de onderdelen van het (Ontwerp) Projectbesluit en proberen optimalisaties door te voeren.

  • 4.

    Het Ontwerp Projectbesluit wordt voor besluitvorming aan het dagelijks bestuur van het waterschap voorgelegd. Het Ontwerp Projectbesluit wordt formeel ter inzage gelegd

  • 5.

    Afhankelijk van de zienswijzen wordt een nota van zienswijzen opgesteld en worden onderdelen in het projectbesluit al dan niet aangepast richting een definitief projectbesluit.

  • 6.

    Daarna stelt het dagelijks bestuur het definitieve projectbesluit vast. Ook hierover informeren we de omgeving. Het projectbesluit nemen we zonder een daaraan voorafgaande voorkeursbeslissing.

  • 7.

    Na vaststelling van het Projectbesluit staat het 6 weken open voor beroep bij de Raad van State. Na deze termijn wordt het Projectbesluit voorgelegd aan Gedeputeerde Staten van de provincie voor een goedkeuringsbesluit.

     

Voor de participatie betrekken we in ieder geval de projectpartners (Staatsbosbeheer, Provincie Noord-Brabant), de betrokken gemeenten (Breda) en grondeigenaren in het gebied.

 

Heeft u oplossingen, ideeën of wensen?

Iedereen (inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen) mag mogelijke oplossingen, ideeën en wensen voor de omschreven opgave aandragen. Dit kunt u doen vanaf nu tot 5 januari 2024 (zie ons adres onderaan). De oplossingen worden door het projectteam in redelijkheid afgewogen tegen de volgende uitgangspunten:

  • 1.

    De oplossing die u aandraagt moet binnen de geografische scope liggen van Kering Weimeren en het betreffende dijkvak;

  • 2.

    De oplossing die u aandraagt moet een oplossing bieden voor de genoemde opgave;

  • 3.

    De oplossing moet technisch en juridisch haalbaar zijn. Dit houdt in elk geval in dat de oplossing geen afbreuk mag doen aan de waterveiligheid;

  • 4.

    De oplossing moet passen in het vastgestelde budget en de realisatieplanning (oplevering 1 oktober 2024).

     

We horen graag uw reactie op onder andere de volgende vragen:

  • 1.

    Zijn er initiatieven in de omgeving waar we rekening mee moeten houden?

  • 2.

    Ziet u mogelijke oplossingen voor de opgave?

     

Reageren op deze kennisgeving?

Vanaf nu tot 5 januari 2024 kunt u op deze kennisgeving reageren. Dit kunt u doen door een email te sturen naar noordrandmidden@brabantsedelta.nl of per post naar Waterschap Brabantse Delta, de heer R.J. van Hoek, Postbus 5520, 4801 DZ Breda.

 

Informatie en contact

Meer informatie kunt u vinden op https://www.brabantsedelta.nl/kering-weimeren. U kunt zich via de website tevens aanmelden voor de digitale nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. Ook kunt u met vragen contact opnemen met het projectteam via noordrandmidden@brabantsedelta.

 

Naar boven