Waterschapsblad van Waterschap Hunze en Aa's
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Waterschap Hunze en Aa's | Waterschapsblad 2022, 8025 | ander besluit van algemene strekking |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Waterschap Hunze en Aa's | Waterschapsblad 2022, 8025 | ander besluit van algemene strekking |
Kennisgeving voornemen & kennisgeving participatie dijkversterkingsproject Borgsloot
Ten oosten van de stad Groningen en direct ten westen van Meerstad ligt de Borgsloot. De Borgsloot maakt onderdeel uit van de Duurswoldboezem. Aan beide zijden ligt een kade. De kade langs de westzijde van de Borgsloot voldoet niet aan alle eisen voor de waterveiligheid en moet versterkt worden.
Figuur 1. Ligging projectgebied. De kade is opgedeeld in twee deelgebieden: oranje en paars. De versterkingsopgave voor de kade is hoofdzakelijk van toepassing op het westelijke deel oranje deel. Voor het paarse deel geldt in de basis alleen een beheer- en onderhoudsopgave. Gemaal Borg is weergegeven met een rood kruis.
In 2021 is de kade getoetst voor de waterveiligheid. Uit de toetsing blijkt dat voor het noordelijk gedeelte (zie oranje tracé in figuur 1) de kade niet voldoet aan de eisen voor de waterveiligheid ten aanzien van de stabiliteit en piping, waarbij water met zanddeeltjes onder de dijk doorstroomt.
Het zuidelijke gedeelte (zie paarse tracé in Figuur 1) voldoet grotendeels aan de getoetste waterveiligheidsnormen. Echter is de kruin van de kade smal en daardoor lastig te onderhouden met het gebruikelijk onderhoudsmaterieel (dit zijn voertuigen om de kade mee te maaien). Hier is dus een opgave voor het beheer en onderhoud. Daarnaast zijn er ten minste twee plaatsen waar de kade mogelijk niet voldoet:
• In de buurt van gemaal Borg is een traject van ongeveer 20 meter waar het talud is ingezakt/afgegleden door het hoge water van begin 2022.
• Bij Middelberterweg 17 bevindt zich een kistdam: een tijdelijke omsluiting in het water om het omsloten gebied leeg te pompen. Op die manier werd een droge werkomgeving gecreëerd voor werkzaamheden. Deze kistdam vormt de kade en moet vervangen worden.
Vanaf 1 januari 2023 treedt de nieuwe Omgevingswet in werking. Wanneer dit het geval is, betekent dit dat er voor de versterking een Projectbesluit Omgevingswet genomen moet worden (met de bijbehorende verplichte projectprocedure) of een Omgevingsvergunning voor wateractiviteiten. Het waterschap is zowel initiatiefnemer als bevoegd gezag voor elk van deze procedures.
Onderdeel van het vergunningenproces is het informeren van de omgeving over hoe waterschap Hunze en Aa’s de verkennings- en de planuitwerkingsfase van de versterking van de kade gaat aanpakken en hoe u hieraan een bijdrage kunt leveren.
Bij de start van het project wordt geotechnisch veldonderzoek uitgevoerd waarmee de bestaande kade in detail kan worden getoetst en de bestaande situatie beter inzichtelijk wordt. Gelijktijdig wordt een analyse uitgevoerd om te bepalen op welke manier een gasleiding van de Gasunie in de kade verwijderd kan worden.
Na het uitvoeren van de toetsing wordt gestart met het inventariseren van een aantal geschikte varianten per deellocatie. De precieze indeling van deellocaties wordt bepaald aan de hand van de resultaten van het geotechnisch onderzoek hoeveel ruimte er nodig is voor het uitvoeren van de variant. Vervolgens wordt een voorkeursvariant gekozen, die verder wordt uitgewerkt in het voorlopig ontwerp (VO) en het definitieve ontwerp (DO).
Parallel en dienend hieraan voeren wij een omgevingsanalyse uit, doen we verschillende onderzoeken (zoals ecologisch onderzoek) en stellen wij een m.e.r.-beoordeling op. Een m.e.r.-beoordeling is een toets van het bevoegd gezag om te bepalen of er bij een voorgenomen activiteit mogelijke belangrijke nadelige milieugevolgen kunnen optreden. Dit alles om de basisinformatie over het gebied zo goed mogelijk in beeld te brengen en goede afwegingen te kunnen maken. Tijdens de planuitwerking werken we toe naar een zorgvuldig ingepast dijkontwerp. Op basis van dit ontwerp wordt bepaald welke bestuurlijke procedure doorlopen wordt (projectbesluit of omgevingsvergunning wateractiviteiten).
Het waterschap betrekt grondeigenaren, inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen die actief zijn in het gebied bij de verschillende fasen van dit project.
