Peilbesluit Oudendam

Het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden,

gelezen het voorstel van het college d.d. 05-07-2023 met nummer DM1925837;

gelet op:

  • -

    artikel 5.2 van de Waterwet;

  • -

    artikel 6.39 van de Omgevingsverordening Zuid-Holland;

  • -

    artikel 2.16 tot en met 2.18b van de Interim Omgevingsverordening provincie Utrecht;

  • -

    artikel 77 van de Waterschapswet;

Besluit:

onder intrekking van peilbesluit Oudendam 2009 d.d. 20-05-2009

het peilbesluit Oudendam vast te stellen zoals hierna is vermeld:

 

Artikel 1 Gebied

Het gebied is aangegeven op de bij dit besluit behorende kaart ‘Peilbesluitkaart Oudendam’.

Artikel 2 Referentiepeil

Voor de toepassing van dit besluit geldt dat peilen zijn aangegeven ten opzichte van het Normaal Amsterdams Peil 2005 (NAP 2005).

Artikel 3 Peilen

  • 1.

    In de peilgebieden genoemd in tabel 1 wordt een vast waterpeil gehanteerd. De na te streven waterpeilen zijn:

    Tabel 1. Overzicht peilgebieden met een vast peilbeheer

    Peilgebied

    Vast waterpeil (m t.o.v.NAP)

    ODA_001

    Oudendam-West

    -2,20

    ODA_002

    Oudendam-Midden

    -2,42

    ODA_003

    Oudendam-Oost

    -2,65

  • 2.

    De peilen worden gefaseerd ingevoerd (artikel 5).

Artikel 4 Peilbeheer

  • 1.

    In de peilgebieden uit tabel 1 wordt het hele jaar een vast peilbeheer gevoerd.

  • 2.

    Onder normale omstandigheden kan de waterstand door de aan- en afvoer van water en weersomstandigheden fluctueren. De beheermarge is de toegestane afwijking ten opzichte van de in het peilbesluit vastgestelde peilen om deze fluctuaties op te vangen. Zodra de waterstand buiten de beheermarges valt, heeft het waterschap een inspanningsverplichting om de waterstand binnen de beheermarge te krijgen. De beheermarge bedraagt 5 cm boven en 5 cm onder het vastgestelde peil.

  • 3.

    Om in te spelen op weersomstandigheden zoals neerslag, droogte en nachtvorst kan het waterschap tijdelijk een sturingsmarge inzetten. Als het waterschap dit nodig vindt, kunnen de peilen in de peilgebieden tijdelijk:

    • -

      in droge en zeer droge perioden met maximaal 10 centimeter worden verhoogd; en

    • -

      in natte en zeer natte perioden met maximaal 10 centimeter worden verlaagd.

  • 4.

    Bij calamiteiten en/of extreme weersomstandigheden is het college van dijkgraaf en hoogheemraden bevoegd om onder afweging van de betrokken belangen af te wijken van de in dit peilbesluit vastgestelde peilen, beheer- en sturingsmarges.

Artikel 5 Peilfasering

De peilen zullen met maximaal 5 centimeter per jaar aangepast worden totdat het beoogde peil is bereikt.

Artikel 6 Inwerkingtreding

Het peilbesluit treedt in werking met ingang van de achtste dag na bekendmaking van de vaststelling van dit peilbesluit door het algemeen bestuur van het waterschap.

Artikel 7 Titel

Dit besluit kan worden aangehaald als “Peilbesluit Oudendam”.

Vastgesteld in de openbare vergadering van het algemeen bestuur van 05-07-2023.

Voorzitter,

J.C.H. Haan

Secretaris,

F.H.M. Apeldoorn

 

Bekendmaking vaststelling Peilbesluit Oudendam

Het college van dijkgraaf en hoogheemraden van het waterschap maakt bekend dat op 05 juli 2023 door het Algemeen Bestuur van het waterschap het peilbesluit Oudendam, alsmede het bijbehorende inspraakrapport, is vastgesteld.

 

Korte omschrijving peilbesluit

In een peilbesluit staat welk waterpeil het oppervlaktewater in een bepaald gebied heeft. Het waterschap heeft de inspanningsverplichting om dit peil te handhaven. Bij dit peilbesluit gaat het om de polder Oudendam, gelegen in de gemeente Nieuwkoop in de provincie Zuid-Holland.

In de polder Oudendam zijn in 2022 diverse aanpassingen gedaan om de waterbeheersing in de polder te verbeteren, zoals is vastgelegd in het watergebiedsplan Zegveld en Oud-Kamerik. Door deze werkzaamheden is het watersysteem aangepast. Daarom is een nieuw peilbesluit opgesteld.

In dit nieuwe peilbesluit zijn de peilgebieden getoetst aan het huidige beleid en er is een passend peil gekozen conform de beleidsnota Peilbeheer 2019. Met de vaststelling van het peilbesluit Oudendam is het peilbesluit Oudendam 2009 ingetrokken en is het peilbesluit voor het gebied weer actueel. Hiermee voldoet het waterschap aan zijn wettelijk verplichting tot het opstellen en zorgdragen voor actuele peilbesluiten.

Tijdens de inspraakperiode zijn vier zienswijzen binnengekomen. Deze zienswijzen zijn samen met de reactie van het waterschap opgenomen in het inspraakrapport (zie bijlage). De zienswijzen hebben geen aanleiding gegeven om het peilbesluit aan te passen.

 

Stukken inzien

U kunt het besluit inclusief bijlagen van 16 september 2023 tot en met 27 oktober 2023 inzien op de website van het waterschap: www.destichtserijnlanden.nl/actueel/bekendmakingen en Peilbesluit Oudendam.

 

Beroep na vaststelling

Belanghebbenden kunnen van 16 september 2023 tot en met 27 oktober 2023, beroep instellen bij de rechtbank Midden Nederland, locatie Utrecht, postbus 16005, 3500 DA te Utrecht. Voor het indienen van beroep wordt griffierecht geheven. Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste bevatten: naam en adres van de indiener, datum, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep. U kunt ook digitaal beroep instellen bij de rechtbank via www.rechtspraak.nl. Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Het instellen van beroep heeft geen schorsende werking op het besluit. Door het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening kan worden verzocht het besluit te schorsen. Het verzoek kan worden ingediend bij de Voorzieningenrechter bij voornoemde rechtbank. Ook hiervoor is griffierecht verschuldigd.

 

Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de achtste dag na deze bekendmaking.

 

Informatie

Meer informatie over het peilbesluit staat op de site van het waterschap, klik hiervoor op de link Peilbesluit Oudendam. Voor meer informatie over het peilbesluit kunt u contact opnemen met Ben Jonkman, projectleider planvorming en peilbesluiten, via 030 – 209 7641 of e-mail ben.jonkman@hdsr.nl.

 

Houten, 15 september 2023

Naar boven