Besluit van het college van dijkgraaf en hoogheemraden van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard van 16 mei 2022 tot het vaststellen van een maximum vaarsnelheid (Verkeersbesluit wateren Schieland en de Krimpenerwaard 2022)

Dijkgraaf en hoogheemraden van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard,

 

Overwegen:

 

Op grond van artikel 2, derde lid, van de Scheepvaartverkeerswet in samenhang met de artikelen 5.3 en 13.17 van de Omgevingsverordening Zuid-Holland en artikel 3, vierde lid, van het Reglement van bestuur voor het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, voert het college van dijkgraaf en hoogheemraden het nautisch beheer voor wateren binnen Schieland en de Krimpenerwaard uit. Nautisch beheer is de regeling van het verkeer op water. Het belangrijkste doel van het nautisch beheer is het bevorderen van een veilig en vlot verloop van het scheepvaartverkeer.

 

In het belang van het verzekeren van de veiligheid en het vlotte verloop van het scheepvaartverkeer en het voorkomen of beperken van schade door het scheepvaartverkeer aan de waterhuishouding, oevers en waterkeringen is het noodzakelijk om voor wateren in Schieland en de Krimpenerwaard een maximumsnelheid vast te stellen.

 

Een maximumsnelheid van 6 km/u sluit aan bij de maximumsnelheid die is opgenomen in de Keur met het oog op het beschermen van de oevers, rietkragen en vogels (nesten). Een maximumsnelheid van 6 km/u is gebruikelijk voor vergelijkbare kleinschalige vaarwateren. Met deze maximumsnelheid wordt aan de hierboven genoemde belangen, met name de veiligheid en het vlotte verloop van het scheepvaartverkeer, tegemoetgekomen, terwijl het varen niet onmogelijk wordt gemaakt.

 

De maximumsnelheid heeft betrekking op alle wateren waar HHSK het nautisch beheer voert. Dit zijn de primaire wateren waarvan het nautisch beheer niet bij de gemeente Rotterdam of het Recreatieschap Rottemeren berust. De wateren waar HHSK het nautisch beheer voert zijn:

 

  • 1.

    Ringvaart tussen (inclusief) Snelle Sluis en Hennipsloot

  • 2.

    Ringvaart vanaf Snelle Sluis richting Moordrecht en verder (‘oosttak Ringvaart’)

  • 3.

    Hennipsloot inclusief het Zevenhuizens Verlaat

  • 4.

    Rotte tussen de A12 en de Irenebrug

  • 5.

    Stolwijkersluis

  • 6.

    Andere hoofdwatergangen in het gebied van HHSK, voor zover niet gelegen binnen de gemeente Rotterdam of het recreatieschapsgebied van het recreatieschap Rottemeren

Op de onder 1 tot en met 5 genoemde wateren vindt het meeste scheepvaartverkeer plaats. Daar worden op enkele plaatsen verkeerstekens (borden 6 km/u) geplaatst. Het is vooralsnog niet nodig om in de andere wateren borden te plaatsen, omdat deze wateren zeer incidenteel gebruikt worden door gemotoriseerd verkeer.

 

Over dit besluit heeft overleg en afstemming plaatsgevonden met betrokken overheden en instanties als bedoeld in artikel 6 van het Besluit administratieve bepalingen scheepvaartverkeer. Gesproken is met de gemeenten Rotterdam, Lansingerland en Zuidplas en met het Recreatieschap Rottemeren (Staatsbosbeheer). Ook is er in 2019 naar aanleiding van klachten over met name de vaarsnelheid op de Rotte, overleg gevoerd met de bewonersvereniging Terbregge's Belang.

