Ter inzage: Beleidsregel Actualisatie effluentlozingen vanuit mestverwerkingsinstallaties 2023

Besluit

Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rijn en IJssel heeft tijdens haar vergadering van 15 augustus 2023 besloten de beleidsregel ‘Actualisatie beleidsregel effluentlozing mestverwerking 2023’ in ontwerp vast te stellen en ter inzage te leggen.

Toelichting

In 2018 heeft het waterschap beleidsregels vastgesteld voor lozingen vanuit mestverwerkingsinstallaties. In de afgelopen jaren is onderzoek uitgevoerd naar de effectiviteit van zuiveringstechnieken op basis van Best Beschikbare Technieken (BBT). Deze onderzoeken en de landelijke wens voor harmonisatie van beleid hebben in december 2022 geleid tot de landelijke notitie “Het aanwijzen van (BBT) voor effluentbehandeling bij mestverwerkingsinstallaties”. Dit heeft geleid tot een actualisatie van de beleidsregel effluentlozing mestverwerking van Waterschap Rijn en IJssel.

Kern van de aangepaste beleidsregel is dat mestverwerkingsinstallaties moeten voldoen aan de BBT. Daarnaast heeft lozing op het oppervlaktewater of de bodem de voorkeur boven lozing op het riool. Het te lozen effluent van de installaties mag de waterkwaliteitsdoelen voor de ontvangende waterlopen in het gebied van Waterschap Rijn en IJssel niet in de weg staan. Afhankelijk van de waterloop waarop lozing plaatsvindt kunnen daardoor aanvullende eisen worden gesteld naast de BBT. Denkt u erover om mest te gaan verwerken en afvalwater uit dit proces te gaan lozen? Dan is ons advies om in een vroeg stadium een afspraak te maken met onze vergunningverleners.

Inzage en vragen

De betreffende beleidsregels zijn aan de linkerkant van deze pagina te raadplegen.

Zienswijze 

Bent u het niet eens met deze kaders? Dan kunt u dit laten weten in een officiële reactie. Dat noemen we een zienswijze. Belanghebbenden kunnen in de periode vanaf het moment van deze publicatie tot 6 weken daarna hun zienswijze(n) naar keuze per mail, per brief of mondeling indienen.

Dit kunt u doen door uw zienswijze te richten aan:

Dagelijks bestuur van Waterschap Rijn en IJssel

T.a.v. Unit Vergunningverlening en Handhaving

Postbus 148

7000 AC Doetinchem

info@wrij.nl 

Wij verzoeken u om uw zienswijze zo specifiek mogelijk te omschrijven en als onderwerp ‘Actualisatie beleidsregel effluentlozing mestverwerking 2023’ te vermelden.

Wilt u uw zienswijze mondeling indienen? Maakt u dan een afspraak met mevrouw K. Zuidema van de unit Vergunningverlening en Handhaving op telefoonnummer 0314-369 369. Van uw mondelinge zienswijze wordt een verslag gemaakt.

Na de inzagetermijn stelt het college van dijkgraaf en heemraden een reactienota vast. Hierin worden alle ingediende zienswijzen van een reactie door het college voorzien. Degenen die een zienswijze hebben ingediend, krijgen een kopie van de reactienota toegestuurd. Als er naar aanleiding van de zienswijzen aanpassingen doorgevoerd worden, staan deze in de reactienota. Tegelijkertijd stelt het college van dijkgraaf en heemraden de beleidsregels dan ook definitief vast. Zodra de beleidsregels definitief zijn vastgesteld, wordt dit in het Waterschapsblad en via ww.officielebekendmakingen.nl bekend gemaakt.

 

Naar boven