Op hoofdlijnen ziet de planning er als volgt uit:
• Verkenningsfase, bestaande uit onderzoeken, toetsingen en gesprekken met omgevinsactoren:
juli 2022-oktober 2022 (vervolgonderzoeken mogelijk tot in april/mei 2023);
• Uitwerken varianten: augustus-oktober 2022;
• Keuze voorkeursvariant: oktober 2022;
• Uitwerking voorkeursvariant naar voorlopig ontwerp (VO) en definitief ontwerp (DO):
• Ontwerpprojectbesluit gereed: medio 2023;
• Werkzaamheden gereed: uiterlijk eind 2024.
U kunt ons helpen met het in beeld brengen van belangrijke waarden en belangen in het gebied. U kunt dan aangeven waar wij, volgens u, tijdens de versterking rekening mee moeten houden. Ook bespreken wij met u de keuzes die wij willen maken.
Verder is het mogelijk om meekoppelkansen aan te dragen. Wat is een meekoppelkans? Een door bewoners of bedrijven aangedragen kans op economisch of ruimtelijk vlak, die niet direct bijdraagt aan het doel van de versterking van de kade: waterveiligheid. Meekoppelkansen zijn kansen die tegelijk met het versterkingsproject uitgevoerd kunnen worden en een win-winsituatie kunnen bieden. Meekoppelkansen worden door het waterschap beoordeeld op technische, juridische, maatschappelijk en financiële haalbaarheid en moeten ook passen qua planning. Het waterschap zelf heeft een meekoppelkans geïdentificeerd: gelijktijdig met het uitvoeren van de werkzaamheden wordt bij het zuidelijke deel de kering aangepast om het tracé te onderhouden met gebruikelijk onderhoudsmaterieel.
Participeren kan op de volgende manieren:
- Wij voeren keukentafelgesprekken met een aantal omgevingspartijen;
- Tijdens het voorbereidings- en ontwerpproces kunt u mogelijke oplossingen aandragen als onderdeel van de keuze voor en de verdere uitwerking van een voorkeursalternatief. Deze oplossingen moeten wel voldoen aan een aantal voorwaarden:
• Ze moeten allereerst betrekking hebben op de kering zoals deze in Figuur 1 is weergegeven;
• Daarnaast moeten de oplossingen een bijdrage leveren aan het oplossen van de versterkingsopgave en moeten ze doelmatig zijn. Dat wil zeggen uitvoerbaar, beheerbaar en kosteneffectief en geen afbreuk doen aan de ruimtelijke kwaliteit en de waarden in het gebied.
Uw oplossingen worden beoordeeld door waterschap Hunze en Aa's (in de rol van bevoegd gezag) en, als ze voldoen aan de voorwaarden, meegenomen in de verkenning;
- Heeft u specifieke kennis over natuur, milieu, archeologie, cultuurhistorie of andere informatie over waarden of belangen in het gebied, dan komen we graag met u in contact. Deze kennis kunnen we gebruiken bij het op orde brengen van de basisinformatie en het maken van goede afwegingen;
- Daarnaast kunt u ons op twee momenten fysiek ontmoeten. Na de afronding van de variantenstudie, medio september 2022, organiseren wij een gebiedsbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst presenteren wij de voorgenomen maatregelen. Tijdens deze bijeenkomst kunt u ook input leveren over eventuele meekoppelkansen. De tweede bijeenkomst organiseren wij rond het moment van afronding van het definitieve ontwerp. Deze bijeenkomst heeft voornamelijk als doel om u te informeren en mee te nemen in de plannen. Bewoners/omwonenden en andere belanghebbenden nodigen wij per brief uit voor deze (informatie)bijeenkomsten. Verder plaatsen wij voorafgaand aan elke bijeenkomst een bericht op onze website en wordt een nieuwsbrief opgesteld en verspreid. U kunt zich daarvoor analoog per brief of digitaal aanmelden via waterschap@hunzeenaas.nl onder vermelding van kadeversterking Borgsloot.
- Alle door u aangereikte oplossingen, ideeën en kennis bekijken en beoordelen wij. We koppelen u persoonlijk terug wat we met uw inbreng gaan doen.
Reageren op deze Kennisgeving?
• Wilt u inhoudelijk reageren op het proces van het project en hoe u hierbij wordt betrokken?
• Heeft u specifieke kennis over natuur, milieu, archeologie, cultuurhistorie of andere informatie over waarden en belangen in het (project)gebied?
• Zijn er initiatieven in de omgeving waar we rekening mee moeten houden of ziet u meekoppelkansen?
• Ziet u mogelijke oplossingen voor de dijkversterkingsopgave?
Stuur uw reactie vóór 24 augustus 2022 naar waterschap@hunzeenaas.nl of per post naar Waterschap Hunze en Aa’s, t.a.v. T. Bonder en onder vermelding van Kadeversterking Borgsloot Postbus 195, 9640 AD Veendam.
Wat gebeurt er met uw reactie?
Uw reactie op dit document beoordelen wij en nemen wij, indien mogelijk, mee in het project. Wij koppelen aan u terug hoe we dat doen.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/wsb-2022-8025.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.