 

Gelet op:

 

De artikelen 2, derde lid, en 5, eerste lid, van de Scheepvaartverkeerswet, 5.01 en bijlage 7 van het Binnenvaartpolitiereglement en 5 en 6 van het Besluit administratieve bepalingen scheepvaartverkeer,

BESLUITEN:

 

  • 1.

    een maximale vaarsnelheid van 6 km/u vast te stellen voor alle gemotoriseerde vaartuigen op de wateren waarvoor HHSK het nautisch beheer voert;

  • 2.

    de beperking van de vaarsnelheid ter plaatse van de hierboven onder 1 tot en met 5 genoemde wateren waar nodig aan te geven met het verkeerstekens B6 van bijlage 7 bij het Binnenvaartpolitiereglement en;

  • 3.

    het verbod zoals vermeld onder 1. niet te laten gelden voor gemotoriseerde vaartuigen:

    • ten behoeve van toezicht en handhaving in opdracht van of namens het dagelijks bestuur van Schieland en de Krimpenerwaard;

    • ten behoeve van toezicht en handhaving door buitengewone opsporingsambtenaren;

    • ten behoeve van toezicht en handhaving door de politie;

    • ten behoeve van hulpverlening bij ongevallen.

  • 4.

    Dit besluit wordt aangehaald als "Verkeersbesluit wateren Schieland en de Krimpenerwaard 2022".

  • 5.

    Dit besluit treedt in werking met ingang van de achtste dag na bekendmaking.

Rotterdam,

dijkgraaf en hoogheemraden van Schieland en de Krimpenerwaard

namens dezen,

L.M. Vink

Directeur

Bezwaar maken

Bent u belanghebbende en bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u bezwaar maken bij het college van dijkgraaf en hoogheemraden.

 

U kunt op twee manieren bezwaar maken; digitaal of per post. Leg duidelijk uit tegen welk besluit u bezwaar maakt. Leg ook uit wat er volgens u mis is met het besluit. Dit heet het indienen van een bezwaarschrift.

 

Wilt u uw bezwaar digitaal indienen?

Vul op de website www.hhsk.nl/bezwaar het formulier in. Als particulier moet u hiervoor inloggen met uw DigiD. Als bedrijf hebt u E-herkenning nodig. Hebt u deze inlogcode nog niet? Vraag deze dan aan via www.digid.nl of via www.eherkenning.nl.

 

Wilt u liever uw bezwaar per post indienen?

Stuur uw bezwaarschrift per post naar het college van dijkgraaf en hoogheemraden van Schieland en de Krimpenerwaard, postbus 4059, 3006 AB, Rotterdam.

Zet ook de volgende gegevens in uw bezwaarschrift:

  • uw naam en adres. Als u wilt, kunt u ook een telefoonnummer of e-mailadres melden zodat wij u kunnen bereiken;

  • uw handtekening;

  • de datum van uw bezwaarschrift;

  • een omschrijving van het besluit waar u bezwaar tegen maakt.

Tot wanneer kunt u bezwaar maken?

Uw bezwaar moet binnen zes weken na deze bekendmaking zijn ontvangen door het college van Schieland en de Krimpenerwaard.

 

Het besluit treedt meteen in werking

Het besluit treedt meteen in werking. Het indienen van een bezwaar verandert dit niet. Levert dit voor u een probleem op? Dan kunt u de rechtbank vragen om te beslissen dat het besluit niet meteen in werking treedt. Dat heet het aanvragen van een voorlopige voorziening.

 

Hoe vraagt u een voorlopige voorziening aan?

U kunt op twee manieren een voorlopige voorziening aanvragen; digitaal of per post.

Leg in uw aanvraag duidelijk uit waarom het besluit niet meteen in werking moet treden. Het aanvragen van een voorlopige voorziening is alleen mogelijk als u ook bezwaar heeft gemaakt. Daarom moet u een kopie van het bezwaar meesturen.

 

Wilt u digitaal een voorlopige voorziening aanvragen?

Vraag bij de rechtbank de voorlopige voorziening aan via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Als particulier moet u hiervoor inloggen met uw DigiD. Als bedrijf hebt u E-herkenning nodig. Hebt u deze inlogcode nog niet? Vraag deze dan aan via www.digid.nl of via www.eherkenning.nl.

 

Wilt u liever per post een voorlopige voorziening aanvragen?

Stuur uw aanvraag voor een voorlopige voorziening naar Rechtbank Rotterdam, Sector Bestuursrecht, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam.

Voor de behandeling van een verzoek om een voorlopige voorziening betaalt u griffierecht. Het bedrag vindt u op de website van De Rechtspraak.

Naar boven