Kennisgeving voornemen en kennisgeving participatie Dijkversterkingsproject Sint-Annaland

Waterschap Scheldestromen maakt bekend dat het waterschap, als initiatiefnemer, de dijk bij Sint-Annaland gaat versterken. Met deze kennisgeving informeren wij u daarover.

Onze opgave

Waterschap Scheldestromen is verantwoordelijk voor veiligheid, onderhoud en beheer van de primaire waterkeringen in zijn gebied.De Waterwet schrijft voor dat de primaire waterkeringen regelmatig moeten worden beoordeeld om te onderzoeken of deze voldoen aan de wettelijke normen voor de waterveiligheid. Indien de waterkering niet meer aan de norm voldoet, moeten er verbetermaatregelen worden gerealiseerd.

De primaire waterkering langs de jachthaven van Sint-Annaland is afgekeurd op het faalmechanisme binnenwaartse stabiliteit. Op de bijgevoegde afbeelding is het projectgebied weergegeven, het gaat om een dijktraject met een lengte van circa 500 meter.

Doel van het project is om een veilige en toekomstbestendige dijk te realiseren voor dijktraject Sint-Annaland tussen Dijkpaal 780 – 785. Het project vindt plaats in het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP), dat onderdeel uitmaakt van het Deltaprogramma Waterveiligheid.

In Sint-Annaland vinden nabij de haven ook andere ruimtelijke ontwikkelingen plaats. De dijkversterking wordt daarom ingepast in deze geplande ontwikkelingen. Hiervoor wordt afgestemd en samengewerkt met gemeente Tholen.

Procedure

Op grond van artikel 5.4 van de Waterwet dient voor de aanleg of wijziging van een waterstaatswerk een projectplan te worden opgesteld. Het waterschap is zowel initiatiefnemer als bevoegd gezag voor deze procedure. Voor dit project wordt in december dit jaar het ontwerp-projectplan Waterwet door het dagelijks bestuur van waterschap Scheldestromen vastgesteld en daarna ter visie gelegd.

Vanaf 1 januari 2023 treedt naar verwachting de Omgevingswet in werking. Dit betekent dat vanaf die datum voor een dijkversterking een projectbesluit Omgevingswet met de bijbehorende verplichte projectprocedure van toepassing is. Ondanks dat voor dit project nog op basis van de procedure op grond van de Waterwet gewerkt, wil het waterschap binnen dit project wel ‘in de geest van’ de Omgevingswet werken. Onderdeel van deze werkwijze is de onderliggende kennisgeving voornemen en participatie. Hiermee willen we de omgeving informeren over hoe we de voorbereiding van de dijkversterking gaan aanpakken en hoe u een bijdrage kunt leveren. Uitgangspunt is de waterveiligheidsopgave, waardoor de mogelijkheden om over technische oplossingen mee te denken beperkt zijn.

Planning en werkwijze

Een dijkversterkingsproject bestaat uit meerdere fases: verkenning, planuitwerking en realisatie. In de verkenningsfase worden verschillende mogelijke alternatieven voor de dijkversterking onderzocht. Deze mogelijke alternatieven worden afgewogen om te komen tot een voorkeursalternatief. Daarbij spelen naast waterveiligheid, duurzaamheid, kosten en draagvlak in de omgeving ook uitvoerbaarheid, vergunbaarheid en beheerbaarheid een belangrijke rol.

In de planuitwerkingsfase wordt het voorkeursalternatief nader uitgewerkt en ingepast. Het doel van de planuitwerkingsfase is het nemen van het publiekrechtelijk besluit voor het voorkeursalternatief, in dit geval het goedkeuren van het projectplan Waterwet.

Het ontwerp-projectplan Waterwet voor de dijkversterking Sint-Annaland wordt in december 2022 door het Dagelijks Bestuur van waterschap Scheldestromen vastgesteld en daarna ter inzage gelegd. Op de ter inzage gelegde documenten kunt u zienswijzen indienen.

In de realisatiefase wordt de dijkversterkingsmaatregel daadwerkelijk uitgevoerd, waarna de dijk weer voldoet aan de eisen. Realisatie van de dijkversterking is voorzien in 2024.

Waarom een kennisgeving?Binnen ons project houden we rekening met de omliggende belangen en de bestaande waarden in het gebied. Daarnaast willen wij omwonenden, bedrijven, maatschappelijke organisatie en bestuursorganen in de omgeving betrekken. Wij willen niet alleen informeren, maar belanghebbenden ook de mogelijkheid te bieden om hun wensen en ideeën over het project kenbaar te maken. De waterveiligheidsopgave staat daarbij centraal en staat niet ter discussie. Omdat het een relatief kort en geografisch afgebakend projectgebied is, zijn de mogelijkheden om over technische oplossingen en ideeën in het ontwerp mee te denken beperkt.

Voor de omgeving bestaat de mogelijkheid om over de volgende zaken mee te denken of een bijdrage te leveren:

  • 1.

    aandragen van mogelijke oplossingen voor de opgave;

  • 2.

    aandragen van ideeën om het plan te verbeteren of om meerwaarde van het project voor de omgeving te vergroten;

  • 3.

    belangrijke waarden, belangen, initiatieven of aandachtspunten in het gebied waarmee we rekening moeten houden;

  • 4.

    ideeën en mogelijkheden om inbreuk van het project en de uitvoering hiervan op de omgeving te beperken.

     

Meer informatie en voorlichtingsbijeenkomst

Aanvullende informatie over het project kunt u vinden op www.scheldestromen.nl/sintannaland.

Het waterschap organiseert een voorlichtingsbijeenkomst waarin wordt ingegaan op de waterveiligheidsopgave en hoe het waterschap een veilige en toekomstbestendige dijk wil realiseren. U bent van harte uitgenodigd om op deze bijeenkomst aanwezig te zijn:

Datum: woensdag 21 september

Locatie: sport- en gemeenschapscentrum de Wellevaete, Hoenderweg 133 in Sint-Annaland

Tijdstip: start 19:30

 

Tijdens de bijeenkomst is er mogelijkheid om vragen te stellen en uw inbreng te leveren. Daarnaast kunt u uw reactie voor 30 september 2022 sturen naar marije.besuijen@scheldestromen.nl of per post:

Waterschap Scheldestromen

t.a.v. Marije Besuijen 

Postbus 1000

4330 ZW Middelburg

Wat gebeurt er met uw reactie?

Uw reactie beoordelen wij en nemen wij, indien mogelijk, mee in het project. We koppelen aan u terug wat we met uw inbreng gaan doen.

Naar boven