Verkeersbesluit VTH202305-0302

 

wijziging inrichting Eendrachtsdijk en Plaatweg tussen Stellendam en de N215 te Melissant, gemeente Goeree-Overflakkee

 

 

Dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse delta;

 

Overwegende het volgende:

 

Inleiding

De verkeersveiligheid op de Eendrachtsdijk en Plaatweg, tussen de komgrens van Stellendam en de rotonde in de N215 nabij Melissant, wordt verbeterd. Zo worden de wegversmallingen verwijderd, fysieke verkeersdrempels aangebracht en de fietsdoorsteek ter hoogte van Kraaijerdijk 5 in Melissant aangepast.

 

Wetgeving

Volgens de Wegenverkeerswet (WVW 1994, art. 2) kunnen regels worden vastgesteld met het doel tot:

• het verzekeren van de veiligheid op de weg

• het beschermen van weggebruikers en passagiers

• het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan

• het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer

 

Om deze doelen te bereiken kan het nodig zijn om verkeersmaatregelen te treffen. Artikel 15, 1e lid, van de WVW 1994 stelt dat voor het plaatsen of verwijderen van verkeerstekens en onderborden een verkeersbesluit moet worden genomen. Dit geldt wanneer hierdoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Het 2e lid van het artikel stelt dat een verkeersbesluit moet worden genomen wanneer verkeersmaatregelen op of aan de weg leiden tot een wijziging van de inrichting van de weg of wanneer verkeersmaatregelen leiden tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer. Dit geldt wanneer de maatregelen leiden tot een beperking of een uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van de weg of het weggedeelte gebruik kan maken.

 

Artikel 12 van het BABW bepaalt dat de verwijdering van de borden F05 en F06 en plaatsing van het bord G12a zoals opgenomen in bijlage 1 behorende bij het RVV 1990 moet geschieden krachtens een verkeersbesluit.

 

Motivering

In het op 9 februari 2022 door het waterschap vastgestelde Wegenbeheer-programma 2022-2027 is de opgave opgenomen de verkeersveiligheid op zijn wegen te bevorderen.

 

De Eendrachtsdijk en Plaatweg liggen buiten de bebouwde kom en zijn opgenomen in een bestaande 60 km/uur zone. Deze zone is aangeduid op de komgrens van Stellendam en noordelijk van de rotonde N215-Provincialeweg.

Op beide wegen wordt met zeer hoge snelheid gereden. In de periode 2014-2022 zijn op het traject 15 ongevallen met 5 gewonden en 1 met dodelijke afloop door de politie geregistreerd. Dit dodelijke ongeval vond plaats op 18 oktober 2022 in zeer dichte mist ter hoogte van één wegversmalling.

 

De aanwezige wegversmallingen reduceren de rijsnelheden onvol¬doende en blijken obstakels op de weg te zijn. Verwijdering van de vijf wegversmallingen, het aanbrengen van in totaal vijf fysieke drempels en op vijf kruispunten fysieke kruispuntplateaus moeten beide veiligheidsproblemen oplossen.

 

Gelijktijdig met deze maatregelen wordt de fietsdoorsteek, ter hoogte van perceel Kraaijerdijk 5 in Melissant, opgeheven en verwijderd. De start/beëindiging van het fiets-/brom¬fiets¬¬pad wordt met 15 meter verlegd naar de uitweg van perceel Kraaijerdijk 5. Dit blijft een voorrangskruispunt, waarvoor nog haaientanden moeten worden aangebracht. Vóór en ná dit kruispunt worden twee fysieke drempels aangebracht om de snelheid te remmen en ter bescherming van de oprijdende (brom)fietsers.

 

Met deze maatregelen wordt de verkeersveiligheid verbeterd.

 

Situering en beheer van de wegen

De Eendrachtsdijk en Plaatweg zijn erftoegangswegen gedeeltelijk met fietspad en gelegen buiten de bebouwde kom van Stellendam en Melissant in de gemeente Goeree Overflakkee, in eigendom van en in beheer en onderhoud bij waterschap Hollandse Delta.

 

Overleg met politie

Conform artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen betreffende het Wegverkeer heeft overleg over dit verkeersbesluit plaatsgevonden met de gemandateerde van de nationale politie. Uit het overleg is vast komen te staan dat tegen het treffen van de voorgenomen maatregel geen bezwaar bestaat.

 

Bevoegdheid tot het nemen van het besluit

Gelet op het bepaalde in regel 7.22 van het register behorende bij het Mandaatbesluit waterschap Hollandse Delta 2021.

 

Besluit tot:

1. het intrekken van alle eerder genomen verkeersbesluiten, die tegenstrijdig zijn met de hieronder beschreven verkeersmaatregelen die betrekking hebben op het instellen c.q. aanwijzen van verkeersmaatregelen aan desbetreffende wegen of weggedeelten opgenomen in dit besluit;

2. het verwijderen van de borden F05 en F06 bij vijf wegversmallingen op de Plaatweg en Eendrachtsweg volgens de bij dit besluit behorende tekeningen met nummers 22800A18 bladen 2, 4, 5 en 6 van 13 maart 2023.

3. het verplaatsen van bord G12a over een lengte van ± 15 meter nabij perceel Kraaijerdijk 5 in Melissant met toevoeging van haaientanden op deze uitweg volgens de bij dit besluit behorende tekening met nummer 22800A18 blad 7 van 13 maart 2023.

4. het verwijderen en plaatsen van overige borden conform de bij dit besluit behorende tekeningen met nummers 22800A18 bladen 1 t/m 7 van 13 maart 2023.

 

 

Ridderkerk, 14 september 2023.

 

 

Namens dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse Delta,

P. Schakel, hoofd afdeling Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving

 

 

 

Bezwaar

Als u het niet eens bent met dit verkeersbesluit kunt u daar bezwaar tegen maken. Dit doet u door binnen zes weken na de datum van deze publicatie een brief te sturen aan het college van dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse Delta, Postbus 4103, 2980 GC Ridderkerk. In deze brief schrijft u waarom u het met de beslissing niet eens bent. Voeg bij de brief een kopie van deze beslissing, een omschrijving van de beslissing, of een verwijzing naar deze bekendmaking, en zorg ervoor dat u de brief van uw naam, adres, woonplaats en handtekening voorziet.

 

Het maken van bezwaar heeft geen schorsende werking. Dit betekent dat de beslissing geldt in de tijd dat uw bezwaarschrift bij het waterschap in behandeling is. Kunt u een beslissing op uw bezwaar niet afwachten? Dan kunt u de voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam vragen een voorlopige voorziening te treffen om de beslissing te schorsen. Dit kan alleen als u binnen de termijn bezwaar heeft gemaakt. Informatie over hoe u een voorlopige voorziening kunt vragen vindt u op www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Rechtsgebieden/Bestuursrecht.

 

Naar boven