Voor inspraak ter inzage: ontwerp projectplan Waterwet Inlaat Westringdijk

Op 24 juni 2022 is het ontwerp projectplan Waterwet Inlaat Westringdijk vastgesteld.

 

Toelichting

Huidige situatie en probleem

De waterinlaten in de Westringdijk zijn nu in het bezit van particulieren. Ze worden dus niet bediend door het hoogheemraadschap. In de huidige situatie wordt water direct vanuit de Ringvaart de polder ingelaten door deze particuliere inlaten. De particuliere inlaten zitten er vaak al tientallen jaren en dienden van oudsher om de tuinders (glastuinbouw) van water te voorzien als gietwater voor hun gewassen. Doordat deze inlaten in particulier bezit zijn, heeft het hoogheemraadschap geen controle op de hoeveelheid water die wordt ingelaten. Dit is zowel onder natte als droge weersomstandigheden een onwenselijke situatie. De bestaande situatie (met veel particulieren inlaten) blijft na realisatie van de maatregelen nog steeds bestaan. Het beperken of verwijderen van deze situatie is geen onderdeel van de uit te voeren werkzaamheden.

 

Het hoogheemraadschap bereidt daarom de realisatie voor van:

  • 1.

    een eigen waterinlaat;

  • 2.

    verruiming van een watergang richting de Albert van ‘t Hartweg (inclusief opwaardering naar hoofdwatergang);

  • 3.

    vervangen bestaande stuw in te verruimen watergang;

  • 4.

    vervanging van ± 12 duikers met een te kleine diameter;

  • 5.

    het opnieuw profileren (naar -0,60 meter) van de hoofdwatergang* langs de zuidzijde van de Albert van ‘t Hartweg conform aanleg afmetingen naar de oorspronkelijke diepte.

 

Deze duikers voldoen dan aan de eisen van het hoogheemraadschap en dienen voor het algemeen belang van dit peilgebied (voldoende schoon water).

* in het document wordt geschreven over hoofdwatergang, dit is een synoniem voor de in de Legger en Keur gehanteerde term primaire watergang en kent dezelfde status.

 

Doel van het project en beoogd resultaat

Met het uitvoeren van het Uitvoeringsprogramma Zuidplaspolder wil het hoogheemraadschap de waterhuishouding in de Zuidplaspolder verbeteren. De uit te voeren maatregelen komen voort uit de herijking van het Uitvoeringsprogramma Zuidplaspolder in 2018. Specifiek voor de maatregel Inlaat Westringdijk betekent dit dat door de aanpassing van de waterhuishouding de aanvoer van vers water uit de Ringvaart naar de Zuidplaspolder verbetert en de aanwezige duikers de komende jaren geen onderhoud meer nodig hebben.

 

Waar en wanneer kunt u de stukken bekijken?

Van 30 juni tot en met 10 augustus 2022 kunt u de stukken op ons kantoor, Maasboulevard 123 in Rotterdam, bekijken. Tijdens de periode van terinzagelegging kunt u de stukken ook vinden als bijlagen bij deze bekendmaking.

 

Hoe kunt u reageren?

Van 30 juni tot en met 10 augustus 2022 kunnen inwoners en belanghebbenden schriftelijk of mondeling een zienswijze indienen.

Een schriftelijke reactie moet worden gezonden aan het college van dijkgraaf en hoog­heemraden van Schieland en de Krimpenerwaard, t.a.v. R. de Kat, postbus 4059, 3006 AB Rotterdam o.v.v. ‘zienswijze’.

Als u mondeling wilt reageren, kunt u een afspraak maken via telefoonnummer 010 45 37 200. Van uw mondelinge reactie wordt een verslag gemaakt.

Na 10 augustus 2022 wordt een verslag van alle reacties gemaakt en onze reactie hierop. Wilt u uw persoonsgegevens niet in het verslag gemeld hebben, dan kunt u dit in uw reactie aangeven. Uw gegevens worden dan in het eindverslag weggelaten.

 

Heeft u vragen?

Voor vragen en/of meer informatie kunt u bellen met R. de Kat , 010 – 045 37 200.

 

Naar boven