Kennisgeving Planuitwerking Ontkluizing Keutelbeek Geleen-Zuid

Met deze kennisgeving informeert Waterschap Limburg u over de planuitwerking van het project ‘Ontkluizing Keutelbeek Geleen-Zuid’. U krijgt informatie over de projectopgave en de manier waarop u wordt betrokken. Wilt u verdiepende informatie over hoe u kunt meedoen? Leest u dan het participatieplan. Dit vindt u op ons platform Met Elkaar: https://metelkaar.waterschaplimburg.nl/projecten/keutelbeekgeleen. Deze kennisgeving is een samenvatting van dat uitgebreidere participatieplan.

 

Aanleiding van het project

De planuitwerking van de ontkluizing Keutelbeek Geleen, oftewel het open maken van de beek, is een initiatief van Waterschap Limburg. Dit wordt in samenwerking met de gemeente Sittard-Geleen en Woningcorporatie ZOwonen opgepakt om meerdere doelen in het project te realiseren. De samenwerkende partijen leveren input en werken actief mee aan het opstellen van een geschikt ontwerp voor de ontkluisde Keutelbeek in de wijk Geleen-Zuid. Waterschap Limburg fungeert als kartrekker van dit project.

 

De Keutelbeek ontspringt in het Kelmonderbosch, waar deze wordt gevoed door enkele bronnen. Vervolgens stroomt de Keutelbeek dwars door de kernen Beek, Neerbeek en Geleen en mondt ter hoogte van Daniken uit in de Geleenbeek.

 

Waar de Keutelbeek nu onder de grond stroomt kan deze niet zomaar boven de grond worden gelegd. Dat kan niet omdat hier woningen en/of gebouwen op staan. Ook het hoogteverschil zorgt ervoor dat bepaalde plekken niet geschikt zijn om een beek te laten stromen. Dat betekent dat er een beoogd tracé voor de Keutelbeek is met nog enkele zoekgebieden.

 

Op dit moment functioneert de overkluisde Keutelbeek ook voor het transport van het vuile water. Door het ontkluizen gaat vuil van schoon water worden gescheiden. Bovendien krijgt het straatbeeld door het aan de oppervlakte brengen van de beek een positieve impuls.

Een ontwerp voor de opengemaakte Keutelbeek is het resultaat van deze participatie.  

 

Onderstaande kaartje toont het beoogde tracé en zoekgebied van de ontkluizing Keutelbeek Geleen.

 

 

 

Welke doelen willen we in dit project realiseren?

  • 1.

    Wateroverlast zo veel mogelijk beperken

  • 2.

    De Keutelbeek zo veel mogelijk klimaat robuust maken

  • 3.

    Een bijdrage leveren in tegengaan van droogte en hitte stress door verkoeling te bieden in de wijk Geleen Zuid

  • 4.

    Het straatbeeld in Geleen Zuid een positieve impuls geven door de beek terug te brengen in de wijk

  • 5.

    Benutten van afkoppelkansen voor regenwater

  • 6.

    Werken aan schoon water en natuurherstel om te voldoen aan ecologische eisen uit de Europese Kaderrichtlijn Water.

  • 7.

    Invulling geven aan de duurzaamheidsambities van Waterschap Limburg en de gemeente Sittard-Geleen.

Hoe pakken we dit aan?

Samen met de gemeente Sittard-Geleen, ZOwonen en de geïnteresseerde inwoners en ondernemers in Geleen-Zuid werken we uit hoe we de Keutelbeek het beste door de Wijk Geleen-Zuid kunnen laten stromen. Om te komen tot een ontwerp halen we informatie op en verweken we deze. Onder andere middels een enquête en persoonlijke gesprekken tijdens inloopmiddagen vormen we een beeld van wat er vanuit de directe omgeving speelt en wat voor de projectpartners belangrijk is om mee te nemen in het ontwerp. We halen de ideeën en wensen van de betrokkenen op, zodat we inzicht krijgen in elkaars belangen. Waar mogelijk verenigen we die belangen, zodat ze een plek krijgen in het schetsontwerp. We ontkomen er niet aan om afwegingen te maken. Hierbij kijken we of de belangen bijdragen aan het behalen van de doelen van Waterschap Limburg, de gemeente Sittard-Geleen en ZOwonen. We laten de omgeving weten wat we met de opgehaalde informatie hebben gedaan. Dit is bijvoorbeeld terug te zien in het ontwerp. Met een definitief ontwerp wordt de formele procedure doorlopen, een aanbesteding opgestart en daarna vindt de uitvoering plaats.

 

Hoe wordt de omgeving hierbij betrokken?

Alle direct betrokkenen, zoals de bewoners, de ondernemers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties in het plangebied, ontvangen een informatiebrief. Hierin nodigen de betrokken uit voor o.a. het invullen van een vragenlijst of een inloopmiddag. Met een aantal stakeholders voeren we afzonderlijke gesprek, een zogenoemd ‘persoonlijk gesprek’. We richten een informatie platform in op Met Elkaar van Waterschap Limburg. We communiceren vanaf dit platform, maar gebruiken ook de kanalen die al bekend zijn in de wijk. Per actie wordt in overleg met projectpartners gekeken hoe we hierover communiceren.

 

Wanneer doen we wat?

Om tot een gedragen ontwerp te komen, doorlopen we vanaf juni 2022 drie stappen. Bij iedere stap is aangeven op welke manier de omgeving kan deelnemen.

 

Stap 1 is de inventarisatie: Bij de inventarisatie halen we beelden, ervaringen, ideeën en wensen uit de omgeving en van projectpartners. Dit doen we onder andere middels een enquête en gesprekken. Deze vinden plaats in het derde en vierde kwartaal van 2022.

 

Stap 2 is het ontwerpen en afwegen: Hier werken we de opgehaalde informatie uit in twee mogelijke varianten. Met behulp van een afwegingsmatrix bekijken we welk ontwerp het best passend en meest haalbaar is. Dit gebeurt in het vierde kwartaal van 2022 en eerste kwartaal van 2023.

 

Stap 3 is het ontwerp : Hier maken we een gedetailleerder ontwerp. Met dit ontwerp organiseren we voor iedereen die geïnteresseerd is een informatieavond. We streven ernaar om deze stap in het tweede kwartaal van 2023 af te ronden.

 

Uw mening telt!

De inbreng van mensen uit de omgeving zorgt voor een beter ontwerp en projectplan. Daarom nodigen we u uit om uw ideeën met ons te delen. Dit kan via de geplande contactmomenten, bewonersbijeenkomsten of via het platform Met Elkaar. Persoonlijk contact met de omgevingsmanager kan ook: Kim Baeten, mail k.baeten@waterschaplimburg.nl of bel 0614707575.

 

Rechtsbescherming

In de Ontkluizing Keutelbeek Geleen Zuid nemen we geen voorkeursbeslissing in de zin van de Omgevingswet. Het schetsontwerp is een bestuurlijke voorkeur en geen voorkeursbeslissing. Op het schetsontwerp kan de omgeving reageren. Pas aan het einde van planuitwerking fase worden besluiten genomen die openstaan voor rechtsbescherming. Daarover informeren wij u later.

Naar boven