Ontwerp-projectplan Waterwet ‘Beekherstel Beurzerbeek benedenloop’ bij Meddo

Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rijn en IJssel heeft het voornemen een projectplan als bedoeld in artikel 5.4 van de Waterwet vast te stellen voor het project ‘Beekherstel Beurzerbeek benedenloop’ en het project uit te voeren in overeenstemming met dit plan.

Waterschap Rijn en IJssel werkt aan een betere inrichting van verschillende beken in Winterswijk. Zo verbetert het waterschap de waterkwaliteit van deze beken en verminderen we de droogte in het gebied. Ook de benedenloop van de Beurzerbeek wordt aangepakt.

De Beurzerbeek is vroeger zo gemaakt dat het water zo snel mogelijk weg kon naar de Groenlose Slinge. Omdat het klimaat verandert, wordt de benedenloop aangepast. Het water zal minder snel wegstromen en zo langer beschikbaar zijn voor zowel de landbouw als de natuur. Door een natuurlijker inrichting van de beek kunnen er meer bijzondere planten en dieren leven in en rond het water. Dat zorgt voor een betere waterkwaliteit.

De opgave om de waterkwaliteit te verbeteren volgt uit de Kaderrichtlijn Water (KRW). Omdat de beek zich bevindt in een Ecologische Verbindingszone (EVZ) versterken we de natuur in en rond de beek.

Het voorliggend plan heeft betrekking op het traject vanaf de Greuneweg tot waar de beek in de Groenlose Slinge stroomt. Het beekprofiel wordt over een lengte van 3 kilometer aangepast. De beek wordt ondieper en, in de zomer, smaller. Daarmee wijzigt de Legger Watersystemen, waarin we belangrijke informatie over onze watergangen vastleggen. In het ontwerp worden 4 stuwen verwijderd en wordt aan beide zijden van de beek beekbegeleidend bos ontwikkeld om meer schaduw op de beek te krijgen. De herinrichting vindt plaats op grond die al in eigendom van het waterschap is.

Het ontwerp-projectplan Waterwet ‘Beekherstel Beurzerbeek benedenloop’ en de bijlagen zijn te raadplegen op de websites:

- http://www.wrij.nl/thema/actueel/bekendmakingen;

- https://zoek.officielebekendmakingen.nl.

De stukken zijn ook als “externe bijlage” te downloaden aan de linkerzijde van deze pagina in dit Waterschapsblad.

Gedurende zes weken vanaf de publicatiedatum hebben belanghebbenden de mogelijkheid om schriftelijk of mondeling zienswijzen kenbaar te maken ten aanzien van het ontwerp-projectplan Waterwet.

Schriftelijke zienswijzen kunnen tot en met 22 december 2023 worden gericht aan het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rijn en IJssel, Postbus 148, 7000 AC Doetinchem.

Mondelinge zienswijzen kunnen tot en 22 december kenbaar worden gemaakt via telefoonnummer 0314-369369. U kunt hiervoor een afspraak maken met mevrouw K. Zuidema van de unit V&H.

Na deze periode zal definitief besloten worden op het projectplan. Het besluit en eventuele zienswijzennota worden in het Waterschapsblad gepubliceerd. Degenen die een zienswijze hebben ingediend, worden rechtstreeks geïnformeerd.

Na de definitieve vaststelling van het projectplan Waterwet is beroep bij de rechtbank in beginsel alleen mogelijk voor belanghebbenden die in de ontwerpfase een zienswijze hebben ingediend op het genoemde ontwerpprojectplan.

Voor meer informatie over het plan kunt u contact opnemen met omgevingsmanager Didier van Det via d.vandet@wrij.nl of tel. 06-53454211.

 

Naar boven