Bekendmaking ter inzage legging ontwerpprojectplan ‘Water in Balans Meerssen fase 2’ met bijbehorend ontwerpbesluit tot wijziging van de legger.

 

Van 15 juni 2022 tot en met 26 juli 2022 ligt het ontwerpprojectplan waterwet ‘Water in Balans Meerssen fase 2’ tijdens kantooruren ter inzage in het waterschapsgebouw aan de Maria Theresialaan 99 te Roermond. Uitvoering van het projectplan leidt tot een dienovereenkomstige aanpassing van de Legger Waterschap Limburg 2019. Het ontwerpbesluit tot wijziging van de legger ligt eveneens tijdens voornoemde termijn ter inzage.

 

Aanleiding

Waterschap Limburg is voornemens om maatregelen van gebiedsproject Meerssen van het programma Water in Balans uit te voeren. De geplande maatregelen hebben tot doel om ernstige overlast bij hevige regenval in de kern van Meerssen (gemeente Meerssen) te verminderen en zullen worden uitgevoerd in overeenstemming met het bepaalde in het projectplan.

 

Op 8 november 2018 is de Samenwerkingsovereenkomst (SOK) Meerssen door meerdere partijen ondertekend. Dit om de wateroverlast ten tijde van hevige regenbuien te verminderen. De aanpak loopt volgens het principe van het knoppenmodel van Water in Balans: Knop 1 water langer vasthouden in het landelijk gebied; knop 2 afkoppelen verhard oppervlak door de gemeente; knop 3 vergroten waterberging binnen het watersysteem; knop 4 schade beperken eigen woning; knop 5 ruimtelijke ordening; en knop 6 internationale afstemming. Het waterschap is verantwoordelijk voor de uitvoering van de maatregelen van knop 3. In de SOK Meerssen is voor het waterschap de ambitie vastgelegd om vóór 2025 circa 90.000 m3 extra berging te realiseren binnen het projectgebied. Voor Meerssen betekent dit een aantal bestaande buffers vergroten en een aantal nieuwe buffers realiseren. De buffers houden tijdelijk het overtollige water vast om het vervolgens gecontroleerd af te voeren.

 

Uitvoering van fase 2 van het gebiedsproject Meerssen betekent het aanleggen van vier nieuwe regenwaterbuffers en het vergroten van en tevens het omzetten van tijdelijke maatregelen naar definitieve maatregelen in het stroomgebied van de Watervalderbeek.

 

Zienswijzen

Een ieder kan gedurende bovenvermelde termijn schriftelijk of mondeling zienswijzen indienen over het ontwerpprojectplan en het ontwerpbesluit tot wijziging van de legger. Een schriftelijke zienswijze dient u te richten aan het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg, Postbus 2207, 6040 CC Roermond. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze dient u een afspraak te maken met de omgevingsmanager, Eva Eigenhuijsen, via telefoonnummer 088 – 88 90 100. Na afloop van de inspraakfase zullen de ontwerpbesluiten, samen met eventueel ontvangen zienswijzen, ter besluitvorming aan het bestuur worden voorgelegd.

 

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de omgevingsmanager Eva Eigenhuijsen via telefoonnummer: 088 – 88 90 100 of via het e-mailadres: e.eigenhuijsen@waterschaplimburg.nl. De ontwerpbesluiten zijn ook in te zien in de linkerkolom bij deze bekendmaking.

 

Roermond, 15 juni 2022

 

Het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg

 

ir. E.M. van der Kuil, wnd. secretaris-directeur

 

drs. ing. P.F.C.W. van der Broeck, dijkgraaf

Naar boven