Terinzagelegging Ontwerp Waterschapsverordening Rijnland, Ontwerp Onderhoudsverordening Rijnland en Ontwerp Delegatiebesluit Rijnland

 

Dijkgraaf en hoogheemraden van het hoogheemraadschap van Rijnland maken bekend dat de volgende besluiten ter inzage worden gelegd:

 

  • 1.

    De Ontwerp Waterschapsverordening Rijnland;

  • 2.

    De Ontwerp Onderhoudsverordening Rijnland;

  • 3.

    Het Ontwerp Delegatiebesluit Rijnland.

Hier kunt u een zienswijze op indienen van 9 februari 2023 tot 23 maart 2023. Hieronder leest u hoe dat kan.

 

 

Waterschapsverordening

De waterschapsverordening is één van de eisen van de nieuwe Omgevingswet. Omdat de Omgevingswet al meerdere malen is uitgesteld hebben wij ervoor gekozen om de waterschapsverordening los te maken van de Omgevingswet. De verordening is opgebouwd in 3 delen. Het eerste deel heeft algemene regels en gaat los van de invoering van de Omgevingswet in gebruik. Deel 2 gaat alleen in gebruik met de Omgevingswet en deel 3 gaat in gebruik zonder de Omgevingswet. Door de waterschapsverordening in 3 delen te hebben, zorgt dit ervoor dat we niet hoeven te wachten op de invoering van de Omgevingswet. Zodra de waterschapsverordening volledig vastgesteld is, kan het in gebruik genomen worden. De verwachting is dat het na de zomer de keur en uitvoeringsregels kan vervangen.

 

Nieuw in de waterschapsverordening zijn de verplichte klimaatbestendige regels voor nieuwe grootschalige gebiedsontwikkelingen waar onder andere provincies, gemeenten en projectontwikkelaars mee te maken krijgen. Deze klimaatbestendige regels moeten ervoor zorgen dat een gebied zo wordt ingericht dat het goed voorbereid is op de gevolgen van klimaatverandering. Lees meer over klimaatbestendige regels.

 

Op die moment staan veel van deze regels in de keur en de uitvoeringsregels van Rijnland. In de waterschapsverordening zijn deze regels grotendeels beleidsneutraal omgezet. Dat betekent dat ze inhoudelijk niet zijn veranderd.

 

Door het gebruik van verwijzingen naar de betekenis van moeilijke woorden, kaarten, documenten of artikelen en door het schrijven op B1-niveau, hebben wij geprobeerd om het zo begrijpelijk en duidelijk mogelijk te maken. Op deze manier is het voor iedereen leesbaar.

 

Onderhoudsverordening

In de keur staan ook regels over onderhoudsverplichtingen. Deze regels komen in een aparte onderhoudsverordening.

 

Delegatiebesluit

Omdat de huidige bevoegdheidsverdeling is geregeld in de keur, vraagt de waterschapsverordening om een wijziging van het Delegatiebesluit.

 

Inzien ontwerpen

De ontwerp besluiten liggen ter inzage van 9 februari 2023 tot 23 maart 2023.

U kunt de ontwerp besluiten digitaal inzien via de knop ‘Bekijk documenten’ links op deze webpagina.

U kunt een papieren exemplaar van de ontwerp besluiten inzien bij het hoogheemraadschap van Rijnland op de Archimedesweg 1 in Leiden. Maak hiervoor een afspraak via 071 306 3063.

 

Zienswijze indienen

Van 9 februari tot 23 maart 2023 kunt u reageren op de ontwerp besluiten. Dit heet een zienswijze indienen. U kunt op een aantal manieren een zienswijze indienen.

 

Digitaal door een e-mail te sturen naar: ‘post@rijnland.net’ In de onderwerp regel kunt u aangeven ‘zienswijze waterschapsverordening’.

 

Per post door een brief de sturen aan:

Dijkgraaf en hoogheemraden van het hoogheemraadschap van Rijnland

Postbus 156

2300 AD Leiden

 

Mondeling/telefonisch door een afspraak te maken via: 071 306 3063.

 

Wat gebeurt er met uw zienswijze?

Uw zienswijze wordt door het bestuur van Rijnland zorgvuldig beoordeeld. Vervolgens worden de definitieve besluiten vastgesteld. Hierna ontvangt u een schriftelijke reactie op uw zienswijze.

 

Naar boven