Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden - Start inspraak ontwerp-Waterschapsverordening

 

Het dagelijks bestuur van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden maakt bekend dat de inspraak van de ontwerp-Waterschapsverordening - de algemene verordening van het waterschap -, van start gaat. Deze Waterschapsverordening vervangt bij inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 onze huidige Keur.

Deze regels gaan onder andere over de watergangen, waterkeringen, grondwater en het lozen van stoffen op het oppervlaktewater of een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Deze regels gelden voor iedereen. De regels bepalen welke activiteiten waar in het beheergebied mogen plaatsvinden, en onder welke voorwaarden en welke activiteiten per geval beoordeeld moeten worden.

De regels in de waterschapsverordening zijn inhoudelijk niet gewijzigd ten opzichte van de huidige Keur- en uitvoeringsregels van het waterschap of de landelijke regels over het lozen van stoffen. De omzetting van de regels heeft beleidsneutraal plaatsgevonden.

Dit houdt in dat er inhoudelijk niet of nauwelijks iets aan de regels is veranderd. Strijdigheden in de regels zijn wel verwijderd en waar mogelijk zijn de regels vereenvoudigd. De opzet en systematiek van de verordening is gewijzigd om te voldoen aan de technische eisen van het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO), zodat de waterschapsverordening in dit online overheidsloket kan worden geraadpleegd als de Omgevingswet van kracht wordt.

Wij horen graag wat u van onze nieuwe regelgeving vindt.

 

Inzien van de stukken

U kunt de ontwerp-Waterschapsverordening vanaf woensdag 30 augustus tot en met dinsdag 10 oktober 2023 inzien op onze website, zie: Actualisatie Keur en Leggers.

U kunt de stukken in deze periode ook (digitaal) inzien op het kantoor van het waterschap, op Poldermolen 2 in Houten. Belt u naar ons Klant Contact Centrum op nummer 030-209 7361 voor een afspraak.

 

Inspraak

Tijdens de periode dat de stukken ter inzage liggen heeft u de mogelijkheid uw zienswijze te geven op de ontwerp-Waterschapsverordening. Het indienen van een zienswijze gaat het eenvoudigst via onze website via bovenstaande link.

U kunt - als u dat liever wilt - ook een mail of een brief sturen. Ook mondeling kunt u uw zienswijze kenbaar maken. Het is dan wel belangrijk dat u, onderstaande onderdelen opneemt:

• naam, adres, woonplaats en emailadres;

• als u de zienswijze namens iemand anders indient dan hebben wij ook de contactgegevens van deze persoon/personen nodig;

• of de zienswijze is gekoppeld aan een specifieke locatie (adres, postcode en plaats of XY-coördinaten);

• waar de zienswijze op wordt ingediend (Waterschapsverordening), welk onderwerp (indien bekend hoofdstuk en/of artikel noemen);

• uw zienswijze.

De mail kunt u sturen naar post@HDSR.nl, onder vermelding van “Zienswijze Waterschapsverordening 2023”. De brief kunt u richten aan het college van dijkgraaf en hoogheemraden van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, postbus 550, 3990 GJ Houten.

Een mondelinge zienswijze kunt u kenbaar maken via ons Klant Contact Centrum.

Het algemeen bestuur van het waterschap brengt iedereen die ingesproken heeft na afloop op de hoogte over de wijze waarop de zienswijzen worden verwerkt. Dit gebeurt voordat de Waterschapsverordening door het algemeen bestuur worden vastgesteld.

 

Herziening Leggers en nieuwe Onderhoudsverordening

In verband met de voorgenomen wijziging van de Waterschapsverordening is voor het eerst ook een ontwerp-Onderhoudsverordening opgesteld. Tegelijkertijd zijn ook de Legger Oppervlaktewateren, de Legger Primaire Waterkeringen en de Legger Regionale Waterkeringen beleidsneutraal gewijzigd. Deze documenten kunt u via dezelfde link op onze website vinden. Op deze documenten kunt u op eenzelfde wijze uw zienswijze indienen.

 

Informatie

Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze website, zie: Actualisatie Keur en Leggers

U kunt ook bellen met het Klant Contact Centrum van het waterschap op nummer 030-209 7361.

 

Houten, 11 september 2023

 

 

Naar boven