Bekendmaking volledig onttrekkingsverbod ook voor kapitaalintensieve teelten in Noord- en Midden-Limburg

Het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg heeft besloten dat vanaf vrijdag 26 augustus 2022, 12.00 uur een volledig onttrekkingsverbod voor kapitaalintensieve teelten in Noord- en Midden-Limburg (= regio Noord, zie bijlage) van kracht wordt met uitzondering van Swalm, Niers en Roer. Deze zijn uitgezonderd van het volledige verbod gelet op de in deze watergangen nog steeds aanwezige ruimere afvoer.

Wel blijft voor de Swalm, Niers en Roer het per 5 augustus 2022 ingestelde aangescherpte onttrekkingsverbod van kracht, inhoudende:

A: Onttrekkingen ten behoeve van de beregening van kapitaalintensieve teelten in de vorm van hardfruit, zijn alleen toegestaan tussen 10.00 en 20.00 uur.

B: Onttrekkingen ten behoeve van de beregening van kapitaalintensieve teelten niet zijnde hard fruit, zijn alleen toegestaan tussen 20.00 en 10.00 uur.

Onttrekking conform deze regeling geldt uiteraard alleen voor onttrekkers die een melding hebben gedaan of een vergunning hebben om onder reguliere omstandigheden te onttrekken. Ook blijft er een uitzondering voor het gebruik van oppervlaktewater voor het blussen van natuurbranden.

Door de verder toenemende verdroging als gevolg van watertekorten is het noodzakelijk om deze vergaande en nooit eerder genomen stap te zetten. Voor kapitaalintensieve teelten blijft een mogelijkheid bestaan om overeenkomstig de regeling van 14 juli een incidentele ontheffing te vragen voor die gevallen waarin grondwater geen alternatief vormt.

Het reeds ingestelde verbod voor alle onttrekkingen uit oppervlaktewateren, dus niet alleen voor landbouwkundige beregening maar ook voor het besproeien van gazons en tuinen blijft van kracht. Dit betreft een verdere aanscherping om het gebruik van water uit de beken verder te beperken en het proces van droogval in de beken te remmen.

Toelichting Onttrekkingsverbod

Op basis van artikel 3.6 van de Keur van Waterschap Limburg is het waterschap bevoegd bij grote schaarste aan water of als er een zodanige omstandigheid dreigt te ontstaan, een verbod tot wateronttrekking uit te vaardigen in afwijking van verleende vergunningen en geldende algemene regels (meldingen). De instelling van dit onttrekkingsverbod heeft plaatsgevonden volgens het beleid dat door het dagelijks bestuur van het waterschap is vastgesteld. Tegen het instellen van het onttrekkingsverbod staan geen rechtsmiddelen open.

Waar is de informatie over het onttrekkingsverbod te vinden?

In het digitale Waterschapsblad (https://officielebekendmakingen.nl) en op de website van het waterschap: https://www.waterschaplimburg.nl/actueel/nieuws/ staat binnenkort alle informatie. Hier staan ook de uitzonderingen en ontheffingen op een rij. Er wordt ook een persbericht verzonden naar lokale en regionale media. Het onttrekkingsverbod wordt ook bekend gemaakt via (agrarische) vakbladen en via de digitale media van het waterschap.

Naleving

Waterschap Limburg houdt toezicht op de naleving van het onttrekkingsverbod. Dat doen we samen met onze partners in het platform Samen Sterk in Limburg (www.ssil.nl). De controles vinden ook in vroege ochtend- en avonduren en in het weekend plaats. Overtreding van het ingestelde onttrekkingsverbod wordt bestraft met een boete van € 1.500. Wij verzoeken u bij correspondentie het volgende zaaknummer te vermelden: 2022-Z4389.

Meer informatie

Heeft u nog vragen, neemt gerust contact op met het waterschap via telefoonnummer 088 – 88 90 100 of stuur een e-mail naar info@waterschaplimburg.nl.

het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg

Evelien van der Kuil, secretaris-directeur wnd

Patrick van der Broeck, dijkgraaf

Naar boven