Ontwerp-waterschapsverordening, -onderhoudsverordening en -beleidsregels Waterschap Drents Overijsselse Delta

Het dagelijks bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft gewijzigd in ontwerp vastgesteld:

  • -

    de Waterschapsverordening Waterschap Drents Overijsselse Delta;

  • -

    de Onderhoudsverordening Waterschap Drents Overijsselse Delta;

  • -

    de Beleidsregels Waterschap Drents Overijsselse Delta.

Het gaat om gewijzigde ontwerpbesluiten ten opzichte van de ontwerpbesluiten die op 1 maart 2022 ter inzage zijn gelegd, bij het Waterschapsblad van 1 maart 2022, nr. 2317. In die bekendmaking is ingegaan op het uitgangspunt beleidsneutraal overgaan naar nieuwe regels en op enkele uitzonderingen daarop.

Motief voor ontwerpbesluiten: komst Omgevingswet c.a.

De waterschapsverordening neemt de plaats in van zowel de Keur als de Algemene regels bij de keur. Aanleiding daarvoor is de inwerkingtreding op 1 januari 2024 van de Omgevingswet, bijbehorende algemene maatregelen van bestuur en de Omgevingsregeling, alsook de nieuwe omgevingsverordeningen van de provincies Drenthe en Overijssel.

Waterschapsverordening

In hoofdstuk 1 van deze verordening is onder meer de zorgplicht opgenomen. Daarnaast is in deze verordening voor allerlei activiteiten bepaald of van toepassing is:

  • nadere invulling van de zorgplicht;

  • algemene regels (zonder noodzaak van vergunning);

  • meldplicht;

  • informatieplicht;

  • vergunningplicht;

  • een absoluut verbod.

De diverse activiteiten zijn apart geregeld per ‘asset’ (waterkering, oppervlaktewaterlichaam, grondwaterlichaam, bergingsgebied, beschermingszone of profiel van vrije ruimte).

In hoofdstuk 4 zijn regels opgenomen over lozingen op oppervlaktewater (uit oogpunt van waterkwaliteit) en op zuiveringtechnische werken.

Ten opzichte van de ontwerp-waterschapsverordening die in 2022 ter inzage heeft gelegen zijn, naast redactionele wijzigingen en actualisatie van de bijbehorende kaarten, de belangrijkste wijzigingen:

  • 1.

    de beschermingszone langs B-watergangen is geschrapt in het zuidelijk deel van het beheergebied (het gebied van voormalig Waterschap Groot Salland). In het noordelijk deel was er al geen beschermingszone bij B-watergangen;

  • 2.

    voor efficiënt onderhoud van A-watergangen:

    • 1.

      is voor beplanting in de beschermingszone langs A-watergangen een vergunning vereist;

    • 2.

      is de vereiste vrije doorrijdbreedte voor onderhoudsmachines bij nieuwe hekken vergroot van 4 m naar 5 m;

    • 3.

      is geen nieuw gebouw toestaan binnen 5 m uit de insteek van een A-watergang (nu: 4 m);

  • 3.

    om piping tegen te gaan, is voor de situatie dat er een beschermingszone A aanwezig is bij een primaire of regionale waterkering, de afstand voor vergunningvrij planten van een boom uitgebreid van 10 m uit de teen van de waterkering naar de grens tussen de beschermingszones A en B. Dit geldt als de boom hoger kan groeien dan 5 m.

Onderhoudsverordening

De onderhoudsverordening vervangt een deel van de huidige keur en algemene regels. Daarbij gaat het om bepalingen over onderhoudsverplichtingen, onderhoudsplichten en schouw, alsook strafbepalingen. Die bepalingen mogen straks op grond van de nieuwe landelijke regelgeving niet in de waterschapsverordening staan. Ten opzichte van de ontwerp-onderhoudsverordening die in 2022 ter inzage heeft gelegen, is het artikel over het sluiten van sluitmiddelen bij waterkeringen verbeterd door meer soorten openingen in waterkeringen te noemen.

Beleidsregels

In hoofdstuk 1 van de waterschapsverordening staan beoordelingsregels voor de behandeling van aanvragen voor een omgevingsvergunning. Daarnaast geven de beleidsregels aan hoe het waterschap gebruik maakt van de bevoegdheid tot vergunningverlening. De beleidsregels gaan onder meer in op de afweging van belangen en op (technische) voorschriften die worden verbonden aan een watervergunning.

