Kennisgeving Herinrichting Geleenbeek Daniken

 

Met deze kennisgeving informeren Waterschap Limburg en de gemeente Sittard-Geleen u over de verkenning van het project ‘Herinrichting Geleenbeek Daniken’. U krijgt informatie over de projectopgave en de manier waarop u wordt betrokken. Wilt u verdiepende informatie over hoe u kunt meedoen? Leest u dan het participatieplan. Dit vindt u op ons platform Met Elkaar: https://metelkaar.waterschaplimburg.nl/projecten/geleenbeekdaniken. Deze kennisgeving is een samenvatting van dat uitgebreidere participatieplan.

 

Aanleiding van het project

Sinds 2009 werkt Waterschap Limburg samen met verschillende gemeenten aan de ontwikkeling en herinrichting van het Geleenbeekdal van de bron in Benzenrade (Heerlen) tot in Sittard. Dit plan heeft de naam Corio Glana gekregen. Inmiddels is een groot aantal delen, ook wel highlights genoemd, van het Geleenbeekdal aangepast. Nu zijn de highlights 16 en 17 aan de beurt. Beiden liggen in ‘Daniken’, vandaar dat we dit project ‘Herinrichting Geleenbeek Daniken’ hebben genoemd. De opgave die Waterschap Limburg samen met de gemeente Sittard-Geleen hier heeft is de wateroverlast bij u in de omgeving verminderen en de Geleenbeek zo natuurlijk mogelijk inrichten. Zo kunnen planten en dieren in het beekdal zich beter ontwikkelen. Het projectgebied reikt van de Biesenweg tot de Beekstraat in Geleen. Onderstaand plaatje laat dit gebied in een rode lijn zien.

 

 

Welke doelen willen we in dit project realiseren?

 

  • 1.

    Wateroverlast zo veel mogelijk beperken en de beek klimaatrobuust maken;

  • 2.

    Het beekdal zo goed mogelijk benutten voor het opslaan van water om bij te dragen aan het beperken van wateroverlast;

  • 3.

    De Geleenbeek natuurlijker inrichten;

  • 4.

    De Geleenbeek zo inrichten dat deze toegankelijk is voor vissen, zodat ze via deze beek van de ene naar de andere plek kunnen komen. Deze verplaatsing wordt ook wel vismigratie genoemd;

  • 5.

    De kansen van kwelgebieden in het beekdal benutten voor planten en dieren. Dit zijn gebieden waar grondwater onder druk vanuit de bodem aan de oppervlakte komt;

  • 6.

    Werken aan schoon water en natuurherstel om te voldoen aan ecologische eisen uit de Europese Kaderrichtlijn Water;

  • 7.

    Het gebied recreatief aantrekkelijk maken met kansen voor ondernemers en voldoende bereikbaarheid voor bezoekers;

  • 8.

    De vervuiling vanuit het rioolstelsel op de Geleenbeek verminderen;

  • 9.

    Invulling geven aan de duurzaamheidsambities van Waterschap Limburg en de gemeente Sittard-Geleen.

Hoe pakken we dit aan?

Samen met de omgeving verkennen we hoe we het beekdal én de Geleenbeek bij Daniken het beste kunnen inrichten. Met verkennende gesprekken vormen we een beeld van wat er vanuit de directe omgeving en de projectpartners belangrijk is om mee te nemen in het schetsontwerp. We halen de ideeën en wensen van de betrokkenen op, zodat we inzicht krijgen in elkaars belangen. Waar mogelijk verenigen we die belangen, zodat ze een plek krijgen in het schetsontwerp. We ontkomen er niet aan om afwegingen te maken. Hierbij kijken we of de belangen bijdragen aan het behalen van de doelen van de projectpartners, Waterschap Limburg én de gemeente Sittard-Geleen. We laten de omgeving weten wat we met de opgehaalde informatie hebben gedaan. Dit is bijvoorbeeld terug te zien in het schetsontwerp. Na de verkenning wordt het ontwerp uitgewerkt in de planuitwerking- en contractfase. Daarna vindt de uitvoering plaats.

 

Hoe wordt de omgeving hierbij betrokken?

Alle direct betrokkenen zoals de bewoners in het projectgebied en de ondernemers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties in het plangebied ontvangen een informatiebrief. Hierin nodigen we ze uit voor de bewonersbijeenkomst. Ook ontvangen ze een vragenlijst. Met een aantal stakeholders voeren we zogeheten ‘keukentafelgesprekken’.

De tweede groep zijn de belangenorganisaties en stichtingen uit de nabijgelegen omgeving. Bij deze groep horen ook andere betrokkenen en gebruikers (fietsers, voetgangers, recreanten etc.) die niet in het plangebied wonen en/of werken. Deze doelgroep nodigen we via lokale informatiekanalen uit om de vragenlijst in te vullen en om zich aan te melden voor de nieuwsbrief op het online platform Met Elkaar van WL (zie https://metelkaar.waterschaplimburg.nl/projecten/geleenbeekdaniken).

 

Wanneer doen we wat?

Om tot een gedragen ontwerp te komen, doorlopen we vanaf mei 2022 drie stappen. Bij iedere stap is aangegeven op welke manier de omgeving kan deelnemen.

  • 1.

    De inventarisatie: het ophalen van beelden, ervaringen, ideeën en wensen uit de omgeving. Dit vindt plaats in het tweede en derde kwartaal van 2022.

  • 2.

    De schetsfase: de vertaling van de inventarisatie naar verschillende mogelijkheden in overleg met de omgeving. Dit gebeurt in het vierde kwartaal van 2022 en het eerste kwartaal van 2023.

  • 3.

    De ontwerpfase: het schetsontwerp werken we verder uit tot een definitief ontwerp, onder andere op basis van de inbreng van de omgeving. Het doel is om deze stap in het derde kwartaal van 2023 af te ronden.

In iedere stap krijgt de omgeving de ruimte om hun ideeën, oplossingen, initiatieven of aandachtspunten te delen.

 

Uw mening telt!

De inbreng van mensen uit de omgeving zorgt voor een beter ontwerp en projectplan. Daarom nodigen we u uit om uw ideeën met ons te delen. Dit kan via de geplande contactmomenten, bewonersbijeenkomsten of via het platform Met Elkaar. Liever persoonlijk contact? Dat kan via omgevingsmanager Lieke Vorage, bereikbaar op communicatie@viforis.nl.

 

Rechtsbescherming

In de verkenning Herinrichting Geleenbeek Daniken nemen we geen voorkeursbeslissing in de zin van de Omgevingswet. Het schetsontwerp is een bestuurlijke voorkeur en geen voorkeursbeslissing. Op het schetsontwerp kan de omgeving reageren. Pas aan het einde van planuitwerkingsfase worden besluiten genomen die openstaan voor rechtsbescherming. Daarover informeren wij u later.

 

Naar boven