Projectplannen EVZ Schijndelse Loop-Molenheide Loop en EVZ Groote Wetering

Inzagetermijn van 29 juli 2022 tot en met 9 september 2022

 

Het algemeen Bestuur van waterschap Aa en Maas heeft op 15 juli 2022 de projectplannen voor de EVZ Schijndelse Loop-Molenheide Loop en EVZ Groote Wetering vastgesteld.

Maatregelen

De waterlopen hebben allen zowel een waterafvoer als een ecologische functie. De Groote Wetering heeft ook een wateraanvoer functie in de zomerperiode. Waterschap Aa en Maas neemt samen met de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Bernheze, Meierijstad en Sint-Michielsgestel maatregelen om de waterlopen natuurvriendelijker en klimaatbestendiger in te richten.

 

De volgende maatregelen worden beoogd:

 

  • 1.

    Het inrichten van ecologische verbindingszones (EVZ) langs de waterlopen. De inrichting van de EVZ’s is afgestemd op de gewenste streefbeelden in de omgeving. Er worden bijvoorbeeld poelen gegraven, zogenaamde laagtes in het landschap aangebracht en struweel en bomen aangeplant. Ook worden gronden afgegraven zodat kruidenrijke graslanden zich kunnen ontwikkelen;

  • 2.

    Zowel bij de Groote Wetering als bij de Schijndelse Loop worden op diverse locaties natuurvriendelijke oevers aangelegd. Dit gebeurt door de oevers minder steil te maken waarvan flora en fauna kunnen profiteren;

Met het realiseren van flauwe oevers worden de Groote Wetering en Schijndelse Loop ook klimaatbestendiger gemaakt. Er is behalve ruimte voor meer natuur extra ruimte voor water en de afvoercapaciteit van de Groote Wetering en Schijndelse Loop wordt vergroot.

 

Ten opzichte van het ontwerp-projectplan Waterwet zijn de volgende ambtshalve wijzigingen doorgevoerd:

 

EVZ Schijndelse Loop-Molenheide Loop

- Opschuiven van een poel op perceel SDL N297 in oostelijke richting. Hiermee wordt de ligging van de poelen langs de EVZ verbeterd en kan de EVZ beter functioneren.

 

EVZ Groote Wetering

- De poel op perceel HEE02F 125 op eigendom van Staatsbosbeheer is komen te vervallen. De ecologische verbindingszone voldoet al met de aanwezigheid van de nieuwe poel bij de Sterrenwacht Halley en de bestaande poel bij huis Deelen.

- De poel in het ontwerp-projectplan Waterwet ingetekend op percelen HEE02F 1000 en HEE02F 1002 is verplaatst naar perceel HEE02F 1017. Rondom deze percelen wordt de toplaag bovendien niet afgegraven. Hiermee kan beter rekening worden gehouden met bestaande natuurwaarden van het gebied.

- Ter hoogte van het perceel van Staatsbosbeheer HEE02F 125 wordt alleen daar waar er voldoende ruimte is, nabij de Bleekeseweg een natuurvriendelijke oever gerealiseerd.

 

Inzage

De projectplannen en de daarop betrekking hebbende stukken liggen op werkdagen ter inzage op de volgende locatie:

Dorpstraat 18, 5471 NB Loosbroek. 

Graag een afspraak maken voor inzage via telefoonnummer 0413 - 225050

De projectplannen en de daarop betrekking hebbende stukken zijn tevens als bijlage bij deze bekendmaking opgenomen. U vindt de projectplannen ook op www.aaenmaas.nl/evzcluster.

 

 

Het ontwerp-projectplan en de daarop betrekking hebbende stukken hebben van 07-06-2021 tot 19-07-2021. Er zijn tijdig zienswijzen ingediend. Deze zijn meegewogen bij de definitieve besluitvorming en dit heeft voor de EVZ Schijndelse Loop-Molenheide Loop geleid tot één wijziging van het plan. Voor de inhoud van de wijziging wordt verwezen naar de bijgevoegde nota van zienswijze en het projectplan waterwet. De insprekers zijn hierover geïnformeerd.

 

 

Het beroepschrift wordt gericht aan rechtbank Oost-Brabant, sector bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ‘s-Hertogenbosch. Bij het indienen van een beroepschrift bent u griffierecht verschuldigd.

Beroep kan worden ingesteld van datum tot en met datum, 6 weken na aanvangsdatum ter inzage.

 

Het beroepschrift bevat tenminste:

- naam en adres indiener;

- dagtekening;

- een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

- de gronden van beroep (onderbouwing);

- uw handtekening.

 

 

Op dit besluit is de Crisis- en Herstelwet van toepassing. Dat betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de termijn kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Wij verzoeken belanghebbenden in het beroepschrift te vermelden dat de Crisis- en Herstelwet van toepassing is.

 

 

U kunt ook digitaal beroep instellen bij genoemde rechtbank via:

http://loket.rechtspraak.nl/bestuur.

Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

 

 

Uitvoering maatregelen

Het besluit treedt in werking, ook al wordt een beroepschrift ingediend. Dit betekent dat de maatregelen opgenomen in het projectplan kunnen worden uitgevoerd. Wilt u dit voorkomen, dan kunt u gelijktijdig of na het indienen van een beroepschrift een zogenaamde “voorlopige voorziening” vragen bij de Voorzieningenrechter van voornoemde rechtbank. Ook in dit geval bent u griffierecht verschuldigd. Een voorlopige voorziening is in feite het nemen van een tijdelijke maatregel, bijvoorbeeld het schorsen van het besluit gedurende de tijd die nodig is om het beroep te behandelen. Voorwaarde om zo’n voorlopige voorziening te vragen is, dat er sprake is van een spoedeisend belang.

 

 

Wij verzoeken u vriendelijk een afschrift van het beroep en/of het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening toe te zenden aan het dagelijks bestuur van waterschap Aa en Maas, Postbus 5049, 5201 GA ’s-Hertogenbosch, onder vermelding van dossiernummer 20.D05114.

 

 

Wilt u meer weten?

Voor vragen kunt u contact opnemen met projectleider Bart Engels. Hij is bereikbaar op telefoonnummer 06-515 887 83.

 

's-Hertogenbosch, 29 juli 2022

Naar boven