Bekendmaking definitief projectplan beekherstel Bijloop en ontwikkeling natte natuurparel Vloeiweide

 

Het algemeen bestuur heeft op 22 juni 2022 het projectplan beekherstel van Bijloop en ontwikkeling natte natuurparel Vloeiweide vastgesteld.

 

Achtergrond

 

Het ontwikkelen van de natte natuurparel en het herstellen van de beek Bijloop doen we in het natuurgebied Vloeiweide. Deze ligt tussen de dorpen Effen en Rijsbergen. Het natuurgebied is deels verdroogd. Dat komt omdat het gebied zo is ingericht dat het grondwater het gebied snel verlaat. Dit heeft grote gevolgen voor planten en dieren. Daarom pakken we samen met Brabants Landschap de verdroging aan. Dat doen we door het herstellen van de beek Bijloop en het ontwikkelen van natte natuur. Hiermee vergroten we de overlevingskansen voor planten en dieren. Ook voor bijzondere planten en dieren die hier nóg niet leven, maar waarvan we dat wel graag willen. Het natuurgebied is onderdeel van het Natuur Netwerk Brabant (NNB). Het NNB verbindt natuurgebieden met elkaar. Daardoor worden de leefgebieden voor planten en dieren uitgebreid.

 

Hoe ontwikkelen we een natte natuurparel in Vloeiweide?

 

Om een natte natuurparel te ontwikkelen moeten we meer en langer water vasthouden in het gebied. Dit doen we door het omhoog brengen van de bodem van Bijloop en het verflauwen van de oevers. Daarnaast graven we van een aantal weilanden rondom Bijloop de bovenste laag grond af. Door deze maatregelen komt het grondwater omhoog en houden we het langer in het gebied. Zo kan de natte natuur zich optimaal ontwikkelen. Zeldzame insectensoorten zoals de moerassprinkhaan, de vlinder het gentiaanblauwtje en planten als teer guichelheil en blauwe knoop leven graag in natte natuur. Ook de vogel de wielewaal zou naar dit gebied kunnen komen.

 

Hoe herstellen we de beek Bijloop?

 

Bijloop is een diep liggende rechte beek met weinig kleine stromingen. In de zomer stroomt er zo weinig water door de beek dat het water stil staat. Er leven daarom weinig dieren en planten in en om de beek. Om het leven terug te krijgen zetten we stuw Hellegat open, plaatsen we zand en takkenbossen in Bijloop en laten we de beek voor een deel meanderen (slingeren). Hiermee zorgen we voor verschillende stroomvariaties en zuurstof in het water. Dit is positief voor vissen zoals het bermpje en de riviergrondel. Ook voor insecten gaat het om bijvoorbeeld de bosbeekjuffer en de vlokreeft. Planten die naar verwachting gaan groeien zijn bijvoorbeeld de beekpunge en het drijvend fonteinkruid.

 

Plan inzien en instellen van beroep

 

Het projectplan en alle stukken die daarbij horen liggen vanaf nu voor een periode van zes weken ter inzage op het kantoor van waterschap Brabantse Delta, Bouvignelaan 5 in Breda. De stukken zijn in te zien op werkdagen van 09.00 tot 16.00 uur. De stukken die ter inzage liggen zijn ook als bijlage aan deze bekendmaking toegevoegd.

 

Belanghebbenden kunnen gedurende zes weken vanaf de dag na bekendmaking beroep instellen stellen bij de rechtbank (link). Voor het indienen van een beroepschrift is griffierecht verschuldigd. Tegen de uitspraak van de rechtbank kan vervolgens hoger beroep worden ingediend bij de Raad van State.

 

Op dit projectplan is de Crisis- en herstelwet van toepassing Dit betekent dat de belanghebbenden in het beroepschrift moeten aangeven welke beroepsgronden zij aanvoeren tegen het besluit. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Belanghebbenden wordt verzocht in het beroepschrift te vermelden dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is. Het instellen van pro-forma beroep is niet mogelijk.

 

Meer informatie

 

Voor meer informatie kunt u kijken op onze website Natte natuurparel Vloeiweide | Waterschap Brabantse Delta. U kunt ook contact opnemen met Anand Manschot via telefoonnummer 06-21 43 55 31 of de e-mail vloeiweide@brabantsedelta.nl

 

Naar boven