Besluit partiële herziening beleidsregel toepassing waterwet en keur

Het dagelijks bestuur van waterschap Brabantse Delta;

 

gelezen het ambtelijk advies ‘Aanpassen beleidsregels aan Omgevingswet’, nummer 301845;

 

gelet op afdeling 3:4 van de Algemene wet bestuursrecht, de Waterwet, de Interim omgevingsverordening Noord-Brabant en de Keur waterschap Brabantse Delta 2015;

 

gelet op de verwachte inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2022;

 

overwegende dat door inwerkingtreding van de Omgevingswet de voor deze beleidsregel relevante onderdelen van de Waterwet integreren in de Omgevingswet;

 

overwegende dat door inwerkingtreding van de Omgevingswet de keur van rechtswege verandert in de waterschapsverordening;

 

overwegende dat de ‘Beleidsregel Toepassing Waterwet en Keur’ eerder al grotendeels is vervallen en de naam van de overgebleven beleidsregel niet meer past bij de Omgevingswet en dat de inhoud ook beperkt aanpassing behoeft vanwege de Omgevingswet;

 

overwegende dat vanwege bovenstaande ontwikkelingen partiële herziening van de ‘Beleidsregel Toepassing Waterwet en Keur’ wenselijk is;

 

overwegende dat het ontwerpbesluit vanaf 3 april 2020 gedurende 6 weken ter inzage heeft gelegen en er geen zienswijzen zijn ontvangen;

 

 

 

B E S L U I T :

  • 1.

    De ‘Beleidsregel Toepassing Waterwet en Keur’ te wijzigen zoals omschreven in bijlage 1 bij dit besluit;

  • 2.

    Dit besluit treedt in werking op het tijdstip waarop de Omgevingswet in werking treedt.

 

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van het dagelijks bestuur van 23 juni 2020,

De dijkgraaf

drs.C.J.G.M. de Vet

De secretaris-directeur

dr. A.F.M. Meuleman

 

Bijlage 1  

Wijziging van de ‘Beleidsregel Toepassing Waterwet en Keur’

Algemeen

 

1 Wijziging:

De titel van de beleidsregel wordt aangepast naar “Beleidsregel ontvangstplicht van maaisel en specie”.

 

Reden:

De titel dekt de lading van de beleidsregel beter.

 

2 Wijziging:

Overal waar de term categorie A waterloop en/of leggerwaterloop staat, wordt dit veranderd in de term A-water.

 

Reden:

Met de keuractualisatie in 2015 zijn de begrippen gewijzigd. Categorie A oppervlaktewaterlichamen zijn toen A-wateren genoemd. Dit is nog niet gewijzigd in deze beleidsregel. Deze begrippen worden ook overgenomen in de waterschapsverordening.

 

3 Wijziging:

Overal waar onderhoudsstrook staat wordt dit veranderd in beperkingengebied.

 

Reden:

Met de komst van de Omgevingswet verdwijnt het begrip onderhoudsstrook en wordt dit vervangen door beperkingengebied.

 

Hoofdstuk 1

 

4 Wijziging:

Er wordt een nieuwe hoofdstuk inleiding toegevoegd. Deze komt te luiden:

 

“Van oudsher geldt voor de aanliggende eigenaren en gebruikers van gronden (ontvangstplichtigen) de plicht het maaisel en specie te ontvangen die bij het onderhoud van A-wateren vrijkomt. Die lijn is, dat bij de toepassing van de ontvangstplicht het principe geldt dat de lasten zo gelijk mogelijk worden verdeeld over de ontvangstplichtigen.

 

Dit beleid kent, hoewel inhoudelijk steeds ongewijzigd, een lange geschiedenis waarmee belanghebbenden vertrouwd zijn. Tot de komst van de Waterwet (2009) was de ontvangstplicht in het geheel geregeld in de keuren van de waterschappen dan wel per provinciale verordening. Met de invoering van de Waterwet werd de plicht tot het ontvangen van maaisel en specie centraal geregeld in de Waterwet. De wijze van toepassing ervan, werd met een beleidsregel ingevuld (Beleidsregel toepassing Waterwet en keur). De regeling die voorheen in de keur geregeld was, werd op die manier voortgezet tot aan de komst van de Omgevingswet.

 

Met de komst van de Omgevingswet, worden de bepalingen over de ontvangstplicht direct overgenomen uit de Waterwet. De behoefte aan een beleidsregel hierover blijft echter bestaan. Aangezien de naam van de beleidsregel ‘toepassing Waterwet en keur’ niet meer passend is en er bij de inwerkingtreding van de uniforme keur per 1 maart 2015 ook al diverse hoofdstukken vervallen waren, is bij deze partiële herziening eveneens de naam en de paragraafnummering aangepast.

 

Deze beleidsregel treedt in de plaats van de beleidsregel ‘Toepassen Waterwet en Keur’ (vastgesteld door het dagelijks bestuur op 1 maart 2015).”

 

Reden:

Dit hoofdstuk is aangepast naar aanleiding dit herzieningsvoorstel en laat de wetsgeschiedenis van het gevoerde beleid zien.

 

Hoofdstuk 2

 

5 Wijziging:

Hoofdstuk 7 wordt hoofdstuk 2.

 

Reden:

De aanduidingen van hoofdstukken die al eerder vervallen zijn verdwijnen uit de beleidsregel en hoofdstuk 7 wordt hoofdstuk 2 in de herziende beleidsregel. Dit sluit beter op elkaar aan.

 

Paragraaf 2.1

 

6 Wijziging:

Paragraaf 7.1 wordt paragraaf 2.1.

 

Reden:

Dit volgt uit de vernummering van hoofdstuk 7 naar hoofdstuk 2.

 

7 Wijziging:

Onderstaande tekst wordt verwijderd:

“Dit was tot de komst van de Waterwet geregeld in de keuren van de waterschappen dan wel per provinciale verordening. Met de invoering van de Waterwet is ontvangstplicht geregeld in de wet.

Bij de toepassing van de ontvangstplicht geldt van oudsher het principe dat de lasten zo gelijk mogelijk worden verdeeld over de ontvangstplichtigen. De regeling die voorheen in de keur geregeld was, wordt voortgezet.“

 

Reden:

Deze tekst is opgenomen in het nieuwe hoofdstuk 1.

 

8 Wijziging:

In de opsomming, het laatste streepje, wordt achteraan de bestaande tekst toegevoegd:

“NB: op grond de waterschapsverordening gelden er ook regels voor het aanbrengen van obstakels waarbij voorzien is in het compenseren van belanghebbenden voor het verzwaren van het onderhoud als gevolg van een obstakel dat aangebracht wordt. Dit beleid moet daarmee in samenhang gezien worden.”

 

Reden:

Deze toevoeging verduidelijkt de relatie van dit beleid met regels die ondertussen deel uit zijn gaan maken van de waterschapsverordening.

 

Paragraaf 2.2

 

9 Wijziging:

Paragraaf 7.2 wordt paragraaf 2.2.

 

Reden:

Dit volgt uit de vernummering van hoofdstuk 7 naar hoofdstuk 2.

 

10 Wijziging:

De verwijzing in de tekst naar “paragraaf 4.2” wordt “de waterschapsverordening”.

 

Reden:

De verwijzing heeft nog betrekking op een al vervallen deel van de beleidsregel, waarvan het beleid via algemene regels in de keur van 1 maart 2015 is opgenomen, die op zijn buurt overgaat naar de waterschapsverordening onder de Omgevingswet.

 

Naar boven