Beleid oeververdedigingen van waterschap Noorderzijlvest 2022

Het algemeen bestuur van Waterschap Noorderzijlvest maakt bekend dat in haar vergadering van 6 juli 2022 het Beleid oeververdedigingen van waterschap Noorderzijlvest 2022 is vastgesteld.

 

Waarom Beleid voor oeververdedigingen?

Het waterschap heeft ongeveer 2500 km aan watergangen in beheer met een dubbele hoeveelheid aan kilometers oever. Het merendeel van de oevers bestaat uit onbeschermde oevers (ongeveer 85% van het totaal). Vooral in de bebouwde kom maar ook hier buiten (bijvoorbeeld langs wegen) is een groot aantal oevers echter voorzien van verdedigingswerken in de vorm van o.a. paalschot beschoeiingen, steenbestortingen, schanskorven, damwanden en kademuren. In dit beleidskader worden alle bovengenoemde constructies geschaard onder de term 'oeververdedigingswerk'.

 

Belangenafweging bij besluitvorming

Het waterschap heeft - in de rol van watersysteembeheerder en bevoegd gezag in het kader van de Waterschapswet en de Waterwet - met grote regelmaat te maken met initiatieven van aangrenzende eigenaren of van het waterschap zelf voor vervanging, aanleg of verwijdering van oeververdedigingswerken. Bij de besluitvorming over het wel of niet toestaan moet het waterschap rekening houden met een groot aantal – soms tegenstrijdige – aspecten.

 

Onderhoudsplichten

Van een groot deel van de oeververdedigingswerken is op dit moment niet duidelijk wie onderhoudsplichtig is. De informatie hierover ontbreekt. Daarbij komt dat waar de onderhoudsplicht wel bekend is, deze niet altijd logisch is. Vanwege veranderde regelgeving en andere inzichten in de toepassing van het beleid voldoet het huidige beleidskader uit 2002 niet meer.

 

Beleidskader met éénduidige en uitlegbare regels

Het doel van het nieuwe beleidskader is om éénduidige en uitlegbare regels vast te leggen ter ondersteuning van de besluitvorming ten aanzien van de inrichting van oevers, de aanleg van oeververdedigingswerken en het aanwijzen van de bijbehorende onderhoudsplicht. Het beleidskader fungeert daarmee als een hulpmiddel bij vergunningverlening en handhaving, uitvoering van projecten en interne en externe communicatie over dit onderwerp.

 

Publicatie

Het Beleid oeververdedigingen is te vinden aan de linkerzijde van deze pagina onder ‘Externe bijlagen’. Daarnaast publiceert het waterschap het Beleid oeververdedigingen op de website: www.noorderzijlvest.nl

 

Nadere informatie

Voor vragen over het Beleid oeververdedigingen kunt u contact opnemen met de heer W. (Wim) Bijsterbosch via telefoonnummer 050- 304 8911.

 

Namens deze,

Roeland van der Schaaf

Dijkgraaf

Bas Tammes

Secretaris-directeur

Naar boven