Verkenning herinrichting Vlootbeek traject Reigersbroek-Linnerweg

Met deze kennisgeving informeert Waterschap Limburg u over de verkenning naar de herinrichting van de Vlootbeek voor het traject Reigersbroek tot aan de Linnerweg en hoe wij de omgeving daarbij willen betrekken. Deze kennisgeving is een samenvatting van het uitgebreidere Participatieplan “Herinrichting Vlootbeek” dat kunt u vinden op ons platform Met Elkaar: www.waterschaplimburg.nl/vlootbeek 

 

Aanleiding

De KaderRichtlijn Water (KRW) is een Europese richtlijn die voorschrijft dat de waterkwaliteit van de Europese wateren aan bepaalde eisen moet voldoen. De Vlootbeek voldoet voor het traject tussen de Schrevenhogweg in Montfort en de Linnerweg in Linne niet aan deze eisen. De specifieke knelpunten zijn de morfologie (vorm) van de beek, deze is nu nog grotendeels gekanaliseerd. Ook ontbreekt houtachtige oeverbegroeiing. Deze is nodig voor beschaduwing van de Vlootbeek en daarmee belangrijk voor variatie in flora en fauna. In dit traject van de Vlootbeek bevindt zich een stuw die de vismigratie belemmerd. Door maatregelen te nemen in en rondom de beek willen we de specifieke kenmerken van de beek en de omliggende natuur verbeteren, zodat wordt voldaan aan de Europese richtlijnen.

Voor het traject tussen de A-73 en de Linnerweg is nog niet duidelijk in hoeverre de Vlootbeek aan de eisen van de KRW voldoet. Met deze verkenning onderzoeken we dit en nemen we, indien nodig, maatregelen mee in de uitwerking.

Hoe pakken we dit aan?

In de verkenningsfase wordt een beeld gevormd van het projectgebied. We gaan op zoek naar de belangrijkste stakeholders (inhoudsdeskundigen) en shareholders (gebiedsdeskundigen) in of van het projectgebied. Met verkennende gesprekken bepalen we wat er vanuit de Vlootbeek en de directe omgeving belangrijk is om mee te nemen in het schetsontwerp. We halen de ideeën en wensen van de betrokken inhouds- en gebiedsdeskundigen op en koppelen dat ook weer terug aan hen, zodat zij weten wat we met de opgehaalde informatie hebben gedaan.

Vervolgens werken we de maatregelen uit in de planuitwerkings- en contractfase, waarna de uitvoering plaats vindt.

Hoe verloopt het participatieproces in de verkenningsfase?

Om tot een gedragen ontwerp te komen, doorlopen we vanaf zomer 2022 drie stappen. Bij iedere stap is aangeven op welke manier participatie is voorzien.

  • 1.

    De inventarisatie: ophalen van beelden, ervaringen, ideeën en wensen. Dit zal plaatsvinden vanaf september tot en met december 2022.

  • 2.

    De schetsfase: de vertaling van de inventarisatie naar verschillende varianten gebeurt in de periode tot eind maart 2023.

  • 3.

    De ontwerpfase: de voorkeursvariant wordt uitgewerkt tot het schetsontwerp . Het streven is om deze stap voor juni 2023 af te ronden.

In iedere stap krijgt de omgeving de ruimte voor de inbreng van hun ideeën, oplossingen, initiatieven of aandachtspunten.

Uw mening telt

Inbreng van bewoners en andere betrokkenen zorgt voor betere plannen. De verkenning willen we verrijken met lokale creativiteit, lokale kennis en meerwaarde van bewoners en bedrijven. Wij nodigen u expliciet uit om ons te helpen bij het realiseren van de gestelde doelen.

Altijd in contact

Het waterschap wil graag contact met u houden. Daarvoor gebruiken we het digitale platform Met Elkaar: www.waterschaplimburg.nl/vlootbeek  U kunt zich daar aanmelden voor de nieuwsbrief, dan hoeft u niets te missen. Liever persoonlijk contact? Dat kan via onze omgevingsmanager Paul Geurts. Paul is bereikbaar op 088-8890100 of via p.geurts@waterschaplimburg.nl.

Rechtsbescherming

In de verkenning Herinrichting Vlootbeek voor het traject tussen de Schrevenhofweg in Montfort en de Linnerweg in Linne nemen we geen voorkeursbeslissing in de zin van de Omgevingswet. Het schetsontwerp is een bestuurlijke voorkeur en geen voorkeursbeslissing. Pas aan het einde van planuitwerkingsfase worden besluiten genomen door het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg en mogelijk ook andere overheden. Die besluitvorming staat open voor rechtsbescherming; daarover informeren wij u later.

Naar boven