Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden - Najaarsschouw 2023

 

Vanaf woensdag 25 oktober gaat er weer geschouwd worden!

 

Waterschappen zijn samen met Rijkswaterstaat de waterbeheerders van Nederland. Voor dit waterbeheer is het onderhouden van watergangen van groot belang. Het waterschap controleert daarom tijdens de najaarsschouw of het onderhoud aan de schouwsloten goed is uitgevoerd. Schouwsloten zijn door het waterschap als belangrijk aangemerkte watergangen. Deze watergangen hebben een collectief belang en zijn veelal in beheer bij medeoverheden: zoals gemeenten, provincies en het Rijk. Grote instanties zoals de NS of particuliere eigenaren kunnen deze schouwsloten ook in beheer hebben. Minder belangrijke watergangen controleert het waterschap elke vier jaar door middel van: een diepte-/profielschouw, steekproefsgewijs of naar aanleiding van klachten. De najaarsschouw zal dit jaar vanaf woensdag 25 oktober 2023 van start gaan.

 

Hierop wordt gecontroleerd

Bij het periodiek onderhoud van een watergang dienen: vuil, overtollige waterplanten en over- en in het water hangend (snoei)hout te worden verwijderd. Hierdoor wordt de doorstroming van sloten en duikers gewaarborgd. Hierdoor kan bij langdurige en hevige regenval het water snel worden afgevoerd. Daarnaast kan tijdens langdurige droogte ook water in het gebied worden gebracht. Kortom; Onnodige problemen met wateroverlast tot gevolg kunnen op deze manier zoveel mogelijk worden voorkomen. Let u bij het uitvoeren van de werkzaamheden alstublieft op de mogelijke aanwezigheid van planten en dieren in en langs de sloot. Bescherm bijzondere planten en geef dieren de gelegenheid een ander heenkomen te vinden.

 

Voorkom een last onder dwangsom

Het onderhoud van uw: sloot, duiker of andere ‘kunstwerken’ moet vóór 25 oktober 2023 zijn afgerond. Als het gewenste onderhoud onverhoopt niet vóór deze datum is uitgevoerd, ontvangt u van ons een brief. Hierin staat een korte termijn waarop het onderhoud alsnog uitgevoerd moet worden. Hierna zal het waterschap de onderhoudsplichtige(n) in vrijwel alle gevallen een last onder dwangsom opleggen.

 

Hier vindt de najaarsschouw plaats

De najaarsschouw wordt uitgevoerd in alle gebieden van ons waterschap.

 

Informatie

Heeft u vragen met betrekking tot de najaarsschouw? Neem dan doordeweeks contact op met het schouwteam. Zij zijn tussen 09:00 en 12:00 telefonisch bereikbaar op het telefoonnummer 030 - 209 73 65 of kijk op onze website hdsr.nl en zoek vervolgens op ‘Najaarsschouw’.

Houten, 6 oktober 2023

Naar boven