Bekendmaking ter inzage legging projectplan ‘Water in Balans – Hegge Schinnen’, met bijbehorend besluit tot wijziging van de legger.

 

Vanaf 6 februari 2023 ligt het projectplan waterwet ‘Water in Balans – Hegge Schinnen’ en het besluit tot wijziging van de legger gedurende 6 weken ter inzage. Een ieder kan de plannen in zowel het waterschapsgebouw aan de Maria Theresialaan 99 te Roermond als op het gemeentehuis van Beekdaelen aan het Deweverplein 1 te Nuth inzien. Daarnaast zijn de stukken die ter inzage liggen ook digitaal te raadplegen via https://www.waterschaplimburg.nl/actueel/bekendmakingen/.

Aanleiding 

In de huidige situatie stroomt het water bij hevige neerslag vanuit het landelijke gebied naar de woningen van het buurtschap Hegge te Schinnen. De combinatie met water uit de stedelijke omgeving zorgt voor wateroverlast in en rondom de woningen. Waterschap Limburg en gemeente Beekdaelen zijn voornemens om de (ernstige) wateroverlast in de Hegge te verminderen. Hiertoe is een pakket aan maatregelen samengesteld en beschreven in het projectplan Waterwet.

Op hoofdlijnen bestaan de maatregelen uit het:

  • 1.

    aanleggen regenwaterbuffer Hegge. Het water van de de buffer wordt via een ondergrondse leegloopleiding naar de bermsloot van de A76 geleid;

  • 2.

    optimaliseren instroomvoorziening van de reeds bestaande regenwaterbuffer Diependaalsweg;

  • 3.

    verbeteren en aanleggen van diverse watergeleidingselementen waardoor afstromend regenwater naar de buffers, of naar plekken waar het afstromend water geen (of minder) overlast veroorzaakt, wordt geleid.

Met de maatregelen zoals beschreven in het projectplan wordt voor het overgrote deel van de woningen een bescherming geboden tot een T=25. Voor ten minste één woning is het nodig om maatregelen aan of nabij de woning te treffen om wateroverlast te voorkomen.

Uitvoering van het projectplan leidt tot een dienovereenkomstige wijziging van de Legger Waterschap Limburg 2019. Het besluit tot wijziging van de legger heeft betrekking op:

  • 1.

    de maatregelen zoals beschreven in het projectplan waterwet ‘Water in Balans – Hegge Schinnen’;

  • 2.

    de bestaande ondergrondse leegloopleiding op het Emma4-terrein tot aan de Geleenbeek.

Ontwerp projectplan

Het ontwerp projectplan met bijbehorend ontwerp besluit tot wijziging van de legger heeft vanaf 21 september 2022 gedurende 6 weken ter inzage gelegen met gelegenheid voor het indienen van zienswijzen. Er is één zienwijze ontvangen, het ontwerp projectplan is aangepast.

Instellen van beroep

Ingevolge de Algemene wet bestuursrecht kan door belanghebbenden gedurende bovengenoemde termijn tegen het besluit tot vaststelling van het projectplan en/of het besluit tot wijziging van de legger beroep worden ingesteld bij de rechtbank Limburg, sector bestuursrecht, Postbus 950, 6040 AZ Roermond.

Het beroepschrift dient te zijn ondertekend en dient ten minste te bevatten: naam en adres van de indiener, de dagtekening van het beroep, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep. Het beroepschrift moet worden gericht aan Rechtbank Limburg, Sector Bestuursrecht, Postbus 950, 6040 AZ Roermond, onder overlegging van een afschrift van het besluit.

Op dit besluit is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dat betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de termijn kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Wij verzoeken belanghebbenden in het beroepschrift te vermelden dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

U kunt ook digitaal beroep instellen en een verzoek om voorlopige voorziening aanvragen bij genoemde rechtbank via https://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Voorlopige voorziening

Op grond van artikel 6:16 van de Algemene wet bestuursrecht schorst het beroep de werking van dit projectplan niet. Belanghebbenden die van oordeel zijn dat dit plan geheel of gedeeltelijk moet worden geschorst, dienen hiertoe een verzoek tot het treffen van voorlopige voorziening te richten aan de voorzieningenrechter van de sector Bestuursrecht van de rechtbank Limburg. Voor het treffen van een voorlopige voorziening is eveneens een griffierecht verschuldigd.

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de omgevingsmanager, Remmert Slagter via telefoonnummer: 06 5360 2636 of via het e-mailadres: r.slagter@waterschaplimburg.nl.

Het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg

ir. E.M. van der Kuil, waarnemend secretaris-directeur

drs. ing. P.F.C.W. van der Broeck, dijkgraaf

Naar boven