Projectplan Waterwet ‘Beekherstel Buurserbeek’

Op 11 oktober 2023 heeft het college van Dijkgraaf en Heemraden van Waterschap Rijn en IJssel besloten een projectplan als bedoeld in artikel 5.4 van de Waterwet vast te stellen en conform projectplan uit te voeren voor het project ‘Beekherstel Buurserbeek; traject Schansweg-Oostendorper Watermolen‘.

Vanuit het Waterbeheerplan 2022-2027 ligt er een KRW-beekherstel opgave voor de Buurserbeek; traject Schansweg – Rietmolen. De Buurserbeek is een KRW-waterlichaam type R5: langzaam stromende middenloop/ benedenloop op zand en ambitieniveau ‘hoog’. Daarnaast heeft de Buurserbeek een SED-status (Specifiek Ecologische Doelstelling) type ‘Laaglandbeek’ en is het een Ecologische verbindingszone voor de modellen Winde, Kamsalamander en Das.

Op basis van het vastgestelde inrichtingsprincipe ‘Agrarisch beekdal’ is samen met de belangrijkste stakeholders een inrichtingsplan opgesteld voor het traject Schansweg tot aan de Oostendorper Watermolen. Hierbij is actief gezocht naar de functiecombinatie landbouw en water. Hiervoor is een nadere systeemanalyse uitgevoerd en zijn gesprekken gevoerd in het gebied. Met de oogst uit het gebiedsproces is een gedragen inrichtingsplan opgesteld. De hierin opgenomen maatregelen zijn afgestemd met alle betrokken grondeigenaren. Het is een integraal plan waarin rekening is gehouden met water, natuur, droogte, landbouw, cultuurhistorie, landschap en recreatie.

Het projectplan en de bijlagen zijn op deze pagina en op de website van het waterschap te raadplegen (www.wrij.nl/thema/actueel/bekendmakingen).

Het projectplan heeft 6 weken ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend, daarom wordt het projectplan ongewijzigd definitief vastgesteld.

Beroep

Tegen dit projectplan kan gedurende zes weken na de datum van deze publicatie beroep worden ingesteld bij:

Rechtbank Gelderland, locatie Arnhem

Afdeling Bestuursrecht

Postbus 9030

6800 EM Arnhem

Het instellen van beroep bij de rechtbank tegen het definitief vastgestelde projectplan Waterwet is in beginsel alleen mogelijk voor degenen die een zienswijze hebben ingediend. Het behandelen van het beroep brengt kosten met zich mee (griffierecht). Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste bevatten: naam en adres, datum, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep.

Op het projectplan Waterwet is hoofdstuk 1, afdeling 2 van de Crisis- en Herstelwet van toepassing. Dit betekent onder meer dat alle beroepsgronden in het beroepschrift dienen te worden opgenomen. Na afloop van de beroepstermijn kunnen de beroepsgronden niet meer worden aangevuld. Het indienen van een “pro forma” beroepschrift is dus niet mogelijk.

U kunt ook digitaal beroep instellen bij de rechtbank Gelderland via Externe link:http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Voorlopige voorziening

Ondanks eventueel ingesteld beroep treedt het besluit in werking. Om dit te verhinderen moet ook een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening worden gedaan bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland (zelfde post- en digitale adres als hierboven). Ook de behandeling van dit verzoek brengt kosten met zich mee (griffierecht).

Wijziging legger

Door het uitvoeren van het projectplan, wijzigt de legger. Conform artikel 5.3 lid 3 van de Keur Waterschap Rijn en IJsel treden de nieuwe zoneringen zoals vastgelegd in het projectplan, in werking bij de vaststelling van het projectplan. Bij de jaarlijkse actualisatie van de legger, worden de wijzigingen in de legger verwerkt.

Meer informatie Voor meer informatie over het projectplan Waterwet kunt u terecht bij Ronald Stapelbroek, Projectmanager watersysteem projecten, bereikbaar via r.stapelbroek@wrij.nl.

De contactpersoon kan uw vragen en het plan met u doornemen. 

 

Naar boven