Ten opzichte van de ontwerp-beleidsregels die in 2022 ter inzage hebben gelegen zijn de beleidsregels voor vergunningen voor dempen zodanig aangepast dat bij dempen geen significant negatieve invloed ontstaat op de grondwaterstand en daarmee de maaiveldhoogte. Er zijn nieuwe beleidsregels opgenomen over beplanting in de beschermingszone bij A-watergangen.

Kaarten bij de waterschapsverordening en de beleidsregels

Met behulp van de kaarten bij de waterschapsverordening en de beleidsregels is te zien waar, welke regels van toepassing zijn. Daarbij gaat het ook om de ligging van bijvoorbeeld de waterstaatswerken en de beschermingszones bij de waterkeringen en oppervlaktewaterlichamen. Op grond van de Omgevingswet maken die zones straks geen deel meer uit van de legger, maar horen die op de kaart bij de waterschapsverordening. Die verordening en de beleidsregels verwijzen naar de kaarten. De kaarten verwijzen niet naar de verordening en de beleidsregels. Zij zijn vooral te begrijpen als bijlage bij de verordening en de beleidsregels.

Kaartlagen over diverse activiteiten (zoals dempen en water onttrekken) zijn te zien via deze link. Via die link zijn ook de kaartlagen bij de beleidsregels te zien (over de Overijsselse Vecht en met betrekking tot beplanting langs A-oppervlaktewaterlichamen: natuurvriendelijke oevers en KRW-oppervlaktewaterlichamen type R).

Kaartlagen over waterkeringen en oppervlaktewaterlichamen zijn te zien via deze link. Soms is het noodzakelijk ver in te zoomen voordat e.e.a. zichtbaar is.

Ten opzichte van de ter inzagelegging in 2022 zijn de kaarten geactualiseerd.

Mogelijkheid om uw mening te geven

De ontwerpbesluiten liggen met ingang van dinsdag 29 augustus 2023 gedurende zes weken (tot en met maandag 9 oktober 2023) ter inzage. De ontwerpbesluiten zijn digitaal te bekijken via het digitale publicatieblad op www.officielebekendmakingen.nl. De documenten hangen aan deze publicatie (zie linker kolom). De bijbehorende kaarten zijn digitaal te bekijken via de links die in deze bekendmaking zijn opgenomen onder het kopje ‘Kaarten bij de waterschapsverordening en de beleidsregels’. 

De ontwerpbesluiten liggen fysiek ter inzage op het waterschapskantoor, Dokter Van Deenweg 186 te Zwolle. Gedurende genoemde periode kunnen ingezetenen en belanghebbenden een zienswijze over de ontwerpbesluiten indienen. Dit kan naar keuze schriftelijk of mondeling. Graag duidelijk aangeven over welk ontwerpbesluit uw zienswijze gaat.

Schriftelijke zienswijzen worden gericht aan het dagelijks bestuur van het Waterschap Drents Overijsselse Delta, Postbus 60, 8000 AB, Zwolle, of worden digitaal ingediend met het daarvoor beschikbare formulier via de link www.wdodelta.nl/zienswijze.

Voor het mondeling naar voren brengen van een zienswijze binnen genoemde termijn kunt u uiterlijk maandag 2 oktober 2023 een afspraak maken met Koos Klooster, tel. 06-27189485. Voor eventuele andere informatie over de ontwerpbesluiten kunt u ook contact opnemen met hem.

Vervolg

Het dagelijks bestuur stelt een reactienota vast waarin alle ingediende zienswijzen van een reactie zijn voorzien. Degenen die een zienswijze hebben ingediend krijgen de reactienota toegestuurd. De verordeningen worden, al dan niet met wijzigingen naar aanleiding van de zienswijzen, definitief vastgesteld door het algemeen bestuur van het waterschap. Het dagelijks bestuur stelt de beleidsregels vast. De vastgestelde verordeningen en beleidsregels worden bekend gemaakt in het Waterschapsblad. Tegen deze besluiten staat geen beroep open bij de rechtbank.

Het dagelijks bestuur van het Waterschap Drents Overijsselse Delta

de secretaris,

E. de Kruijk

de dijkgraaf,

D.S. Schoonmaan

Zwolle, 29 augustus 2023

Naar boven