Schadevergoedingsregeling op grond van de nadeelcompensatieverordening Wetterskip Fryslân

Schade aan gebouwen door peilbeheer

 

Het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân heeft op 28 juni 2022 besloten de 'Schadevergoedingsregeling op grond van de nadeelcompensatieverordening Wetterskip Fryslân, schade aan gebouwen door peilbeheer' te wijzigen.

 

In 2006 is door het dagelijks bestuur van het waterschap de beleidsregel “Schade aan gebouwen door peilbeheer” vastgesteld. Deze regel wordt nu in lijn gebracht met geldende wetgeving en onze Nadeelcompensatieverordening. In de beleidsregel wordt verwezen naar de Wet op de waterhuishouding. Deze wet is al enige tijd vervangen door de Waterwet. Verder staat in de beleidsregel dat het waterschap ten aanzien van dit soort verzoeken om schadevergoeding advies vraagt aan een onafhankelijke commissie, de Schadecommissie. Ook dit klopt niet langer. De schadecommissie is al enige tijd opgeheven. In de Nadeelcompensatieverordening staat dat het dagelijks bestuur een externe en onafhankelijke adviseur kan aanwijzen bij dit soort schadeverzoeken. De beleidsregel wordt hiermee in lijn gebracht.

 

De regeling wordt als volgt gewijzigd:

 

Huidige paragraaf I. Inleiding

(…)

Het waterschap beheert primair het oppervlaktewaterpeil, maar heeft volgens de Wet op de waterhuishouding de zorg voor het gehele watersysteem, dat is inclusief het grondwaterpeil rond bebouwing, voor zover dit via het oppervlaktewaterpeil te sturen is.

 

Schadecommissie

Verzoeken om schadevergoeding geeft het waterschap voor advies aan een onafhankelijke commissie, de Schadecommissie. De Schadecommissie bestaat uit drie personen, een jurist, een hydroloog en een bouwtechnicus. De Schadecommissie heeft als taak om te adviseren over de vraag of er een causaal verband is tussen geconstateerde schade aan gebouwen en een activiteit die toegerekend kan worden aan het door het waterschap gevoerde peilbeheer. Het gaat daarbij om rechtmatige publiekrechtelijke besluiten of handelingen zoals peilverlagingen al dan niet in het kader van de uitvoering van een peilbesluit of onderbemalingen waarvoor een ontheffing is verleend. Voordat de Schadecommissie advies uitbrengt stelt zij de partijen (de benadeelde en het waterschap) in de gelegenheid om op het concept-advies te reageren. Zie de nadeelcompensatieverordening.

 

Wordt vervangen door nieuw paragraaf I. Inleiding

(…)

Op basis van de Waterwet (na invoering per -vermoedelijk- 1/1/2023: Omgevingswet) beheert het waterschap het oppervlaktewaterpeil, maar heeft het ook de zorg voor het gehele watersysteem, dat is inclusief het grondwaterpeil rond bebouwing, voor zover dit via het oppervlaktewaterpeil te sturen is.

 

Schadeafhandeling

Verzoeken om schadevergoeding volgen de procedure als beschreven in de Nadeelcompensatieverordening. Het dagelijks bestuur kan zich laten adviseren door een adviseur. Deze adviseur brengt advies uit op basis van zijn bevindingen. Met in achtneming van dat advies neemt het dagelijks bestuur een besluit.

 

 

Naar boven