Besluit vaststelling Vergoedingsregeling baggeren

Het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest heeft in zijn vergadering van 28 juni 2022 de nieuwe tarieven voor de Vergoedingsregeling baggeren vastgesteld.

Hoe werkt de vergoedingsregeling baggeren?

De huidige Vergoedingsregeling baggeren is op 1 juli 2020 door het algemeen bestuur vastgesteld. De juridische grondslag voor de Vergoedingsregeling is artikel 7.14 van de Waterwet, dat bepaalt dat aan degene die schade lijdt als gevolg van de rechtmatige uitoefening van een taak of bevoegdheid in het kader van het waterbeheer, op zijn verzoek een vergoeding wordt toegekend (nadeelcompensatie). De Vergoedingsregeling baggeren is bedoeld als een redelijke tegemoetkoming in de kosten voor de landeigenaren om de wettelijk verplicht in ontvangst te nemen baggerspecie op hun perceel te verwerken.

Waarom worden de tarieven aangepast? 

Bij het baggeren wordt het slib op de kant gezet om in te drogen. Daarna moet de agrariër de ingedroogde bagger nog met machines op zijn land verwerken. De hogere brandstofprijzen betekenen voor de agrariër hogere kosten voor wat betreft het verwerken van de bagger op zijn perceel. Vanaf 1 januari 2023 zullen de tarieven voor de verwerkingskosten worden geïndexeerd op basis van de Consumentenprijsindex.

Tarief braaklandvergoeding

Het tarief van de braaklandvergoeding is in 2020 vastgesteld op basis van het gemiddelde van het LTO-Gasunie tarief (van € 0,20 per m2) van de meest voorkomende gewassen en sindsdien niet meer aangepast. Met terugwerkende kracht, vanaf 1 juli 2022, wordt het tarief voor de braaklandvergoeding gekoppeld aan de jaarlijkse aanpassing van de door LTO, VEWIN en Netbeheer Nederland afgesproken gewastarieven.

Terinzagelegging

Op de Vergoedingsregeling is de inspraakprocedure van toepassing. In de Inspraakverordening waterschap Noorderzijlvest 2009 staat dat inspraak van toepassing is op specifieke besluiten van het algemeen bestuur, waaronder subsidie- en bijdrageregelingen (artikel 2, lid 1 sub f). Dit betekent dat afdeling 3.4 van de Awb (uniforme openbare voorbereidingsprocedure) van toepassing is en de regeling gedurende zes weken ter inzage moet worden gelegd opdat een ieder zienswijzen kan indienen. Totdat het algemeen bestuur de nieuwe tarieven voor de Vergoedingsregeling heeft vastgesteld wordt nog uitgekeerd conform de oude regeling.

Zienswijzen 

Het besluit ligt voor zienswijzen ter inzage van 13 juli 2022 tot en met 24 augustus 2022. De Vergoedingsregeling is als bijlage bij dit Waterschapsblad opgenomen en is ook in te zien op de website van het waterschap. Over het indienen van een zienswijze kunt u informatie vinden op de website van het waterschap: https://www.noorderzijlvest.nl/inspraak-indienen-zienswijze. Een ieder kan gedurende bovengenoemde termijn, mondeling of schriftelijk, hun zienswijze betreffende de ter inzage gelegde stukken kenbaar maken. Uw schriftelijke reactie kunt u sturen aan het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest, postbus 18, 9700 AA Groningen.

Het waterschap heeft de elektronische weg (e-mail) niet opengesteld voor het indienen van zienswijzen/ inspraakreacties

 

het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest

Namens deze,

Roeland van der Schaaf

dijkgraaf

Bas Tammes

secretaris-directeur

Naar boven