Ontwerp-projectplan Waterwet ‘Klimaatrobuuste inrichting Hagenbeek’

Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rijn en IJssel heeft het voornemen een projectplan als bedoeld in artikel 5.4 van de Waterwet vast te stellen voor het project ‘Klimaatrobuuste inrichting Hagenbeek’ en het project uit te voeren in overeenstemming met dit plan.

Waterschap Rijn en IJssel werkt samen met onder meer de Provincie Gelderland, Staatsbosbeheer en eigenaren in het gebied om verdroging te bestrijden. De maatregelen zijn erop gericht om het grondwater in het voorjaar langer vast te houden en het ontwikkelen en versterken van de natuur.

De uit te voeren watermaatregelen betreffen onder meer:

  • 1. Hydrologisch herstel door aanpassen van het ontwateringssysteem

    • a.

      Verondiepen detailontwatering in en direct rondom het natuurgebied.

    • b.

      Peilopzet leggerwatergangen (Barchemse Veengoot, Afwatering langs Broekhuis en Afwatering van de Hardermaat).

  •  

  • 2. Mitigerende maatregelen als gevolg van het hydrologisch herstel gericht op het voorkomen, beperken en compenseren van natschade (landbouwfuncties, bebouwing)

    • a.

      Het ophogen van diverse (gedeelten) van percelen waar natschade wordt berekend.

    • b.

      Nemen van diverse maatregelen aan bebouwing om schade te voorkomen. Dit zijn vooral bouwkundige maatregelen, maar ook maatregelen ter verbetering van de hemelwaterafvoer bijvoorbeeld door ringdrains of leidingen te verleggen dan wel aan te leggen. Op enkele plaatsen blijven gedeelten van detailontwateringen in stand en worden deze afgedamd in plaats van verondiept of gedempt om de hemelwaterafvoer te borgen.

  •  

Het ontwerp-projectplan Waterwet ‘Klimaatrobuuste inrichting Hagenbeek’ en de bijlagen zijn te raadplegen op de website:

https://zoek.officielebekendmakingen.nl (uitgebreid zoeken, waterschapsblad).

De stukken zijn ook als “externe bijlage” te downloaden aan de linkerzijde van deze pagina in dit Waterschapsblad.

Gedurende zes weken vanaf de publicatiedatum heeft eenieder de mogelijkheid om schriftelijk of mondeling zienswijzen kenbaar te maken ten aanzien van het ontwerp-projectplan Waterwet. Schriftelijke zienswijzen kunnen tot en met 3 oktober 2023 worden gericht aan het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rijn en IJssel, Postbus 148, 7000 AC Doetinchem. Mondelinge zienswijzen kunnen tot en met 3 oktober 2023 kenbaar worden gemaakt via telefoonnummer 0314-369369. U kunt hiervoor een afspraak maken met mevrouw K. Zuidema van de unit V&H.

Na deze periode zal definitief besloten worden op het projectplan. Het besluit en eventuele zienswijzennota worden in het Waterschapsblad gepubliceerd. Degenen die een zienswijze hebben ingediend, worden rechtstreeks geïnformeerd.

Na de definitieve vaststelling van het projectplan Waterwet is beroep bij de rechtbank in beginsel alleen mogelijk voor belanghebbenden die in de ontwerpfase een zienswijze hebben ingediend op het genoemde ontwerpprojectplan.

Voor meer informatie over het plan kunt u contact opnemen met projectleider Carlo Egging via c.egging@wrij.nl of 0314-369369.

 

Naar boven