Bekendmaking aanpassing Beleidsnota ecologie en vis Wetterskip Fryslân

Het algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân heeft op 12 juli 2022 besloten de beleidsnota ecologie en vis Wetterskip Fryslân aan te passen.

 

De oorsponkelijk in 2019 vastgestelde nota geeft al aan dat er ecologische ruimte is voor onderhoud aan schouwwateren. Deze aanpassing beoogt dat die ruimte duidelijker wordt beschreven en dat er in bepaalde situaties afgeweken kan worden van dit beleid. Dit laatste altijd in overleg met de rayonbeheer en op basis van voorwaarden zoals in de bijlage zijn aangegeven. Door een betere aansluiting bij de praktijk wordt de uitvoering van het beleid realistischer en daarmee succesvoller.

Aanpassing Beleidsnota ecologie en vis Wetterskip Fryslân

Huidige hoofdstuk 12 Beleidsregels onderhoud schouwsloten

In 2008 heeft Wetterskip Fryslân de beleidsnotitie “Onder schouwstelling” vastgesteld. Daarin is een begin gemaakt met verruiming van de eisen om ecologisch vriendelijker onderhoud van schouwsloten mogelijk te maken. Deze beleidsnotitie is bij de vaststelling van de Beleidsregels Legger ingetrokken.

In de notitie beperkte de verruiming zich tot het vrij stellen van onderhoud van de droge taluds in sloten met een wateroppervlak breder dan 2,5 meter. Voortbordurend op deze eis is hier beleid geformuleerd om in sloten van 3 meter breed en breder ook een deel van het natte profiel vrij te stellen van onderhoudseisen.

Beleidsregels onderhoud schouwsloten

Voor alle schouwsloten dient het profiel bij de schouw over een breedte van minimaal 2,5 meter, gemeten op het maaiveld (bovenkant taluds), vrij van water- en oeverplanten te zijn. Dit kan als volgt uitgevoerd worden:

• Bij sloten smaller dan 3 meter jaarlijks wisselend langs één kant ook de droge oever maaien, of indien nodig langs 2 kanten. Het water moet over een breedte van minimaal 2,5 meter weg kunnen stromen, zonder dat dit gehinderd wordt door riet en andere planten.

• Bij sloten breder dan 3 meter mag een strook riet en andere boven het water uitstekende planten in het water over een breedte van 0,5 tot 1 meter en de op de kant groeiende oevervegetatie, langs één kant blijven staan. Ook wanneer er geen riet of andere boven het water uitstekende planten in de sloot aanwezig is/zijn, hoeft een strook water van 0,5 tot 1 meter niet gehekkeld te worden.

Afbeelding 12.1 Tekening vegetatie die in brede schouwsloten mag blijven staan

Bij aanwezigheid van invasieve exoten: plaagsoorten, zoals Grote Waternavel, Watercrassula en Waterteunisbloem, gelden andere regels. In dat geval:

• melden dat de soort aanwezig is in het watersysteem via de app snAPPdeexoot;

• de plant inclusief wortels rigoureus verwijderen;

• opletten dat afgebroken plantendelen zich niet kunnen verspreiden

 

 

Wordt vervangen door nieuwe hoofdstuk 12 Beleidsregels onderhoud schouwsloten

In 2008 heeft Wetterskip Fryslân de beleidsnotitie “Onder schouwstelling” vastgesteld. Daarin is een begin gemaakt met verruiming van de eisen om ecologisch vriendelijker onderhoud van schouwsloten mogelijk te maken. Deze beleidsnotitie is bij de vaststelling van de Beleidsregels Legger ingetrokken. In de notitie beperkte de verruiming zich tot het vrijstellen van onderhoud van de droge taluds in sloten met een wateroppervlak breder dan 2,5 meter.

Voortbordurend op deze eis is beleid geformuleerd om in sloten breder dan 2,5 meter ook een deel van het natte profiel vrij te stellen van onderhoudseisen. Dit betekent dat een deel van de begroeiing mag blijven staan. De werkwijze is als volgt, als ingelanden gebruik willen maken van deze verruiming kunnen ze zich wenden tot het waterschap. De rayonbeheerder beoordeelt, in samenwerking met een ecoloog, of de betreffende schouwsloot voor deze verruiming in aanmerking komt. Hierbij worden onderstaande richtlijnen in aanmerking genomen.

 

    • Voor schouwsloten smaller dan 2,5 meter, gemeten op de waterlijn (winterpeil), geldt dat deze vrij moeten zijn van water- en oeverplanten zodat het water ongehinderd kan stromen.

    • Voor schouwsloten breder dan 2,5 meter, gemeten op de waterlijn (winterpeil), gelden onderstaande voorwaarden:

      - minimaal 2,5 meter vanuit de kant moet vrij van water- en oeverplanten zijn zodat het water ongehinderd kan stromen.

      - water- en oeverplanten mogen langs één kant, jaarlijks wisselend, blijven staan. Hierbij mag geen sprake mag zijn van invasieve plantensoorten (exoten). Dit zijn onder andere de grote waternavel, de waterteunisbloem, de watercrassula en de waterpest.

      - in de schouwsloot mag geen verlanding ontstaan.

      - de schouwsloot moet functioneel geschikt zijn voor deze verruiming. Dit is o.a. niet het geval als er sprake is van een hoogwatercircuit, boomsingels of als deze een belangrijke functie heeft in de bestrijding van verzilting.

    •  

Naar boven