Uitbreiding onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater waterschap Aa en Maas.

De loco-dijkgraaf van waterschap Aa en Maas heeft op 1 augustus besloten om het geldende onttrekkinsgverbod uit oppervlaktewater uit te breiden met het verbod op het onttrekken t.b.v. kapitaalintensieve teelten.

Dit verbod treedt in werking met ingang van 4 augustus 2022 en geldt tot een nader te bepalen tijdstip voor de gebieden:

 

  • 1.

    Werkgebied van district Raam met uitzondering van de Hertogswetering, De Sambeekse uitwatering benedenstrooms stuw Waranda (stuw CKW1) en de Raam benedenstrooms stuw Kammenberg (stuw 108 KAM);

  • 2.

    Werkgebied van district Beneden Aa;

  • 3.

    Werkgebied van district Boven Aa met uitzondering van Kanaal van Deurne, Helenavaart en de Zuid Willemsvaart door Helmond (traverse).

Zie ook bijgevoegde kaart Onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater waterschap Aa en Maas 4 augustus 2022.

Op grond van artikel 3.13 Keur waterschap Aa en Maas 2015 is het bestuur bevoegd een onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater in te stellen. De dijkgraaf van waterschap Aa en Maas, is hiertoe gemandateerd krachtens de Mandaatregeling 2010.

 

Het waterschap wil ervoor zorgen dat het water in de sloten en beken niet verder zakt. Doordat het de afgelopen periode heel droog en warm is geweest, staat er steeds minder water in de sloten en beken. Dit heeft gevolgen voor de stroming en temperatuur van het water. En dat heeft grote invloed op de kwaliteit van het water. Er zit minder zuurstof in het water en dat is dodelijk voor planten en dieren. Ook kan er door een lage waterstand schade aan oevers en kades ontstaan. Zodra de omstandigheden dit toelaten wordt het verbod ingetrokken. Dit maakt het waterschap bekend via www.aaenmaas.nl en www.officielebekendmakingen.nl.

 

Dit onttrekkingsverbod geldt voor zowel de onttrekkingen die plaatsvinden op basis van een vergunning, als voor de onttrekkingen die plaatsvinden op grond van de Algemene Regels Keur 2015.

 

Dit onttrekkingsverbod betreft een algeheel onttrekkingsverbod waarbij de volgende uitzonderingen gelden:

 

Uitzondering 1:

Het verbod geldt niet voor onttrekkingen ten behoeve van veedrenking middels een weidepomp, mits niet automatisch aangedreven.

 

Uitzondering 2:

Het verbod geldt niet voor het blussen van branden.

 

Uitzondering 3:

Het verbod geldt niet voor het onttrekken van water via peilgestuurde drainage.

 

Dit besluit wordt bekend gemaakt in het waterschapsblad dat voor een ieder te raadplegen is op www.officielebekendmakingen.nl en middels een persbericht.

 

’s-Hertogenbosch, 1 augustus 2022

 

 

Naar boven