Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden - Start inspraak ontwerp-verordening nadeelcompensatie 2023

 

Het college van dijkgraaf en hoogheemraden van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden maakt bekend dat de verordening nadeelcompensatie van het waterschap wordt gewijzigd en het ontwerp van de verordening voor inspraak ter inzage wordt gelegd.

 

Inzien van de stukken

De ontwerp-verordening treft u aan als bijlage bij deze bekendmaking. Als tweede bijlage treft u aan een transponeringstabel die aangeeft welke oude en nieuwe wetsartikelen met elkaar corresponderen. Deze tabel maakt geen onderdeel uit van de ontwerp-verordening.

 

Toelichting

Reden voor de integrale herziening van de huidige verordening nadeelcompensatie van het waterschap zijn de nieuwe landelijke regels van de Algemene wet bestuursrecht (Awb, titel 4.5) en de Omgevingswet (Ow, afdeling 15.1) die volgens huidige planning op 1 januari 20203 in werking treden. Zij bevatten al veel uitputtende regels voor de afwikkeling van aanvragen om schadevergoeding. Bij het waterschap wordt schade vergoed op basis van de huidige Waterwet. Door het in werking treden van nieuwe wetgeving is het nodig een verordening te maken die daarop aansluit.

Inhoudelijk zijn er geen wijzigingen doorgevoerd, het gaat hoofdzakelijk om technische aanpassingen. Slechts een drietal punten zijn nieuw:

 

- het heffen van een recht voor het in behandeling nemen van een aanvraag om schadevergoeding (heffing) ter hoogte van 200 euro;

- de aanvraag om en behandeling van een schadevergoeding kan worden ingediend bij een bestuursorgaan van het HDSR (en niet alleen het college; het gaat ook om het algemeen bestuur en de dijkgraaf); en

- de gronden voor het niet inschakelen van de adviescommissie zijn aangevuld en scherper geformuleerd.

 

Inspraak

De periode van terinzagelegging is van dinsdag 14 juni en met maandag 25 juli 2022. Tijdens deze periode hebben ingezetenen en belanghebbenden de mogelijkheid een zienswijze te geven op de ontwerp-verordening.

Als u wilt reageren kan dat per mail of per brief. De mail kunt u sturen naar post@HDSR.nl, onder vermelding van “Zienswijze ontwerp-verordening nadeelcompensatie”.

De brief kunt u richten aan het college van dijkgraaf en hoogheemraden van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, postbus 550, 3990 GJ Houten.

Het is belangrijk dat u, onderstaande onderdelen in uw zienswijze opneemt:

• naam, adres, woonplaats en emailadres;

• als u de zienswijze namens iemand anders indient dan hebben wij ook de contactgegevens van deze persoon/personen nodig;

• waar uw zienswijze op wordt ingediend, welk onderwerp (indien bekend hoofdstuk en/of artikel noemen);

• uw zienswijze.

Het college brengt na afloop na de periode van terinzagelegging iedereen die een zienswijze heeft ingediend op de hoogte over de wijze waarop de zienswijzen worden verwerkt in het uiteindelijke voorstel. Dit gebeurt voordat de herziening van de verordening definitief door het algemeen bestuur wordt vastgesteld, waarschijnlijk in oktober 2022.

 

Meer informatie

Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze website: Regelgeving waterbeheer uitgelegd.

U kunt ook bellen met het Klant Contact Centrum van het waterschap op nummer 030-209 7361.

 

Houten, 13 juni 2022

 

Naar boven