Ontwerpbesluit Kostentoedelingsverordening Hollandse Delta 2021

In de vergadering van 5 juli 2022 heeft het dagelijks bestuur het ontwerpbesluit van de ‘Kostentoedelingsverordening Hollandse Delta 2021, eerste wijziging’ vastgesteld.

Inhoud

Op basis van de Waterschapswet, artikel 122b, eerste lid, moet het algemeen bestuur van een waterschap ten behoeve van de wegenheffing een verordening vaststellen, waarin voor elk van de categorieën van heffingplichtigen de toedeling van het kostendeel is opgenomen. Op basis van deze kostentoedeling worden de kosten van het wegenbeheer van het waterschap over de verschillende categorieën belastingbetalers verdeeld. De kostentoedelingsverordening is de wettelijke basis voor de berekening van de uiteindelijke belastingtarieven voor de wegenheffing.

Onlangs is het provinciaal Reglement van Bestuur voor WSHD aangepast, waardoor het mogelijk is om de eigenaren van alle ongebouwde percelen vrij te stellen van de wegenheffing. Het algemeen bestuur van het waterschap heeft besloten om de eigenaren van ongebouwde percelen, zowel natuurterreinen als alle overige ongebouwde percelen, vanaf 2023 geen extra wegenheffing op te leggen voor hun ongebouwde percelen. Daarmee ontstaat een meer gelijk speelveld met de situatie elders in Nederland, waar waterschappen géén wegenbeheer hebben. 

Wijziging kostentoedelingverordening voor de wegenheffing

Het aandeel ingezetenen blijft gehandhaafd op 40%.

De aandelen van de overige belastingcategorieën worden als volgt aangepast:

  • 60 % voor de zakelijk gerechtigden van gebouwde onroerende zaken.

  • 0 % voor de zakelijk gerechtigden van ongebouwde onroerende zaken, niet zijnde natuurterreinen;

  • 0 % voor de zakelijk gerechtigden van natuurterreinen:

Ter inzage

Het ontwerpbesluit van de ‘Kostentoedelingsverordening Hollandse Delta 2021, eerste wijziging’ treft u links aan bij ‘Externe bijlagen’.

De terinzagelegging vindt plaats met ingang van donderdag 25 augustus 2022 tot en met woensdag 5 oktober 2022.

Het ontwerpbesluit van de Kostentoedelingsverordening Hollandse Delta 2021, eerste wijziging ligt dan tijdens kantooruren ter inzage in het waterschapskantoor, Handelsweg 100, 2988 DC Ridderkerk.

Zienswijze

Belanghebbenden en ingelanden kunnen met ingang van donderdag 25 augustus 2022 tot en met woensdag 5 oktober 2022 naar keuze schriftelijk, digitaal of mondeling hun zienswijze kenbaar maken.

Uw schriftelijke zienswijze kunt u richten aan het College van Dijkgraaf & Heemraden van het waterschap Hollandse Delta, Postbus 4103, 2908 GC Ridderkerk onder vermelding van ‘Zienswijze Kostentoedelingsverordening, eerste wijziging’.

Voor het digitaal indienen van uw zienswijze kunt u een mail sturen naar info@wshd.nl. Onder vermelding van ‘Zienswijze Kostentoedelingsverordening 2021, eerste wijziging’.

Voor het maken van een afspraak voor het mondeling kenbaar maken van uw zienswijze of voor meer informatie over het ontwerp van de Kostentoedelingsverordening Hollandse Delta 2021 kunt u contact opnemen via het algemene telefoonnummer 0900-2005005 (lokaal tarief).

Vaststelling

De Verenigde Vergaring stelt de gewijzigde Kostentoedelingsverordening Hollandse Delta 2021 vast op 23 november. Als u een zienswijze heeft ingediend wordt u geïnformeerd over de wijze waarop de zienswijze is verwerkt en de beschouwingen die daaraan zijn gewijd door de Verenigde Vergadering.

Naar boven